海水領域 SeaFishZone

查看: 4247|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

魚同魚會唔會做朋友 [複製鏈接]

樓主
因爲之前小弟養左條紫月同黃吊

佢地兩條魚去邊都一齊間唔中仲會互相打下(好輕微唔會有傷口出現)
但最近唔知咩事條紫月走左 跟住條黃吊就變到好驚青 有人行過都驚到呢埋之前手指指佢都唔驚的

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
魚少左未驚lol,買返條藍圈就OK

板凳
其實冷血動物世界裡只有生存之道,什麼感情只是人類一箱情願的想法!  但牠們跟人類不一樣的是雖然冇感情的一切更來得直接,牠們不會騙人,一切都是真實的反應!

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

地板
試過,金頭仙同火背仙玩 食 訓都一齊。以為會有新混種魚面世。  

有趣的題目!

o係自然珊瑚礁內,生物的密度比起其他自然環境高得多,佢地彼此之間產生互動的情況亦會多好多,未必就會好似人講咁產生感情卅友情,但肯定可以發展成謀種形式o既「社交關係」,否則就唔會有共生(eg.小丑VS海葵、槍蝦VS古B)或者合作(醫生魚VS其他魚)咁o既情況出現。

自己都試過放條吊同狐狸落Q缸,兩條魚無耐就變成出雙入對,但最終條吊過唔到關,o係撈走條吊前,我發覺條狐狸不停咁o係條吊身旁守候徘徊,場面旳確人,但我諗條狐狸未必知道咩係「死亡」或者「悲哀」,只不過因為害怕陌生環境而同其他魚形成互相依賴,佢o既舉動只係呢種關係o既延續。

但無論有無感情存在都好,珊瑚魚呢種跨科跨種族o既互動,o係冷血生物界別中就應該難見有相近o既例子(起碼淡水魚就唔見有咁o既情況),所以我相信珊瑚魚o係呢方面o既進化,係比好多生物都「先進」得多。

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

幾老友body massage