海水領域 SeaFishZone

查看: 4080|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

過淡後有白絲代表乜? 有菌? [複製鏈接]

樓主

前日買左條珊瑚美人同白腳斜紋蝶, 兩條都約一吋半, 一齊Q緊, 7吋缸乜都無, 得打氣, 另一個7吋缸放隔離等佢同溫度
第一次用左d水尾咸水先, 之後會每開一次咸水夠裝4次水
一至兩日100%換水一次, 同水源同鹽不過唔係一齊開既會對一對水, 一齊開既就會直車

琴日一齊過左一次5分鐘普通過夜淡水 (同溫, 無加甲基藍同ph buffer)
返Q缸後, 條蝶lung住小小白絲, 慢慢就fing甩晒

今日見過條蝶一邊鰓唔郁一邊鰓郁得勁快, 觀察一段時間後正常返兩邊鰓都有郁同埋唔太快
跟住留意到條蝶左邊胸鰭崩左一忽

一段時間後再過淡5分鐘, 返Q缸後條蝶又lung住幾多白絲下, 呼吸急促同口up up
(兩次過淡既時候條蝶有平游下又起返身咁)

落左d paraguard, 到而家仲係咁
而家泳姿都正常, 不過之前見過有時無啦啦chok一兩下

而家無比糧, 但係呢兩日平均黎講, 珊瑚美人比較有食慾, 有食糧不過未到搶口地步, 白腳斜紋蝶之前就有時啄下玻璃/缸底但係應該未食過野

另外, 珊瑚美人一塊胸鰭同一塊腹鰭各有一達約2mm直徑既白色, 其他各方面除左未夠搶口之外大致正常, 唔知有無問題? 唔使理佢住?

兩條魚我都唔想有事, 請問我應該點處理?
唔該晒各位師兄

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發

1. 條蝶lung住小小白絲:  在邊個位置是否柯白屎?

2. 之前見過有時無啦啦chok一兩下: 可能是過淡水後另到條魚不適姐。

3. 白腳斜紋蝶未食過野: 冇咁快呀!等下啦因你仲落更藥和之前又過淡。

4. 條蝶左邊胸鰭崩左一忽: 不雖理會牠只要不是 ( 胸鰭支骨) 就自然好快生返。

5. 珊瑚美人一塊胸鰭同一塊腹鰭各有一達約2mm直徑既白色: 有相睇先答到你係乜東東。

板凳

1. 條蝶lung住小小白絲:  在邊個位置是否柯白屎?
唔係, 係lai住d鰭咁, 有d似小丑脫膜lai o個d絲, 而家好似甩得7788
同埋而家呼吸緩返少少

5. 珊瑚美人一塊胸鰭同一塊腹鰭各有一達約2mm直徑既白色: 有相睇先答到你係乜東東。
d鰭位好難影, 腹鰭本身有色, 睇落有d似水印o個個樣, 胸鰭透明黃, 所以唔似水印
不過亦都完全唔似白點既

另外, 過淡唔覺有UFO (不過有可能我唔識睇)
其實so far還好, 不過好驚突然惡化救唔返
Thanks 師兄

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
用 p.g 浸下應該冇野

4. 條蝶左邊胸鰭崩左一忽: 不雖理會牠只要不是 ( 胸鰭支骨) 就自然好快生返。
上次條吋半黃吊Q左一個星期, 唔搶不過都有食下粒糧, 但係唔知幾時開始下面塊鰭爛左少少, 跟住慢慢爛多d, 爛既位好似有少少紅紅地, 最後PG救唔返, 慢慢衰弱失衡死左

吋半
黃吊好可愛架嘛 :/

超級版主

永久禁言

咁轉用黄粉啦!

魚病名稱: 鰓吸蟲
介紹病徵: 早期症狀FING頭,擦鰓,沖水流,發呆, 嚴重時會呼吸困難,單邊鰓呼吸,食慾不掁.
簡單介紹治療: 建議使用福馬林治療

有d似呢個症狀...唔知落唔落TDC好
驚太傷魚, 但係又驚再等遲左

超級版主

永久禁言

魚是否以進主缸?

當然未

超級版主

永久禁言

每日過一次淡水 2 分鐘,過到唔 fing 為止,唔屎用 TDC

咁暫時Q缸加PG, 每日一次甲基藍淡水浴5分鐘先
咁處理ok嘛?

另外佢下巴有點白色粒, 唔知咩黎
同埋上方咀頭零舍深色左黑黑地咁
好似無見過佢真係完全合埋個咀, 淨係下唇郁, up下up下咁

最令人擔心都係呼吸好急

超級版主

永久禁言

甲基藍可以不用了。用往 p.g 先