海水領域 SeaFishZone

樓主: sinhotang
打印 上一主題 下一主題

佢係咪生cancer? [複製鏈接]

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-18 23:41
唔係話養到就得,係要養大佢,唔開口唔係你唔好彩,係佢唔好彩!
生個仔出黎都唔係養到就得,仲要俾 ...

但係其他魚都好健康bor,開唔開口唔係魚嘅問題咩?

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-18 23:51
每種魚既需要都唔同,有D粗生D,如果你想養狗頭,就一定要改善生態環境!
交易廣場有人放BM150 ,要養大D魚, ...

"化氮係必需"
呢d野會唔會同海水素一樣,係心理因素居多?例如有d人養十幾廿年魚都無用海水素,d魚一樣健健康康,無頭洞無剩,至於如果化氮係必需,咁我d魚死哂la,同埋就我知道狗頭都好粗生嘅,可能係今水d狗頭無咁好,唔開口,下水會好d呢?味必關我個缸事,我日日換水,照計已經減好多no2,no3,只係個人意見

論壇元老

jm2011520 發表於 2012-9-19 00:07
咁大舊野我諗你比佢啪成粒levofloxacin 都無用,係我就同佢施手術,首先用濕毛巾輕力禁住兩邊魚鰓,用針吉下 ...

唔洗lu,already die

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-19 00:38
再買過攞,死左,又買過攞

唯有買到得為止

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-19 07:59
反觀整個post ,只係發覺一樣野,
條魚有事,係條魚既問題,如果係器材既問題,
其他魚都會死啦! ...

"如果係器材既問題,
其他魚都會死啦!"
唔係咩?

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-19 12:27
基本器材係必備

但係我換水都換走好多no2,no3 la bor

論壇元老

小飛 發表於 2012-9-19 16:55
樓主每日100%換水, 可以什麼器材都不需要!

咁又唔得,至小要有個air pump

論壇元老

jm2011520 發表於 2012-9-19 18:31
其實楼主呢個好似吾係漏缸,用吾到咩NAC7,BM15O,不果可以的話換個1000以上流量既濾桶會好d,我信條 ...

thanks,我都認為係條魚本身有事
btw,海洋世界同大黑d魚都味必唔好嘅,我係呢2間買嘅笑口早同埋旦都好健康,買魚真係要睇下好唔好彩

論壇元老

所以有時d魚死咗真係味必關設備事
btw,你個缸有咩設備?