海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

廉價的菲律賓醫生也可以養活超過兩年的 [複製鏈接]

啫哩狀的薄膜..我以為佢有事, 原來係正常的...

明日去捉2條博下先~

最佳新人 活躍會員 熱心會員

KKY 發表於 2012-11-4 13:01
啫哩狀的薄膜..我以為佢有事, 原來係正常的...

明日去捉2條博下先~

剛才看到魚街最旺的兩間舖都有得賣.

論壇元老

peterleung 發表於 2012-11-4 06:48
醫生魚是一隻非常活躍的小魚,整天游個不停,人們除喜歡牠能為魚兒做清潔外,其實一條養定了的醫生,更喜歡吃 ...

Ching, 多謝分享。E加我條E生除左今朝見到一面後,全日消失左,5知損左係邊,情況令人有點見擔心

論壇元老

knec0412 發表於 2012-11-4 18:13
Ching, 多謝分享。E加我條E生除左今朝見到一面後,全日消失左,5知損左係邊,情況令人有點見擔心{:6_179: ...

唔怕, 佢地鍾意周圍捐~

我哥兩條喺Q缸哥陣都成日攝喺石底, 我仲以為佢地死咗

佢地要出黎游就自然會蒲頭架喇~~
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

論壇元老

sheep14 發表於 2012-11-4 18:32
唔怕, 佢地鍾意周圍捐~

我哥兩條喺Q缸哥陣都成日攝喺石底, 我仲以為佢地死&#216 ...

我都入咗兩條~~  已經三星期了~ 希望可以KEEP落去~~
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

論壇元老

sheep14 發表於 2012-11-4 18:34
我都入咗兩條~~  已經三星期了~ 希望可以KEEP落去~~

希望la, ching. 大家一起努力啦

大家一齊努力!

我星期四都入咗條, 係黃尾醫生, 其實想養好耐, 小弟魚缸以仙魚為主, 有條醫生幫佢地清潔下, 我諗佢地會幾舒服, 不過好多時都有師兄話養唔長, 所以遲遲未出手

有Peterleung 師兄呢個Post大大提高我既信心, 所以入返條玩下.

暫時我所見係黃尾灰好enjoy比佢啄下, 其他大仙未接受到佢

佢好有個性, 定時會匿係石底, 鐘意就出黎游, 係條金背狐追下佢

希望可以到1年半載我都心滿意足了.....
法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

skyhi 發表於 2012-11-4 20:34
我星期四都入咗條, 係黃尾醫生, 其實想養好耐, 小弟魚缸以仙魚為主, 有條醫生幫佢地清潔下, 我諗佢地 ...

醫生魚也會為小魚如金背狐做清潔的,但大多數服務對象,以大魚為主.黃尾醫生體色較艷麗,希望師兄可以養得好,近日見有夏威夷醫生,但家有惡醫,不敢嘗試,慶幸早幾天一條身有紅線的小龍,名稱不詳,順利落缸,並未受到其他龍魚及醫生的攻擊.

peterleung 發表於 2012-11-4 22:00
醫生魚也會為小魚如金背狐做清潔的,但大多數服務對象,以大魚為主.黃尾醫生體色較艷麗,希望師兄可以養得好 ...

法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

論壇元老

skyhi 發表於 2012-11-4 20:34
我星期四都入咗條, 係黃尾醫生, 其實想養好耐, 小弟魚缸以仙魚為主, 有條醫生幫佢地清潔下, 我諗佢地 ...

論壇元老

peterleung 發表於 2012-11-4 22:00
醫生魚也會為小魚如金背狐做清潔的,但大多數服務對象,以大魚為主.黃尾醫生體色較艷麗,希望師兄可以養得好 ...

我好記得ocean細介個老闆講20蚊既醫生魚係養唔到ka,買條240蚊既xx醫生魚啦,甘就養到呀!!!!!!
經過e個post後,xxxxxxxxxxx以後都唔會入去買1條魚......

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

knec0412 發表於 2012-11-4 23:30
我好記得ocean細介個老闆講20蚊既醫生魚係養唔到ka,買條240蚊既xx醫生魚啦,甘就養到呀!!!!!!
經過e個pos ...

咁聽講話好似有某產地係易養D喎.但又不至於咁貴喎.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

幾乎大部份產地的醫生魚都養過,東非、馬爾代夫、印尼及菲律賓,價錢大至與以上順序,大概是因為運費及捉魚的方法不同,影響產量有關,但經驗所得,反以最為平宜的菲律賓醫生,成功機會更高,亦造成了幾個較好的紀錄.

論壇元老

我係wingk960 發表於 2012-11-4 23:36
咁聽講話好似有某產地係易養D喎.但又不至於咁貴喎.

anyway,小弟都係覺得個老細都係點我多,或唔夠老實.反而問口個4眼叔叔就好nice,好好人,問完佢野唔幫襯永遠唔blackface,所以有部份藥水/補品俾而佢幫襯佢買,但魚就........

論壇元老

peterleung 發表於 2012-11-5 00:01
幾乎大部份產地的醫生魚都養過,東非、馬爾代夫、印尼及菲律賓,價錢大至與以上順序,大概是因為運費及捉魚的方 ...

今日抽起d石捉條惡魚時先見反佢,但好快又捐入做流d膠suck入面,都唔知佢想點
between,見佢頭尖位發黑,係咪正常ka, tks!

論壇元老

我以前水族廣場捉過條10蚊醫生,唔記得邊度返了,冇準確計過養左幾耐, 不過最小都肯定有3年,
其實醫生養耐左顏色及各樣都係變化不大, 生長速度極極極慢, 為左佢仲記得專登買一隻超細粒魚糧餵,
後期轉新缸時冇幾耐就返鄉下了

chris 發表於 2012-11-5 02:52
我以前水族廣場捉過條10蚊醫生,唔記得邊度返了,冇準確計過養左幾耐, 不過最小都肯定有3年,
其實醫生養耐左 ...

醫生魚養活二三年的,也曾有師兄提及過,與及之前養了年半的一對,亦是因為換缸後而離去.

論壇元老

唉,今早宣佈陣亡,唯有繼續努力啦

Peter兄有冇養過金医生呀,好似冇乜聽過有人養得到,但金医生真係好靚。