海水領域 SeaFishZone

查看: 3000|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

20吋缸RT混養缸,燈具選擇? [複製鏈接]

樓主
想玩個20吋x11吋既缸,黎玩珊瑚同少量魚混養
用邊支燈比較好?又無咁天價
暫時睇中Maxspect R420R 70W,Shark LED 40cm
邊支實用d?或暫有無更好?

沙發
如果背滴漏缸,用shark , 如果側滴漏缸用r420 70w, 因為兩隻我都用過,效果差唔多,分別在於前者是左右雙腳燈架,後者是單腳燈架

板凳
arfaifai 發表於 2019-2-17 19:49
如果背滴漏缸,用shark , 如果側滴漏缸用r420 70w, 因為兩隻我都用過,效果差唔多,分別在於前者是左右雙腳 ...

兩款燈效果差唔多? 因為價錢都差幾遠下

地板
kwong1000 發表於 2019-2-18 01:07
兩款燈效果差唔多? 因為價錢都差幾遠下

所以你自己要清楚,你個缸係背滴漏缸,還是側滴漏缸,或還是真滴漏缸…

arfaifai 發表於 2019-2-19 00:01
所以你自己要清楚,你個缸係背滴漏缸,還是側滴漏缸,或還是真滴漏缸…

即係你既意思係純粹就燈架位置既問題?我只係怕Shark既燈光效果唔好

kwong1000 發表於 2019-2-19 15:18
即係你既意思係純粹就燈架位置既問題?我只係怕Shark既燈光效果唔好

我以前用R420 70W , 依家用SHARK LED養 LPS , 感覺算唔錯,價錢就一分錢一分貨,可能我唔太高要求卦,
養珊瑚不如著重一下藍光、白光、紅光、黃光、綠光既比例好過啦