請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: honw

新手養 海水魚 氧氣問題   [複製鏈接]

honw 發表於 2019-10-1 17:26
我個缸只有12寸x8寸

相差唔算多, 你參考下, 咁細個魚缸無必要買水冷機, 而生物石越多越好,有幾盡放都幾盡

樓主,不如考慮清楚係咪真係好想養珊瑚先啦。
而家洗濕咗個頭,一係趁早抽身(賣珊瑚轉FOT),一係繼續踩落去(增加器材),目前唔湯唔水o既狀況如果維持原狀就即係等全軍覆沒。

小魚毛 發表於 2019-10-1 17:50
樓主,不如考慮清楚係咪真係好想養珊瑚先啦。
而家洗濕咗個頭,一係趁早抽身(賣珊瑚轉FOT),一係繼 ...

珊瑚已掉了
唔知點解條魚唔食糧?

㳟喜你咁快抽身。
不過下次唔好隨手掉啲生物,始終都係生命呢,未死送出呢大把人要。

小魚毛 發表於 2019-10-1 18:27
㳟喜你咁快抽身。
不過下次唔好隨手掉啲生物,始終都係生命呢,未死送出呢大把人要。

珊瑚已經就死!

你個缸開始爆苔,即係開始行N-cycle,呢個過程要幾個禮拜,其間水中No2, No3會飈升,你條小丑應該都唔會頂得到,食嘢唔好講啦,唔想佢送死,就搵人暫時寄養先喇。

開海水缸根本無可能即買即養,黑店根本就係趕絕啲下海新手,香港愈呢愈少人玩鹹水,真係要「多謝」佢地!

小魚毛 發表於 2019-10-1 18:37
你個缸開始爆苔,即係開始行N-cycle,呢個過程要幾個禮拜,其間水中No2, No3會飈升,你條小丑應該都唔 ...

我搵個水桶另外養可以嗎?

都可以,Keep住打氣,每日換水起碼10%,幾星期應該都無問題。

首先要有基本飼養方法及理倫,不要胡亂買物品先。

honw 發表於 2019-10-1 17:26
我個缸只有12寸x8寸

細唔係問題,問題係後倉得個2吋計代氮都放唔落,叫得做發達魚店,佢賣咁缸比你,佢真係發達啦

kwan88a 發表於 2019-10-3 15:04
細唔係問題,問題係後倉得個2吋計代氮都放唔落,叫得做發達魚店,佢賣咁缸比你,佢真係發達啦

俾黑店厄左,而家努力緊學養魚,準備好設備再開缸

冇水冷真係唔好諗珊瑚 除非你想燒錢
有水冷 都要考慮下屋企有冇地方 同埋接唔接受到又熱又嘈 分體式除外
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

樓主可以買個冷熱片水冷

honw 發表於 2019-10-1 18:10
珊瑚已掉了
唔知點解條魚唔食糧?

新魚,最好放落第二缸到(Q缸)

honw 發表於 2019-10-1 18:36
珊瑚已經就死!

係無水冷當然就死啦,係有水冷就唔同咁講