請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4210|回復: 10

日生mini200問題 [複製鏈接]

小弟既缸係背滴漏 18x12x16
諗住養RT
第一個倉放左白棉
第二個倉放nacqq
第三個倉放上水泵

岩岩淘左個日生mini200
有三個問題
1. 應該用咩推部水冷?上水泵定濾桶?
2.如果買多個上水泵推水冷咁個上水泵應該放邊格?
3.水冷出水位置?

唔該晒

看上水泵流量,如適合水冷,就上水右推水冷,要入主缸就得

第三個倉放上水泵, NJ1200 入水冷機,出水到主缸

arfaifai 發表於 2019-9-8 17:03
第三個倉放上水泵, NJ1200 入水冷機,出水到主缸

但係背滴漏有個洞係for上水泵出水如果上水泵駁左水冷 咁水冷咪唔可以由個洞出返去主缸lo?
因為水冷個出水喉係綠色好幼個啲 而背滴漏個出水洞本身係for灰色個啲水喉

wwh5201314 發表於 2019-9-8 18:54
但係背滴漏有個洞係for上水泵出水如果上水泵駁左水冷 咁水冷咪唔可以由個洞出返去主缸lo?
因為水冷個出水 ...

無話得唔得既,睇下自己既功力姐

arfaifai 發表於 2019-9-9 17:29
無話得唔得既,睇下自己既功力姐

師兄可唔可以分享下啲喉既接駁零件叫咩名?

wwh5201314 發表於 2019-9-10 06:45
師兄可唔可以分享下啲喉既接駁零件叫咩名?

無特別既名,只是自己一直以來雜雜碎碎既喉料。
你要學我這樣駁,首先你要清楚以下幾點才可以動手
1) 上水泵(型號) ,出水喉可用軟喉size
2) 日新mini200 , 出入口喉咀,應該可以用12/16mm 軟喉接駁
3) 背滴漏個出水洞本身係for灰色個啲水喉 ........這個窿幾大?內外牙咀是4分還是6分呢?

論壇元老

路過一提, 如果經水冷再出,會有機會減細左出水既力, 又或者有機會因水流太快,而令製冷時間長左.

1200上水一開二 去水冷条喉可以加隻閘制

師兄 我同你既問題完全一樣 缸既size 都一樣 請問你而家用咩泵行個mini 200呢?

Sungyusan 發表於 2019-9-27 19:52
1200上水一開二 去水冷条喉可以加隻閘制

請問加隻閘制有咩用呢?