請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4585|回復: 5

火焰,醫生蝦共存 [複製鏈接]

想問下,火焰蝦和醫生蝦可以同一個fo缸嗎?
火焰會不會殺死醫生蝦?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

FOT 正常唔會養蝦

兩隻/兩款蝦一齊落缸多數都可以共存,不過始終有一日火焰蝦突然間會打贏醫生蝦
暫時停賽

除非缸內有好多好多骨或者石畀啲蝦匿埋,否則火焰又好、醫生又好,佢地一換殻就會變咗啲魚o既點心。

小魚毛 發表於 2019-8-18 01:37
除非缸內有好多好多骨或者石畀啲蝦匿埋,否則火焰又好、醫生又好,佢地一換殻就會變咗&# ...

其實都未必 我以前迷你缸 冇乜位比清潔下呢埋 但係佢會揀半夜時候 魚晒覺陣時就換
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

whoisnemo 發表於 2019-8-23 12:34
其實都未必 我以前迷你缸 冇乜位比清潔下呢埋 但係佢會揀半夜時候 魚晒覺陣時就換

有魚會係夜行性,鐘意夜晚熄燈至出呢搵食,所以都要o下睇你有咩魚落咗缸先。
仲有,如果你缸內有比較大o既魚,你放啲細細條o既蝦毛落缸,就更加唔洗等佢換殼,即刻就變點心畀你睇。

小魚毛 發表於 2019-8-24 13:10
有魚會係夜行性,鐘意夜晚熄燈至出呢搵食,所以都要o下睇你有咩魚落咗缸先。
仲有,如果你缸內有比 ...

我而家隻就係蝦毛 $60最細隻
暫時冇事 同d魚相安無事 仲換左一次殼
PS. 我只係養細魚 最大條都係紅龍 食指咁長
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/