海水領域 SeaFishZone

查看: 5747|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

想問下邊間買活石有保證? [複製鏈接]

樓主
小弟準備開缸 THX

沙發
我都想知 x 2

板凳
個間發達魚就唔好同佢買

地板

畀間舖名你根本保證唔到咩!要保證就要靠自己揀啱o既石同識得點去處理啲石。

澳洲、菲濟等地水質好,石中保存o既各種生物數量亦更多,當然價格亦更高。平板形狀生物石方便擺放珊瑚,但比較阻水,大缸用會比較理想;新興o既枝狀石就比較疏水,不過擺放珊瑚無咁方便,細缸用比較啱;當然,兩種混合使,或者自行修改石形後至落缸亦無不可,關鍵只在於用家點處理。

用活石當然有助改善水質,但亦都要留意可能會帶埋一啲有害o既生物落缸,好似火刺蟲、螳螂蝦,蟹等都會有機會隨活石「非法移民」入你缸,呢樣嘢魚舖都未必幫到你,都係自己搞最可靠。所以亦都有魚友索性用煲或者浸雙氧水o既方法呢處理所有新石,全部變晒死石後再重新養菌。樓主可以查查「活石處理」o既資料。

同買魚一樣,如果間魚舖會好好處理啲魚,佢地都會好好咁處理啲活石,但問題係好似前面咁講,揀啱石形、落缸前處理好啲活石,遠遠比揀間一舖頭入去畀錢重要。