海水領域 SeaFishZone

樓主: lun1025
打印 上一主題 下一主題

白點 ,,請要USA殺菌水既CHING入黎3Q [複製鏈接]

最佳新人

我係wingk960 發表於 2012-9-20 22:00
usa我未用過.但十1字仔配合埋測銅劑,真係冇可匹敵.每次都幫我k晒d白點,我講用係q缸.我主缸冇白點既.
usa ...

想問十字係點用?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

你住元朗邊度?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

ybkwok 發表於 2012-9-20 22:03
你住元朗邊度?

住你隔離
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-20 22:04
住你隔離

唔好玩啦,白點唔等得架,近近地既,我借我果支俾佢!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人

ybkwok 發表於 2012-9-20 22:05

CHING 我住朗平
但我買左USA 聽人講都可以

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

lun1025 發表於 2012-9-20 22:09
CHING 我住朗平
但我買左USA 聽人講都可以

你可以試下USA 或者我而家俾D你用藍十字醫啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

lun1025 發表於 2012-9-20 22:03
想問十字係點用?

40升16滴,>跟手test銅量.>2-3日我又手痕落多幾滴.見佢冇咩事.又落多幾滴.又換下水.
跟手又落多幾滴.跟手又test下銅.我20升水.就落8滴.>test銅.第日又落多2-3滴.
就係咁,唔好學我.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人

ybkwok 發表於 2012-9-20 22:10
你可以試下USA 或者我而家俾D你用藍十字醫啦!

唔該你先CHING  用左5日後冇減小到再問你拎3Q
同埋我想問你用完藥刑白點冇哂之後  係過1排先換水定照返平常咁換

ybkwok 發表於 2012-9-20 22:05

咁好人..........
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

lun1025 發表於 2012-9-20 22:12
唔該你先CHING  用左5日後冇減小到再問你拎3Q
同埋我想問你用完藥刑白點冇哂之後  係過1排先換水定照返平 ...

其實你係q缸定主缸黎架?我就正常換水.慢慢清就ok了.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

其實白點蟲成蟲先會用肉眼見到,仲有好多卵係見唔到既,
所以,見到白點無哂後,都仲要Keep住十日,連卵都殺埋,
之後先換水!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人

我係wingk960 發表於 2012-9-20 22:15
其實你係q缸定主缸黎架?我就正常換水.慢慢清就ok了.

我係主缸FOT    得魚同生物石主要想快D清哂白點

最佳新人

ybkwok 發表於 2012-9-20 22:17
其實白點蟲成蟲先會用肉眼見到,仲有好多卵係見唔到既,
所以,見到白點無哂後,都仲要Keep住十日,連卵都 ...

其實我諗我缸白點好西利下  上左眼都有
同埋見到有野係缸面沃  唔知係未白點蟲

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2012-9-20 22:13
咁好人..........

幫到就幫下手囉!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

生物石就唔好落銅了.usa都好似有銅成份.請小心服用.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

lun1025 發表於 2012-9-20 22:19
其實我諗我缸白點好西利下  上左眼都有
同埋見到有野係缸面沃  唔知係未白點蟲

唔好再等啦,快D落薬啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2012-9-20 22:19
幫到就幫下手囉!

其實我個都有個荷包乾硬化絕症.你能幫就能幫喇.

最佳新人

我係wingk960 發表於 2012-9-20 22:19
生物石就唔好落銅了.usa都好似有銅成份.請小心服用.

我知 但唔會養軟體應該冇事的

最佳新人

ybkwok 發表於 2012-9-20 22:22
唔好再等啦,快D落薬啦!

今日落左藥了希望布用

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2012-9-20 22:25
其實我個都有個荷包乾硬化絕症.你能幫就能幫喇.

無得救啦!絶症黎架!
星期六有機會醫返,一億六合彩
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500