海水領域 SeaFishZone

查看: 4680|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

麒麟仙柯白c一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位ching,小弟剛買回來2日,尚未開口,但見佢柯白c,請問如何可醫冶呢?tks

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
浸黄粉 或 pg

論壇元老

板凳
ice28720 發表於 2012-10-28 17:45
浸黄粉 或 pg

ching, 可唔可以主缸落?因小弟冇q缸.....現在佢在兜內西起.
另外pg係咪即係抗生素?tdc能否醫冶呢?TKS!!!!

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
如果只可主缸落的話,就用 P.G 因為日後清理會好D易D

論壇元老

ice28720 發表於 2012-10-28 18:44
如果只可主缸落的話,就用 P.G 因為日後清理會好D易D

ching, PG 係咪即係ParaGuard呀? tks!!!!! 日後清理係咪即好似藍十字醫白點個隻甘,換水就OK呀,TKS!!!!

超級版主

永久禁言

yes !

論壇元老

5該晒,Ching

論壇元老

各位Ching,有事請教,小弟條麒麟仙已返約10日,但還是柯白C,故今晚將會換部分水後落PG,佢現時常游在水面,只有我餵野食時游落底,但肯定5係食野,而且都5覺佢有想食野既意思,都5知做乜,但應該5係5夠氣,亦5係俾魚追,睇落健康尚算0K,甘係咪5使理佢呢?tks

這種魚難開口啦,要教開口的, 但是得2,3成養得到..@@"

論壇元老

天泣 發表於 2012-11-6 15:26
這種魚難開口啦,要教開口的, 但是得2,3成養得到..@@"

tks Ching,等我返去再c下先,會5會好似之前位ching甘,好似訓練碟魚甘,西起佢後自製蝦肉加粒糧引佢開口呢?
5知重有冇其他Ching提供意見呢?tks

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

惡攪野..真係要好有心機先挑戰到架.如冇咩耐性就唔好試了.重要睇下你好唔好彩.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

有日King Sir 返麒麟, 上到去全HOLD, 想玩上都唔得, 又要等下水

我唔急, 睇下同佢有無緣先........
法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

論壇元老

我係wingk960 發表於 2012-11-6 22:01
惡攪野..真係要好有心機先挑戰到架.如冇咩耐性就唔好試了.重要睇下你好唔好彩.

嘩,原來係惡攪魚黎Ka,重諗住好好彩tim,唉,唯有襯佢健在影多幾張相留個紀念先

論壇元老

skyhi 發表於 2012-11-6 22:19
有日King Sir 返麒麟, 上到去全HOLD, 想玩上都唔得, 又要等下水

我唔急, 睇下同佢有無緣先........{:6_2 ...

Ching,我就係kingsir果日返魚前1日,見到藍皮球有,返到屋企都刻意去返去買,就係上個月25號買既,到E家都重未肯食野,今晚剪碎左D蝦肉放左係隻鮑魚殼內,唉,但啄都5啄下,睇黎要打定輸數。

knec0412 發表於 2012-11-6 22:58
Ching,我就係kingsir果日返魚前1日,見到藍皮球有,返到屋企都刻意去返去買,就係上個月25號買既,到E家 ...

嘿嘿.快D搵下大C文章.其輪唔易架,唔係好有時間同心機同經驗同運氣....同自身問題.
你都唔好試呀....
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

我係wingk960 發表於 2012-11-6 23:01
嘿嘿.快D搵下大C文章.其輪唔易架,唔係好有時間同心機同經驗同運氣....同自身問題.
你都唔好試呀....

E加知道了,下次會做足D功課了。題外話,虎皮仙係咪同佢一樣都甘艱養Ka?Dching話佢要食生口野wo

虎皮我老友買過一條.又係麻煩友.咩都唔食.到尾又係返大海,
上次我係小屋見到條都想捉黎試下.可惜俾人HOLD左.冇緣一試.

論壇元老

我係wingk960 發表於 2012-11-6 23:18
虎皮我老友買過一條.又係麻煩友.咩都唔食.到尾又係返大海,
上次我係小屋見到條都想捉黎試下.可惜俾人HOLD左 ...

tks ching