海水領域 SeaFishZone

查看: 20157|回復: 61
打印 上一主題 下一主題

48"hung之缸~ [複製鏈接]

最佳新人

樓主

岩岩返黎果時影~

已經離我而去~

兒時合照~

多謝收睇~

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
靚到爆
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
高手
我真係傻架

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

好毒!!

最佳新人

48" X 19" X 24" (見水21")
燈~DIY LED 370W (28粒10W 30粒3W)
水冷~1匹~TURBO Coool~
化氮~ATB 200PRO
旋風豆豆樽~行ROWA 炭~
博士石仔桶~行NZ石仔~
DIY 滴定3頭~
滴定
KH 1日分12次落~2小時一次~一次10ML~
MG 1日分6次落~4小時一次~一次8ML~
CA 1日分6次落~4小時一次~一次10ML~

基本~

kh = soda 粉 100g開1L水 每日約120ml
ca= 白元  280g開1L水 每日約60ml
mg=氯化鎂 120g 開1L水 每日50ml
k = 氯化鉀加硫酸鉀 9比1混合 份量150g開450ml水. 每日10ml
硼酸鹽  每星期兩次 每次一奶茶細更
鍶=Kent 鍶粉= 份量40g開450ml水 每日5ml

最佳新人

其實仲好新手~個缸太新~好多野都唔係好穩定~仲有好多野要同大家學習

邊可能做到咁靚真係高手

最佳新人 活躍會員 灌水之王 論壇元老

hung128 發表於 2012-2-22 09:08
其實仲好新手~個缸太新~好多野都唔係好穩定~仲有好多野要同大家學習

你缸野咁靚仲話係新手?!

好毒

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

硼酸鹽 .... 有冇相呀 ?!

最佳新人

1398killer 發表於 2012-2-22 11:00
硼酸鹽 .... 有冇相呀 ?!

白色粉~化工野~主要起紅色~落過量好危險

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

BEN SIR 好似用緊.....

同KZ "B" 相差幾遠呢?!

最佳新人

1398killer 發表於 2012-2-22 11:23
BEN SIR 好似用緊.....

同KZ "B" 相差幾遠呢?!

就係BEN SIR 成成 敏記 LAMLAM 用緊果隻~

其實功效同B冇乜分別~ 係用量要自己試~果下危險D~

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

ICIC~~

原來呢有咁多高手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老

雄爺我要去剪剪haha

最佳新人

Lamlam 發表於 2012-2-22 13:47
雄爺我要去剪剪haha

我D野LAMLAM大師邊睇得上眼

論壇元老

癲佬

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Lamlam 發表於 2012-2-22 13:47
雄爺我要去剪剪haha

手痕哥~~~無處不在啊~~~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老

jieda 發表於 2012-2-23 12:47
手痕哥~~~無處不在啊~~~

因為我手痕嘛

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員 論壇元老