請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3485|回復: 16

Weipro PH 2010 問題 [複製鏈接]

請問唔該有沒有師兄用緊,買左個二手PH 錶,因爲用既時侯量個缸出黎個PH值顯示好低,得6.4左右。因為我覺得個錶好似偏差好大,咁我就去海邊拎左啲水回家用錶量下,量出黎既結果同我屋企個缸一樣都係6.4,咁請問各位師兄係個錶壞左定係較準問題,因為賣給我個師兄已經冇左支較準液,唔該我點先可以較返準支錶再試,求各位師兄幫忙

較準液魚街有得賣,廿零卅有樽(通用唔洗跟牌子),再唔係買PH試紙做做比較都係幾廿蚊,唔先o下嘛?

可能係探頭到期要換

萬一真係6.4 除換水仲可以做乜?
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

論壇元老

whoisnemo 發表於 2019-7-12 10:11
萬一真係6.4 除換水仲可以做乜?

6.4 d 魚應該死哂架喇

dicky826 發表於 2019-7-12 10:24
6.4 d 魚應該死哂架喇

有冇乜設備可以提升PH ?
海內存知己,天涯若比鄰

論壇元老

whoisnemo 發表於 2019-7-12 10:44
有冇乜設備可以提升PH ?

各師兄都講左,你個探頭夠期既機會大於你缸水ph=6.4

dicky826 發表於 2019-7-12 11:13
各師兄都講左,你個探頭夠期既機會大於你缸水ph=6.4

我唔係樓主呀 只係想搭單問下 假如測試準確  PH數值比較低
例如8.0 除換水 咁有冇乜設備可以提升水的pH值
海內存知己,天涯若比鄰

論壇元老

whoisnemo 發表於 2019-7-12 15:11
我唔係樓主呀 只係想搭單問下 假如測試準確  PH數值比較低
例如8.0 除換水 咁有冇乜設備可以提升水的pH值 ...

有d 粉可以加去提高ph
細缸都係努力換水啦

dicky826 發表於 2019-7-12 15:47
有d 粉可以加去提高ph
細缸都係努力換水啦

250L算唔算細缸?
海內存知己,天涯若比鄰

最佳新人 論壇元老

whoisnemo 發表於 2019-7-12 15:55
250L算唔算細缸?

唔算 !!

最佳新人 論壇元老

whoisnemo 發表於 2019-7-12 15:11
例如8.0 除換水 咁有冇乜設備可以提升水的pH值 ...

PH 8 咪靚水囉 !! 仲要搞 ............

nickcw 發表於 2019-7-12 17:56
PH 8 咪靚水囉 !! 仲要搞 ............

8.2唔會靚d咩
海內存知己,天涯若比鄰

whoisnemo 發表於 2019-7-12 22:15
8.2唔會靚d咩

盡信書不如無書。
全世界咁多個珊瑚礁,唔通每個水質都係ph 8.2?

數據o既嘢重來都只係參考,莫講話FOT,就算RT十幾樣數值要睇,從來每項數值標準都只係一個range,唔會係一個數字!

日夜開燈熄燈ph會升跌;屋企人多無開窗空氣唔流通二氧化碳升高,一樣會影響個缸o既ph;缸內各項元素變化都會影響ph。所以ph只係一個概括號o既參考數字,佢只能反映出個缸o既水質出現變化,但係要講係咩原因佢就無能為力。調翻轉講單單調節ph根本唔足以改變水質,換水一定更實際更有效果。

除非你個缸o既ph長期嚴重偏低,換極水都係咁,否則絕對無需要用ph buffer之類o既補充劑。你自己search o下啲討論區,有關o既論討post一啲都唔多,因為真係無須要,唔好嘥呢啲錢。

小魚毛 發表於 2019-7-13 12:20
盡信書不如無書。
全世界咁多個珊瑚礁,唔通每個水質都係ph 8.2?

如果淨係養魚  一般魚PH能接受最低係幾多?
海內存知己,天涯若比鄰

whoisnemo 發表於 2019-7-14 10:42
如果淨係養魚  一般魚PH能接受最低係幾多?

無睇過有關咁0既資料,答唔到你。不過如果係話海水o既一般ph值,就可以有數值畀你參考:7.9~8.5(亦都有用較細o既range: 8~8.4)。
我自已個珊瑚缸,開燈大概會係8.12~8.25呢個range,而熄燈就會跌到去8.02~7.82咁上下,日日唔同,不過再低都未過7.5。或者可以畀你參考。

最佳新人 論壇元老

Keep 住 PH8 都OK !!