請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3042|回復: 6

AA 塑膠魚缸櫃養海水承重問題 [複製鏈接]

如題,想買30~40"缸養海水,見佢外型價ok,打算fot加虹吸下底缸。
聽說有人用aa 養淡水接近20年無事,我諗魚缸品質不錯吧。
但我fot打算放5大黃骨,應該有50kg或以上,唔知個膠櫃頂唔頂到,聽說膠用久了易脆。。。
別外,想問一問海葵會貼上黃骨嗎,或有多骨能養葵嗎,謝謝

你放滿水馬上玩完,(爆爆爆缸,成地都玻璃)

FOT落海葵就唔係FOT缸

arfaifai 發表於 2019-10-14 22:42
FOT落海葵就唔係FOT缸

可能會而已... 沒想到FOT 運海葵也...
不過加葵也只是想小丑開心點,不一定加的.
那請問葵與骨可行嗎?

loin20409 發表於 2019-10-14 23:24
可能會而已... 沒想到FOT 運海葵也...
不過加葵也只是想小丑開心點,不一定加的.
那請問葵與骨可行嗎?

海葵係動物,黃骨係死物,根本無關係,你係要考慮養唔養得掂海葵好過啦

arfaifai 發表於 2019-10-15 14:14
海葵係動物,黃骨係死物,根本無關係,你係要考慮養唔養得掂海葵好過啦

因為現在的缸, D葵唔貼上黃石, 只貼生物石...雖然最後都被造流殺死左.
我改FOT 自然唔用生物石了, 所以問題就出左來了.

loin20409 發表於 2019-10-15 22:48
因為現在的缸, D葵唔貼上黃石, 只貼生物石...雖然最後都被造流殺死左.
我改FOT 自然唔用生物石了, 所以問 ...

海葵唔痴石,唔係因為生物石還是黃骨,而是對環境既不適而逃走, 水質、光線、水溫、水流才是重點。