海水領域 SeaFishZone

查看: 8919|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

唉 以為解決左灰     [複製鏈接]

最佳新人

樓主
之前清左白點成2個星期  點知一加新就起返  呢幾日落藥  已經有2條毒死
死前有條仙對眼朦哂  有冇CHING話我知點做  會唔會唔係白點?PS  舊魚完全冇事 放親仙都會有眼朦程況

論壇元老

沙發
改善水質,舊魚可能適應力强,所以新魚就明顯,要勤換水,改善過濾,吾好加魚

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
Sorry,按咗反對!

地板
Sorry,按咗反對!

我之前條法仙都是這樣,落了銅葯便没事了。如矇眼换水便可!

最佳新人

jm2011520 發表於 2012-10-28 01:47
改善水質,舊魚可能適應力强,所以新魚就明顯,要勤換水,改善過濾,吾好加魚

CHING幾耐換水到?我1星期1次
改善過濾換棉OK嗎?通常幾耐1次

最佳新人

Galaxy 發表於 2012-10-28 01:56
我之前條法仙都是這樣,落了銅葯便没事了。如矇眼换水便可!

我已經有落到十字仔  但呢次效果好似唔多明顯,,,
我怕落多會反

貴少少買支pointex啦!

會唔會係ufo 捉出黎過一過淡啦…

最佳新人 活躍會員 熱心會員

白點 ufo 本來就不是甚麼細菌病毒,它們在魚表體所做成的微細傷口,引致細菌感染才會出事,舊魚適應環境,抵抗力較強,因此傷亡率會較新魚為低,銅藥不如傳說般毒,可能用藥時沒加大打氣,致發生搶氧現象,又或用藥後一小時內沒有觀察魚兒反應,用藥過量,魚兒表現不尋常,只需換一點水便可以了.
過去六年,平均每月都會用上一點硫酸銅,只要找到自己魚缸可承受份量,十分安全可靠,期間不曾使用吸銅劑或活性炭,只是定期換水便可以了,六年來不覺銅因累積而帶來任何損害,當然相比連續使用硫酸銅廿多年的友人,只不過是小巫見大巫,杯弓蛇影,庸人自擾而已.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

peterleung 發表於 2012-10-28 09:15
白點 ufo 本來就不是甚麼細菌病毒,它們在魚表體所做成的微細傷口,引致細菌感染才會出事,舊魚適應環境,抵抗力 ...

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人

peterleung 發表於 2012-10-28 09:15
白點 ufo 本來就不是甚麼細菌病毒,它們在魚表體所做成的微細傷口,引致細菌感染才會出事,舊魚適應環境,抵抗力 ...

CHING唔該你先
低最大問題我落左落都搞唔掂(藍十字)

最佳新人

Galaxy 發表於 2012-10-28 04:03
貴少少買支pointex啦!

姐係十字?

最佳新人 活躍會員 熱心會員

lun1025 發表於 2012-10-29 01:56
CHING唔該你先
低最大問題我落左落都搞唔掂(藍十字)

很多時初用銅藥的會有所猶豫,致情況漸趨嚴重,變得控制較難,要花上多點時間,用多幾次藥,這時會令魚友心急如焚,甚而不知所措,較為體弱的魚會相繼死亡,更感無奈.對付白點施用銅藥基本上是與它們的生長速度作時間競賽,白點被殲滅,只會在它們的幼蟲在水中浮游尋找宿主的短暫階段,所以時間必須掌握得好,及時用藥,才可治理得好.為今之計只好繼續施藥,延長治療時間,不要太心急,以至弄巧反拙.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

lun1025 發表於 2012-10-29 01:56
姐係十字?

而家最緊要既係check 住D銅,keep住夠銅,
之後,等!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

是另一牌子,美國石美人封面!

最佳新人

咁會唔會唔係白點?

論壇元老

魚販係第一兇手,我地係第二兇手,問心講魚幾可白點ufo 死丫,比我地毒死多,你留意下d魚有無出白點?有無擦身或擦鰓,如果三樣都無就改善水質,如果未掌握到怎樣改善水質就從基本做起,平時換水五分一耗改四份一,平時一日喂兩餐就改一餐,到時新魚仲有矇眼就試下去第二間買啦,魚如果有擦身又見到白點就繼續落銅,千其無溝藥,如果擦鳃就抛左條魚落垃圾桶,死多

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

jm2011520 發表於 2012-10-30 03:50
魚販係第一兇手,我地係第二兇手,問心講魚幾可白點ufo 死丫,比我地毒死多,你留意下d魚有無出白點?有無擦 ...

魚幾可白點ufo 死丫,比我地毒死多

X 2

最佳新人

jm2011520 發表於 2012-10-30 03:50
魚販係第一兇手,我地係第二兇手,問心講魚幾可白點ufo 死丫,比我地毒死多,你留意下d魚有無出白點?有無擦 ...

CHING 白點就有擦身就未睇到    仲有凸眼有冇得E?  同唔理會死嗎?