海水領域 SeaFishZone

樓主: lun1025
打印 上一主題 下一主題

又係白點呀 [複製鏈接]

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2012-9-16 11:11
icE2872O Ching, 第1至第4點大概明白,只係想問一下我重有蝦,海星及管蟲,如全抽起放Q筒,行室內溫約29度左 ...

第5果隻藥你可在我地個綱的藥物編到睇到相(但好似已唔比入口)

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2012-9-16 11:11
icE2872O Ching, 第1至第4點大概明白,只係想問一下我重有蝦,海星及管蟲,如全抽起放Q筒,行室內溫約29度左 ...

其他遲些先答你,現在出魚街。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ice28720 發表於 2012-9-16 12:58
其他遲些先答你,現在出魚街。

買野,買野,乜野都買D返黎啦!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 11:40
我個缸長期白點,我無理佢。

河馬大人,你係極上級高手,另作另論
我地呢d蟻民係唔可以同你比的

論壇元老

小弟係新手,開缸(FOT)個零月,有條開缸四間長期有白點,但其他魚無事,所以一直都無理。
每星期換1/3水,好彩都無大爆發。因唔想落藥,繼續這樣可行嗎?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

pc39dkk 發表於 2012-9-16 15:23
小弟係新手,開缸(FOT)個零月,有條開缸四間長期有白點,但其他魚無事,所以一直都無理。
每星期換1/3水, ...

其實係可以定期換水,水質ok魚夠健康,白點好少事。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

ninoxmarco 發表於 2012-9-16 13:24
河馬大人,你係極上級高手,另作另論
我地呢d蟻民係唔可以同你比的

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

永久禁言

全缸都係 rt 咁又唔同講法了,因我都有發現到如在這環境下有白點發生,好多時會不雖下藥就自然會好返! 可能是關係於有養到珊瑚、鈣量、其他原素的問題而另到白點蟲爆發。但你可以試下張D住在rt缸的魚搬去住在fot的缸到住 睇睇會點,答案係好大機會有料到!

超級版主

永久禁言

ybkwok 發表於 2012-9-16 13:10
買野,買野,乜野都買D返黎啦!

買咗條越南仔!

管理員

我係新手

ice28720 發表於 2012-9-16 16:17
買咗條越南仔!

可能係越南妹呢

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 16:22
可能係越南妹呢

越南妹
我要

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ice28720 發表於 2012-9-16 16:17
買咗條越南仔!

有冇相呀?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

ybkwok 發表於 2012-9-16 16:46
有冇相呀?

有命就影

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 18:21
有命就影

你話架咋,我無講呀!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

超級版主

永久禁言

睇下定唔定到今晚先啦! 由於真係太耐冇 Q 魚,有可能會比我 Q 瓜柴

最佳新人 活躍會員 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 11:40
我個缸長期白點,我無理佢。

殘忍
一個星期唔買魚我真係唔得

最佳新人 活躍會員 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 16:12

你大概幾耐換一次水
一個星期唔買魚我真係唔得

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ice28720 發表於 2012-9-16 19:01
睇下定唔定到今晚先啦! 由於真係太耐冇 Q 魚,有可能會比我 Q 瓜柴

Q(kill)魚?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

kx8888 發表於 2012-9-16 19:46
你大概幾耐換一次水

一星期一至兩次

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 16:12

唔該師兄
我覺得呢個group既師兄好好, response 快, 又肯耐心教, 真係令D新手行少好多冤枉路