海水領域 SeaFishZone

查看: 7938|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

超新手開缸問題   [複製鏈接]

樓主
新叮一號 發表於 2018-9-27 21:18
即係而家落菌水都冇用?

唔係冇用既 但長遠黎講 日日落唔係辨法 搞到成缸水都係化學物品
養下水先 好小可魔都會死 一係就條魚本身有d問題
魔魚我試過NO2 爆紅 都唔會死既

沙發
新叮一號 發表於 2018-9-27 18:29
唔該C兄。其實我係打算如果養水成功既話,只玩一條藍吊,一條黃三角吊,一兩條公主小丑。
如果養到可以去 ...

如果係 不如直接買個新缸黎玩 到時又要換缸仲麻煩 分分鐘有死傷
因為我本身都諗住養幾條藍吊同小丑 點知越買越多
我開頭18L 缸 幾個月後變左300L水缸

板凳
新叮一號 發表於 2018-9-27 22:23
C兄,甘我養水先,係咪甘樣由距?洗唔洗換水?
青魔一條條甘死,但藍魔冇死

藍魔係堅強好多既 想靚d買d黃尾藍魔都得唔洗換水 你等d水穩定左先再換都未遲 (除非你成枝細菌水都落曬)
得閒check下NO2 睇下有冇回落

地板
再唔係用生物石/死石 將死石養到變活石咁就唔驚有贈品 又唔洗買環又可以造景 橫掂你又養唔多魚又40寸缸

新叮一號 發表於 2018-9-28 02:35
石係呢兩塊,應該都比距呃左,養唔到菌既普通造景石

養唔養到菌我唔敢講 因為始終我未用過但呢D始終係人工做出黎, 但生物石/死石 就係係海到拎上黎 而且我覺得仲靚tim

新叮一號 發表於 2018-9-28 02:33
呢種頂濾係咪唔得?

同埋你用軟膠喉好易爆 一爆左就大獲因為係咸水