海水領域 SeaFishZone

樓主: tak_930
打印 上一主題 下一主題

都唔知發生咩事?好灰........   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
今日個仔生日,所以放假,例牌換水。同之前動作一樣,換1卅3~1卅4水,係廁所水,經兩濾樽。轉用厠所水大半年,相安無事,但自上午換水後,下午一回家,發覺籃面(約5~6吋)(約半年以上)、青魔x4(半年以上)、白腳斜紋碟(一年以上),一同暴斃,相當傷心!請問各師兄原因所在?註:小弟這半年內只加灰仙一條,缸約三十吋,我估計overload問題不大。而同一時間廁所水也供應18吋rt缸,珊瑚和魚都無問題。期待各師兄的教導、謝謝。

沙發
習慣一星期換水一次,每次只檢查䶢度,經濾樽,然後直車入缸。直至現在,fot死剩8條魚,最大兩條都係4~5吋灰仙、紫月和一些魚毛,開始有些放棄的念頭

板凳
請問sssyyysss師兄原因何在?小弟玩海魚只約兩年多,日子尚淺,想知道甚麼原因造成這次意外,下次何盡量避免重複犯錯。還有玩海魚只是興趣一種,又不是殺人放火、再請問要還些甚麼呢?請師兄指教!

地板
首先多謝各位師兄對小弟的關心和意見,其實每次換水前幾日,我都會多加留意大廈通告,如清洗水箱後四日內,我都盡量避免換水,而每次換水前,更放水15分鐘,先再入主缸。而造成今次意外,最難明白就是同日fot和rt缸同一時間換水,rt缸:魚、蝦和珊瑚、零傷亡。而fot缸、眨眼間竟死了5條魚。小弟只想在那裡出錯?希望下一次避免同類事件發生。

係長開15 mins,條膠喉直接去番馬桶。先換rt,再換fot缸。兩缸都是抽走了約1卅3~1卅4水,再入廁所水。

我都係只檢查咸度,現在缸咸度係1022~1023,而每次魚缸蒸發了水份,再補淡水。還有補充一句,小弟家住將軍澳某屋苑。