海水領域 SeaFishZone

樓主: lun1025
打印 上一主題 下一主題

又係白點呀 [複製鏈接]

論壇元老

pc39dkk 發表於 2012-9-16 22:27
唔該師兄
我覺得呢個group既師兄好好, response 快, 又肯耐心教, 真係令D新手行少好多冤枉路{ ...

有同感,比多個like佢

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 16:12
其實係可以定期換水,水質ok魚夠健康,白點好少事。

Ching,請問你係用廁水定溝Salt呀?tks!

論壇元老

ice28720 發表於 2012-9-16 12:58
其他遲些先答你,現在出魚街。

ching,知你忙住Q魚,但都希望你抽空解答一下小弟既困難問題,謝

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2012-9-17 00:10
Ching,請問你係用廁水定溝Salt呀?tks!

我開鹽
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2012-9-16 11:11
icE2872O Ching, 第1至第4點大概明白,只係想問一下我重有蝦,海星及管蟲,如全抽起放Q筒,行室內溫約29度左 ...

1. 點解要用2種藥落Q缸和主缸? 係因為藍十字銅藥是用在 FOT缸的,而另外一隻藥就買 FOR RT缸的銅藥 給生物石和海星、管蟲、蝦 等等使用。

2. 點解唔用一個 22L 的大鹽桶Q呢?又方便只要打細氣和每日換3份2水,之後補回換水失去咗之藥份量!

3. Q魚療程是否14天為1個療程?本人冇等咁耐我通常7-8日睇到冇野就入缸(咁當言這段日子我都有落輕微藥量啦)

論壇元老

Ching,你Q魚時都係落藍十字?份量係咪比正常少呀?tks

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2012-9-17 10:12
Ching,你Q魚時都係落藍十字?份量係咪比正常少呀?tks

Q桶我唔用藍十字架!

論壇元老

明白。甘你用厠水定開Salt呢?有D人話厠水冇甘好,但又有D人話0k,都5知點好。利申,小弟現二手缸(跟舊環)用厠水約個多月,每10日左右換6至7份1水加20ml左右既海水素(30"水缸加30”缸放環,化痰),除白點外,尚未見到有其它問題。