海水領域 SeaFishZone

樓主: sinhotang
打印 上一主題 下一主題

佢係咪生cancer? [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

其實你開左個缸幾耐呀?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ice28720 發表於 2012-9-18 23:22
你個缸有約 220 升水量

係嘅

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

可以的話買支 BM 150 / NAC 7 / NAC9  化氮

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-18 23:26
其實你開左個缸幾耐呀?

2個月

論壇元老

ice28720 發表於 2012-9-18 23:28
可以的話買支 BM 150 / NAC 7 / NAC9  化氮

掛係缸邊咖?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

sinhotang 發表於 2012-9-18 23:28
2個月

2個月,以生物環數量,換水量來說,應該未完成N-Cycle
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-18 23:31
2個月,以生物環數量,換水量來說,應該未完成N-Cycle

我嘅諗法係養到就得,反正我依家d魚都好健康,2條旦仲生猛到不時打架,只不過係唔好彩買親d狗頭都唔開口

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

sinhotang 發表於 2012-9-18 23:35
我嘅諗法係養到就得,反正我依家d魚都好健康,只不過係唔好彩買親d狗頭都唔開口

唔係話養到就得,係要養大佢,唔開口唔係你唔好彩,係佢唔好彩!
生個仔出黎都唔係養到就得,仲要俾好多野佢,魚都一樣
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-18 23:41
唔係話養到就得,係要養大佢,唔開口唔係你唔好彩,係佢唔好彩!
生個仔出黎都唔係養到就得,仲要俾 ...

但係其他魚都好健康bor,開唔開口唔係魚嘅問題咩?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

sinhotang 發表於 2012-9-18 23:46
但係其他魚都好健康bor,開唔開口唔係魚嘅問題咩?

每種魚既需要都唔同,有D粗生D,如果你想養狗頭,就一定要改善生態環境!
交易廣場有人放BM150 ,要養大D魚,化氮係必需,除非你享受買魚多過養魚啦
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-18 23:51
每種魚既需要都唔同,有D粗生D,如果你想養狗頭,就一定要改善生態環境!
交易廣場有人放BM150 ,要養大D魚, ...

"化氮係必需"
呢d野會唔會同海水素一樣,係心理因素居多?例如有d人養十幾廿年魚都無用海水素,d魚一樣健健康康,無頭洞無剩,至於如果化氮係必需,咁我d魚死哂la,同埋就我知道狗頭都好粗生嘅,可能係今水d狗頭無咁好,唔開口,下水會好d呢?味必關我個缸事,我日日換水,照計已經減好多no2,no3,只係個人意見

論壇元老

咁大舊野我諗你比佢啪成粒levofloxacin 都無用,係我就同佢施手術,首先用濕毛巾輕力禁住兩邊魚鰓,用針吉下有無野流出,有的話就同佢放濃,然後係傷囗查籃藥水(人用果d),無濃的話就用刀片小心切佢出黎,然後查藥水,因傷囗大,主缸都要落8日抗生素,不果隻灰狗又無態又未開口,吾知頂吾頂到。

論壇元老

jm2011520 發表於 2012-9-19 00:07
咁大舊野我諗你比佢啪成粒levofloxacin 都無用,係我就同佢施手術,首先用濕毛巾輕力禁住兩邊魚鰓,用針吉下 ...

唔洗lu,already die

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

sinhotang 發表於 2012-9-19 00:13
唔洗lu,already die

再買過攞,死左,又買過攞
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-19 00:38
再買過攞,死左,又買過攞

唯有買到得為止

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

反觀整個post ,只係發覺一樣野,
條魚有事,係條魚既問題,如果係器材既問題,
其他魚都會死啦!死左,咪買過囉,又死呀,
都係條魚唔得,始終有曰買到一條super fish 既!
唉!條魚應該都有四,五寸長,唔係bb魚,
喺其他地方可以養大幾寸,喺你個缸只養幾星期,
正如我講,唔係你唔好彩買到佢,係佢唔好彩俾你買到!
樓主請三思!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

為可以買魚所以養魚
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-19 09:14
為可以買魚所以養魚

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-18 23:41
生個仔出黎都唔係養到就得,仲要俾 ...

佢唔聽教就算啦, 再講佢都係答你其他魚冇問題, 所以教下其他有心學既人啦

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-19 07:59
反觀整個post ,只係發覺一樣野,
條魚有事,係條魚既問題,如果係器材既問題,
其他魚都會死啦! ...

"如果係器材既問題,
其他魚都會死啦!"
唔係咩?