海水領域 SeaFishZone

查看: 7038|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

比D意見大家 重新開缸造景 [複製鏈接]

樓主
大家可以比D意見  超新手

沙發

有時唔係砌幾舊生物石就得,珊瑚缸本身設計係缸身夠深,一層層有層次,唔係一咪砌高就得…你個缸咁高身,唔適合養珊瑚,技燈又要升級,你估以前用250w鹵仔燈射到落底

板凳
arfaifai 發表於 2018-10-2 20:05
有時唔係砌幾舊生物石就得,珊瑚缸本身設計係缸身夠深,一層層有層次,唔係一咪砌高就得…你個缸咁高身,唔 ...

Thx ching 明白 睇緊外國youtuber參考人地RT造景
不過我呢個fot黎

地板
齋砌石Fot缸無問題啦…幾靚呀

arfaifai 發表於 2018-10-2 20:24
齋砌石Fot缸無問題啦…幾靚呀

我覺得RT缸好多野要學 豆機全部都唔識
同埋一定要長身 見到rea sea套缸好靚 d沙缸又做到半密封

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Edchan886 發表於 2018-10-2 20:26
我覺得RT缸好多野要學 豆機全部都唔識
同埋一定要長身 見到rea sea套缸好靚 d沙缸又做到半密封

Red sea 好用
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

RT講求模擬天然珊瑚岩礁環境,砌石要求制造最多空位擺放珊瑚,同時要保持水體流通。FOT砌石只係要制造最多窿窿罅罅畀魚匿埋,係兩種唔同o既取向。想將RT o既砌石法放入FOT,可能要了解多啲RT砌石o既法則。不過呢幾年RT流行玩「天空之城」同支狀生物石,其實都可以用落FOT,樓主可以留意0下。

不過如果樓主只係想將啲石砌得無咁死版,可以參考o下呢篇16年前o既post:
砌石道
雖然係舊貼,但講o既係點樣係個魚缸入邊砌出美感,RT、FOT,甚至淡水草缸都啱用,堪稱水族界經典,
值得一看。

小魚毛 發表於 2018-10-6 10:48
RT講求模擬天然珊瑚岩礁環境,砌石要求制造最多空位擺放珊瑚,同時要保持水體流通。FOT砌石只係要制造最多窿 ...

多謝師兄咁詳細回覆
次次個腦入面都有種想法 但篇篇就係整唔到出黎

我見到呢個缸看似簡單 但底石放位好複雜
https://www.youtube.com/watch?v=ToSzDI9PPWQ&feature=share