海水領域 SeaFishZone

查看: 10096|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

想請教沙缸設計 [複製鏈接]

樓主
Fishwall 發表於 2018-6-26 13:26
有人教話係入水管開個孔仔便没有虹吸問題了..另請問大家可有一間鋪可以提供意見點做沙缸嗎?thanks

防洪吸才需要在喉料開窿, 你好似攪錯個概念

沙發
Fishwall 發表於 2018-6-26 14:24
O..Ic..唔該哂咁多位回復 咁樣我入水管只會設定近水面的深度 萬一泵壞左都無水吸入..應該ok 了?..

相反,如果泵無壞,而洪吸系統受到破壞,水不能從主缸流入沙缸,結果會係點呢?

板凳

無灣轉即係無野講啦…

地板
Fishwall 發表於 2018-6-26 20:37
咁我假設無水入沙缸,跟著壞泵我可以接受。前提唔好著火就ok了。請問咁樣得唔得呢?定用两個泵,一 ...

無水入沙缸,但抽水泵抽晒沙缸既水入主缸爆水,這個情況應該比燒泵更嚴重,燒泵後或者會跳大制,全屋停電又是另一回事…
停電死晒d生物又係另一回事,睇你接唔接受得到。照你無灣轉既情況,主缸側面開兩個窿,引水去沙缸算啦,睇你答文連洪吸是什麼都未攪清楚。