請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: firehei

兩次失敗,做個紀錄     [複製鏈接]

聽有師兄連化氮唔用都養到
宜家我挫敗到考慮緊玩番淡水
買條過背金龍算了...

firehei 發表於 2019-6-6 01:01
聽有師兄連化氮唔用都養到
宜家我挫敗到考慮緊玩番淡水
買條過背金龍算了...

唔用化氮當然可以養到,只要换水密d就可以,說白了化氮的作用就是盡量延遲水變差的時間

以你50l水養果7條魚為例,講真密度有點高了,如果有化氮既話可以一星期换一次水1/3到1/4,但冇化氮既話要一星期换兩次1/3,化氮的作用顯而易見! 我覺得大缸既話化氮是必須的,但你缸仔既話可以唔用,始終缸仔换水是一件好輕鬆既事!
你話想轉返淡水魚,我覺得淡水魚唔見得比海魚易養,冇錯就算最粗的海魚係冇最粗的淡水魚咁粗,例如鬥魚呢d只需一個樽仔乜都唔用就可以養活,海魚真係冇粗得咁緊要既魚,但淡水魚難養既品種我覺得並不比海魚容易!

argbatcan 發表於 2019-6-6 09:13
以你50l水養果7條魚為例,講真密度有點高了,如果有化氮既話可以一星期换一次水1/3到1/4,但冇化氮既 ...

海水魚因為佢地在海中生活,顏色鮮艷d,要求水質較高,飼主要盡量模仿生態
淡水魚近陸地,生命受威脅機會比海水魚大,為免成為獵物顏色普遍無咁鮮艷,而且求生能力高d,水質要求比海水魚低一點
所以基本上海水魚係難養過淡水魚

firehei 發表於 2019-6-8 16:59
海水魚因為佢地在海中生活,顏色鮮艷d,要求水質較高,飼主要盡量模仿生態
淡水魚近陸地,生命受威脅機會 ...

可能我懶啦! 覺得淡水魚對水質變化比較敏感! 我一般都係水喉水直車入缸,什麼隔夜水除綠唔會做,以前養七彩好多時唔適應! 但海魚我一直都係水喉水直車入缸+直接就咁倒鹽入缸話知你,完全唔會開定鹽先水先更加唔會除氯氣,新魚從來冇對水只對溫,d仙吊小丑隨隨便便都養到幾年!

準備重新玩過缸

最佳新人 活躍會員

我記得我新開缸,當開始成熟時個缸會有勁多啡苔,但隨著時間越耐越成熟,啡苔就會較少,另外睇雖然只得5L環,又未必係死因,原因可能1加魚太快,2死於疾病(我見你話有白點),3會唔會有死流令到某個位積咗費物引致,4水體細令魚缸變化?
以上都係我估估下,有錯勿插

以上甘多位C兄都講哂有可能失敗既原因那, 因為我都係50L缸 同你一樣, RT缸  , 雖然話過左30日爆完苔係可以落魚, 但都要續樣續樣落。我認為一個成熟既缸係要半年或以上時間先叫得, 半年內間唔中都會死下魚燒下珊瑚, 當時日日check住ph,no2,no3,po4....  一切都係正常, 所以我每次落完一樣新野都會等一星期先落第二樣。  直到半年後我諗係消化細菌同所有野都達至平均時, touch wood到而家都無事。

marco0524 發表於 2019-12-30 14:59
以上甘多位C兄都講哂有可能失敗既原因那, 因為我都係50L缸 同你一樣, RT缸  , 雖然話過左30日爆完苔係可以落 ...

我最初都係22寸缸養魚、正常、養7至8年!