海水領域 SeaFishZone

查看: 3047|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

濾筒及背濾一問 [複製鏈接]

樓主
我18吋背濾缸 清缸底,有葵有扣有千手,開得都無咩問題。
頭倉棉2倉化淡尾倉環+濾筒+水冷再出水魚缸, 濾筒就棉+珊瑚骨
咁樣係咪唔太理想? 成年幾用過方間幾隻減藻都仲好多啡藻,可以點改善

沙發
你指坊間幾種減藻是什麼?

板凳
雖然用殺菌燈可減苔,不過我會建議用Sera環可代替珊瑚骨,再行減NO3材料(例如豆之類)

地板
肥仔Tim 發表於 2019-8-2 11:18
雖然用殺菌燈可減苔,不過我會建議用Sera環可代替珊瑚骨,再行減NO3材料(例如豆之類)

你唔好忘記而家樓主用緊背滴缸,無可能放咁多野

買舊可養菌同降no3磚好過啦

有冇介紹

啡藻未必同NO3有直接關係,更大可能係PO4偏高,特別係你同啲啡藻玩咗成年,啲石都應該吸咗唔少PO4,咁就算落藥,都清唔到石裡頭啲po4,所以如果你啡藻係石頭爆出呢,咁起石刷石可能更直接有效,

不過與其估估o下,不如直接買NO3同PO4試劑睇清楚,係NO3高,就諗o下換環煲豆, 係PO4高,就加ROWA之類。

仲有一個可能就係燈光太強或者開燈時間太長(如果有陽光射到個缸都會爆藻),樓主不防小心檢討o下。

玩得珊瑚缸,測試水質係指定動作,爆藻刷石都係常見問題。而樓主目前o既設備,其實適合FOT多,對珊瑚缸呢講,仲有好多可以改進o既地方,樓主可以再做多啲功課。

如果轉用環, 我18寸缸要用幾L?
另外係咪要逐啲逐d轉?

Grasses1001 發表於 2019-8-3 04:13
另外係咪要逐啲逐d轉?

測試咗水質先啦,唔清唔楚咁換,嘥錢嘥時間。
再講,環同濾筒根本唔係玩珊瑚缸o既套路,但既然都玩咗成年,又養晒珊瑚,咁就唔好搞咁多住,先處理咗眼前問題先,慢慢再執好套設備。

Grasses1001 發表於 2019-8-3 04:13
另外係咪要逐啲逐d轉?

環既儲菌量遠遠大過珊瑚骨好幾倍有多,同埋穩定,如果你係珊瑚缸,魚唔多既話1L環對15至20L係無問題(可保留少部分珊瑚骨作平衡PH作用),跟著濾桶出水加個箱仔過通粉就得啦! D新環要先養菌,放入缸內行兩三個星期先換濾桶裡面既珊瑚骨,不過你要有心理準備呀,可能會有白點!
如果PH低似過8,注意食量,再加PH KH buffer保持穩定到8.1以上

kwan88a 發表於 2019-8-2 13:02
買舊可養菌同降no3磚好過啦

果舊咪仲大舊,成3吋厚