海水領域 SeaFishZone

樓主: 新叮一號
打印 上一主題 下一主題

超新手開缸問題   [複製鏈接]

ybkwok 發表於 2018-9-27 23:37
算把啦!

美国real reef rock呢種石得唔得?

terter 發表於 2018-9-27 22:12
似係頂濾唔夠力,加幾多菌都無用,230L水養幾條魚,換個濾桶仔,加個掛缸化氮同造流,應該唔難養到

呢種頂濾係咪唔得?

Edchan886 發表於 2018-9-27 22:34
再唔係用生物石/死石 將死石養到變活石咁就唔驚有贈品 又唔洗買環又可以造景 橫掂你又養唔多魚又40寸缸

石係呢兩塊,應該都比距呃左,養唔到菌既普通造景石

新叮一號 發表於 2018-9-28 02:35
石係呢兩塊,應該都比距呃左,養唔到菌既普通造景石

養唔養到菌我唔敢講 因為始終我未用過但呢D始終係人工做出黎, 但生物石/死石 就係係海到拎上黎 而且我覺得仲靚tim

新叮一號 發表於 2018-9-28 02:33
呢種頂濾係咪唔得?

同埋你用軟膠喉好易爆 一爆左就大獲因為係咸水

呢種頂濾係咪唔得?

你都係買個背滴缸或沙缸好過用而家你個缸,無化氮養咩魚都會死

論壇元老

新叮一號 發表於 2018-9-27 22:51
冇用化氮,魚缸有担用唔到

有d 化氮 可用

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

kwan88a 發表於 2018-9-28 06:33

換缸 x20000

換唔到缸的話,就用開缸魚養水1~2個月,先加少少魚玩住先……

養咸水野,一字記之曰:等
暫時停賽

呢種頂濾係咪唔得?

睇漏左師兄已經有個濾桶行緊,就咁望又應該夠,係差個化氮,同埋開缸魚最好用藍魔,黃魔,三點白果啲,青魔都無咁粗生,學其他師兄講,用開缸魚養水,一兩個月唔死可以試加其他魚,千祈唔好心急。
我新開13吋缸仔35L水,得半L matrix石仔同一支大陸cheap化氮,暫時一個月都無死魚,師兄掛濾加濾桶實夠,俾啲耐性!

calvinfff 發表於 2018-9-28 09:46
換缸 x20000

換唔到缸的話,就用開缸魚養水1~2個月,先加少少魚玩住先……

背滴唔冼咁貴

kwan88a 發表於 2018-9-28 06:33

X2, 肯下決心就行沙缸,背濾限制多(1.放唔到好大支化氮2.放環數都受限制 3.背濾一般3尺缸,水量最大150至200升(再大水量更易控水質),我自從轉左4呎缸連沙缸677升水,近20條魚一曰餵兩次(大量餵食),係缸水定左之後,no3成兩星期都keep到12. 5(有d師兄0到tim)! 雖然養魚唔太講no3, 但想講缸愈大加有沙缸,就係差好遠!
主缸:48吋長x20吋闊x見水30吋(連沙缸677升水)魚:小丑魚:野生公子x1, 畢加索x1, 黑加索x1, 黑索雪印x1, 黑丑火公x1, 澳洲藍間新娘x1, 黑丑x1/吊魚:藍吊4吋,紫吊4.5吋x1, 紅海騎士6. 5吋/仙魚:澳洲仙5吋x1, 台灣紫月6.5吋x1, 藍面4.5吋,法仙5吋,藍仙3吋x1,阿拉伯3.5吋x1,火焰2.5吋x1/碟魚:關刀6吋x1,日蝕3吋x1

不經不覺開缸就快三個星期。
十日前買左三點白,魚友送左兩條大番茄,一條火箭吊
三點白同番茄非常大食,條吊就一餐食三幾粒。
近呢半個月都冇再死魚,但NO2係爆到頂點

新叮一號 發表於 2018-10-9 10:45
不經不覺開缸就快三個星期。
十日前買左三點白,魚友送左兩條大番茄,一條火箭吊
三點白同番茄非常大食, ...

一次加魚太多....可導致NO2 急升(敏感魚種危險比較高危).因每次加魚水質需要再待消化細菌工作穩定,
如生物環不足..可引發長期NO2高.
水質未穩定不要餵食過多,可導致水質惡化,加強物理過濾,勤務清洗白棉保持水質不高污染.
有擔的旦分需要加配才可處理微細污染物.減少水質惡化.
預祝成功進一步.