海水領域 SeaFishZone

查看: 5132|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

第一次玩咸水,開鹽問題🙏🙏🙏 [複製鏈接]

樓主
請問要怎樣開鹽,主缸和沙缸分開調教鹽度?還是放滿淡水後運行上水泵再慢慢調教?(主缸+沙缸差不多300升水),還有如想用沙底請問要怎樣放沙?謝謝各位幫忙!

沙發
既然主缸同沙缸係連埋,水都係一樣
好似煲湯一樣,先加水,後加鹽,調比重到1.020就得

板凳

地板

其實仲咁樣問, 係咪仲未明個系統點運作?

謝謝回覆!新手不太明怎樣調教鹽的咸度!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

有冇全缸照片?有咩設備?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

暫時只有主缸和沙缸,其他什麼都未買,想了解多點才去購買其他器材,之前是玩開淡水,對咸水沒多的認識。謝謝各位!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

主缸,沙缸咩Size?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

有唔明即刻問,本網好多師兄指導你
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

主缸24x20x24吋,沙缸17x16x16吋

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

鹽……你缸水量大約250L,將8~10kg 鹽放入沙缸,開上水泵就得 (Redsea 鹽比較經濟易溶)

沙……要搵個大桶洗3~4次,先可以放入主缸 (不過新玩最好唔用沙底)
暫時停賽

謝謝你的回覆!之後應該會有更多問題要麻煩你們!

建議你用光學鹽度計,唔好貪平,準好多嫁
主缸:48吋長x20吋闊x見水30吋(連沙缸677升水)魚:小丑魚:野生公子x1, 畢加索x1, 黑加索x1, 黑索雪印x1, 黑丑火公x1, 澳洲藍間新娘x1, 黑丑x1/吊魚:藍吊4吋,紫吊4.5吋x1, 紅海騎士6. 5吋/仙魚:澳洲仙5吋x1, 台灣紫月6.5吋x1, 藍面4.5吋,法仙5吋,藍仙3吋x1,阿拉伯3.5吋x1,火焰2.5吋x1/碟魚:關刀6吋x1,日蝕3吋x1

請問有沒有牌子提供,我見價錢由60幾至400幾都有

lee999alan 發表於 2018-11-20 11:53
請問有沒有牌子提供,我見價錢由60幾至400幾都有

我自已就用ATC光學鹽度計(其他牌子就未用過),旺角賣250蚊到!另外,提一提你,留意第時換水既咸度。意思係話如果主缸水咸度係1020,換既新水唔需要開1020(如果你係用桶開水/唔係直車新水落缸),唔係既話主缸既咸度就愈來愈高,太約1016至1018都可以,當然換完水1至2個鐘後再度下主缸水啦!用計度咸度你等d鹽溶解好先度,唔係就唔準!

如果你直車新淡水落缸,係缸中落鹽行水,你要自已試下份量,如換60升水大約要開幾多鹽...下次記底,呢個就要自己試。

另外,剛設缸最好唔好玩沙...加沙多左問題要留意。網上有好多舊文同師兄分享過,我都奶過野,所以唔多講啦!師兄加油!
主缸:48吋長x20吋闊x見水30吋(連沙缸677升水)魚:小丑魚:野生公子x1, 畢加索x1, 黑加索x1, 黑索雪印x1, 黑丑火公x1, 澳洲藍間新娘x1, 黑丑x1/吊魚:藍吊4吋,紫吊4.5吋x1, 紅海騎士6. 5吋/仙魚:澳洲仙5吋x1, 台灣紫月6.5吋x1, 藍面4.5吋,法仙5吋,藍仙3吋x1,阿拉伯3.5吋x1,火焰2.5吋x1/碟魚:關刀6吋x1,日蝕3吋x1

真的謝謝所提供的意見!