海水領域 SeaFishZone

查看: 7854|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

超新手開缸問題   [複製鏈接]

樓主
之前養開淡水,近排先開始學下玩海水。
用返之前套淡水架生,四十吋缸,230L水,冇底沙缸。
行頂濾滴濾盒(10Lma環),一個1200L/h濾桶(5L珊瑚骨)
養左水一個星期後,買左四條藍魔,六條青魔。一日喂一次
落魚第二日NO2係0.05。第三日NO2係0.01死一條青魔
第四日No2係0.15 又死一條青魔 琴日No2係0.5又死一條青魔
而家可以點做?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
係呢到買包舊環打滿個缸,
行返多次新水
用魔開缸

板凳
C兄除左要重新開水外,有冇其他方法?
每日落菌水,等NO2回落得唔得?

地板
新叮一號 發表於 2018-9-27 16:51
C兄除左要重新開水外,有冇其他方法?
每日落菌水,等NO2回落得唔得?

沒有沙缸比較難穩定水質-環不夠NO2高 消化細菌難穩-養水時間要長.往後只可以玩細種仙魚.
期望成功.

timtim2098 發表於 2018-9-27 17:42
沒有沙缸比較難穩定水質-環不夠NO2高 消化細菌難穩-養水時間要長.往後只可以玩細種仙魚.
期望成功.

唔該C兄。其實我係打算如果養水成功既話,只玩一條藍吊,一條黃三角吊,一兩條公主小丑。
如果養到可以去到出年夏天前就換過個行底沙缸既魚缸。
甘我而家洗唔洗換水?定係只每日落菌乜都唔洗做?

師兄如果你咁做菌其實相當困難,頂濾造菌唔係太理想,濾桶點解唔用埋環呢,我用舊環幫人開缸,一星期缸九條魚,側滴漏

desmond654356 發表於 2018-9-27 20:56
師兄如果你咁做菌其實相當困難,頂濾造菌唔係太理想,濾桶點解唔用埋環呢,我用舊環幫人開缸,一星期缸九條 ...

即係而家落菌水都冇用?

新叮一號 發表於 2018-9-27 21:18
即係而家落菌水都冇用?

唔係冇用既 但長遠黎講 日日落唔係辨法 搞到成缸水都係化學物品
養下水先 好小可魔都會死 一係就條魚本身有d問題
魔魚我試過NO2 爆紅 都唔會死既

新叮一號 發表於 2018-9-27 18:29
唔該C兄。其實我係打算如果養水成功既話,只玩一條藍吊,一條黃三角吊,一兩條公主小丑。
如果養到可以去 ...

如果係 不如直接買個新缸黎玩 到時又要換缸仲麻煩 分分鐘有死傷
因為我本身都諗住養幾條藍吊同小丑 點知越買越多
我開頭18L 缸 幾個月後變左300L水缸

新叮一號 發表於 2018-9-27 21:18
即係而家落菌水都冇用?

似係頂濾唔夠力,加幾多菌都無用,230L水養幾條魚,換個濾桶仔,加個掛缸化氮同造流,應該唔難養到

Edchan886 發表於 2018-9-27 21:58
唔係冇用既 但長遠黎講 日日落唔係辨法 搞到成缸水都係化學物品
養下水先 好小可魔都會死 一係就條魚本 ...

C兄,甘我養水先,係咪甘樣由距?洗唔洗換水?
青魔一條條甘死,但藍魔冇死

新叮一號 發表於 2018-9-27 22:23
C兄,甘我養水先,係咪甘樣由距?洗唔洗換水?
青魔一條條甘死,但藍魔冇死

藍魔係堅強好多既 想靚d買d黃尾藍魔都得唔洗換水 你等d水穩定左先再換都未遲 (除非你成枝細菌水都落曬)
得閒check下NO2 睇下有冇回落

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

又或者加多一個濾桶,打爆環
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

你會用邊隻化氮?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

再唔係用生物石/死石 將死石養到變活石咁就唔驚有贈品 又唔洗買環又可以造景 橫掂你又養唔多魚又40寸缸

ybkwok 發表於 2018-9-27 22:32
你會用邊隻化氮?

冇用化氮,魚缸有担用唔到

Edchan886 發表於 2018-9-27 22:34
再唔係用生物石/死石 將死石養到變活石咁就唔驚有贈品 又唔洗買環又可以造景 橫掂你又養唔多魚又40寸缸

開缸時係K corals買左兩塊距話係培菌石,不過唔知真定假。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

新叮一號 發表於 2018-9-27 22:51
冇用化氮,魚缸有担用唔到

咁你要考慮一下
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

新叮一號 發表於 2018-9-27 23:05
開缸時係K corals買左兩塊距話係培菌石,不過唔知真定假。

算把啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2018-9-27 23:37
咁你要考慮一下

想用都冇化氮用到。