海水領域 SeaFishZone

查看: 3359|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

旺角集中營 [複製鏈接]

樓主

點解旺角集中營買既魚咁難養

買嗰陣就生生猛猛

但係過一兩日就死

買10條最少死9條

其實旺角集中營有啲魚平得嚟都幾靚

有無其他地方有相同魚種但係可以養到架?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
讚同

板凳
我買左條大既4間 so far冇事 已經2個星期
可能粗生魚掛

地板
新入回來, 因為平, 出貨快, 不停快轉水, 基本上都無咩對過水, 當然容易死

大螺 發表於 2018-10-2 17:16
新入回來, 因為平, 出貨快, 不停快轉水, 基本上都無咩對過水, 當然容易死

唔對水咩魚都比你玩死啦,最小對水一小時先好落缸

論壇元老

又未至於咁高死亡率,過到頭7計既話 ,我就大約1半半啦

kwan88a 發表於 2018-10-2 20:04
唔對水咩魚都比你玩死啦,最小對水一小時先好落缸

我指, 魚家買回來快出貨邊有長時間對水呢?, 自己當然有對水啦, 最少對水一小時這只是你的意見, 我覺得無話一定要的

其實我在這間買是很小死的, 因為我不會在它入賃的一兩天買, 魚自然定好多, 我不知為什麼現在買魚的人為什麼一定要在到貸的一天買, 驚死買唔到, 如果唔係買咩特別魚, 最好唔好入貨那天去買, 魚自然定好多

大螺 發表於 2018-10-4 14:40
其實我在這間買是很小死的, 因為我不會在它入賃的一兩天買, 魚自然定好多, 我不知為什麼現在買魚的人為什麼 ...

同意 養定果d都易開口好多 同埋爆白點都快d Q幾日就會爆白點

大螺 發表於 2018-10-4 14:40
其實我在這間買是很小死的, 因為我不會在它入賃的一兩天買, 魚自然定好多, 我不知為什麼現在買魚的人為什麼 ...

通常我去買魚,我會多口問句〔條魚開左口未?〕,未開口就忍下手先

kwan88a 發表於 2018-10-8 17:05
通常我去買魚,我會多口問句〔條魚開左口未?〕,未開口就忍下手先

都係辨法, 但通常貴魚先會問, 平就.....唔好啦, D 哥哥仔好有性格