海水領域 SeaFishZone

樓主: sinhotang
打印 上一主題 下一主題

佢係咪生cancer? [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

sinhotang 發表於 2012-9-19 11:03
"如果係器材既問題,
其他魚都會死啦!"
唔係咩?

小弟不材
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我是浩 發表於 2012-9-19 10:42
佢唔聽教就算啦, 再講佢都係答你其他魚冇問題, 所以教下其他有心學既人啦

咁都比你估中
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

因為之前我有朋友都係咁答我
所以我放棄
由佢啦

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

sinhotang 發表於 2012-9-19 11:03
"如果係器材既問題,
其他魚都會死啦!"
唔係咩?

基本器材係必備
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-19 12:27
基本器材係必備

養到就得啦
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-19 12:27
基本器材係必備

但係我換水都換走好多no2,no3 la bor

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

咁你比心雞換水啦
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

Q緊魚呀

論壇元老

小飛 發表於 2012-9-19 16:55
樓主每日100%換水, 可以什麼器材都不需要!

咁又唔得,至小要有個air pump

論壇元老

其實楼主呢個好似吾係漏缸,用吾到咩NAC7,BM15O,不果可以的話換個1000以上流量既濾桶會好d,我信條魚本身有事,因為魚街通常出灰狗都係海洋世界同大黑,有經驗的魚友都吾會係佢地度買魚,至於設備楼主日後覺得有需要就慢慢加!

論壇元老

jm2011520 發表於 2012-9-19 18:31
其實楼主呢個好似吾係漏缸,用吾到咩NAC7,BM15O,不果可以的話換個1000以上流量既濾桶會好d,我信條 ...

thanks,我都認為係條魚本身有事
btw,海洋世界同大黑d魚都味必唔好嘅,我係呢2間買嘅笑口早同埋旦都好健康,買魚真係要睇下好唔好彩

論壇元老

有邊到買魚吾會死至得丫,只可以說高低風險,由其我呢d新手,吾係好識揀魚,為有揀風險小的魚店。我已前成曰死魚,上到黎d師兄話我設備吾好,但無理由設備會針對某間魚店。後來細心觀察魚店的做野手法,等同你去一間餐廳佢厠所不衞生,佢地煮出黎既菜水準一定差,你去一間新場松骨,叫8,18,28,88呢d一定係好d,自從幫襯開風險小果幾間由等4條魚到30條都未死過,係最近試下上網收三條死二絛。列入高風險。

論壇元老

所以有時d魚死咗真係味必關設備事
btw,你個缸有咩設備?