海水領域 SeaFishZone

查看: 9295|回復: 47
打印 上一主題 下一主題

又係白點呀 [複製鏈接]

最佳新人

樓主

請問各師兄    缸中有10條魚     
出事既係條皇帝 每到夜晚d白點就出黎  整係條皇帝有(呢兩日有一兩條發現有一兩點)到朝早就冇哂
請問應該點做   又唔想落銅   如何是好
但又肯食肯游

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
fot ?

最佳新人

板凳
ice28720 發表於 2012-9-15 21:36
fot ?

係但有星
同有D生物石係到

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
星同生物石多唔多,做菌是否全靠生物石先?

最佳新人

ice28720 發表於 2012-9-15 21:52
星同生物石多唔多,做菌是否全靠生物石先?

石我都係裝飾   有生物環同山胡石   

超級版主

永久禁言

生物石和星,可否在Q桶養住先? 因主缸連魚要用 藍十字白點藥

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人

ice28720 發表於 2012-9-15 22:02
生物石和星,可否在Q桶養住先?  因主缸連魚要用 藍十字白點藥

CHING 唔落藥會唔會有其他辨法落銅係未連石斬會死?
仲有拎起左先落藥  事後可否落返主缸

超級版主

永久禁言

石分開養最少一個月先放回主缸,分開途中Q桶可試下落一些 for rt 用的白點藥殺下白點(但個人覺得這些藥冇料到,但你都可以一試),隻星就等你主缸殺曬D白點和清曬D銅藥後就放回主缸,海星就不會有白點的只是驚銅藥! 如你一日唔落銅,你的白點病只有沒完沒了地生長

最佳新人

ice28720 發表於 2012-9-16 00:14
石分開養最少一個月先放回主缸,分開途中Q桶可試下落一些 for rt 用的白點藥殺下白點(但個人覺得這些藥冇料 ...

唔理佢會唔會有機會好?

超級版主

永久禁言

有 ............死路一條!
你有病你會不會醫?

最佳新人

ice28720 發表於 2012-9-16 00:29
有 ............死路一條!
你有病你會不會醫?

論壇元老

ice28720 發表於 2012-9-16 00:14
石分開養最少一個月先放回主缸,分開途中Q桶可試下落一些 for rt 用的白點藥殺下白點(但個人覺得這些藥冇料 ...

Ching, 多口問句,有錯勿插。我有時聽D魚舖D人講,白點係D魚身上有D其實係敏感點,只要D魚健康,過左一排會自然冇事,如果係白點既話,全缸魚都會有,5知此點是否正確呢?知悉明白白點必須清缸行及須用白點藥醫魚,甘樣先可以治本,但想請教一下,如果正如頭一點正確的話是否可以博一博呢?老實講小弟正都遇到此煩惱,新魚4條有白點,但都有食野,但舊魚就冇事,搶食,如果我捉出黎E好驚冇事既魚都俾我攪死,因我之前都講過我係Q魚剎手正如好似你甘講,抽起D石,蝦等放Q箇行1個月好簡單,但落薬果度真是好艱控制,知道要餋就必須克服,但.........
另想請問一下如真的抽起生物石1個月後放回缸內,請問會否又令魚起白點呢?因聽Dching門講只要D水一有少變,D魚又有機會生白點。
最後想請教一下,我係滴漏缸,30寸,如真直接落薬缸內,要否熄化痰呢?幾耐換1次水?測銅如何叫0K呢?重有係咪要抽起D白棉呢?
真係5好意思,小弟係新手,比較多問題,望見諒

論壇元老

新魚買番黎,過全淡,條魚已後爆白點既機會大好多!

超級版主

永久禁言

1. 在我眼中係冇敏感點e樣野。
2. 抽起生物石在桶養一個月是等白點蟲的卵在此桶出生走牠的最後程,還有你會在Q桶內落 rt 用銅藥和换水的,這又可减少一些白點蟲生存空間,如可的話在桶内keep 住 28度以上仲好。
3. 白綿可以不抽起,但最好是日日都取出來用清水冲洗一下。
4. 每當落藥時最好都開住化氮和將化氮水位降低1"-1.5" ,開住的原因是另到過濾好一些和藥量慢慢地减少,就算落多咗藥量都不至於毒死D魚。
5. 我主缸用開藍十字e隻銅藥,Q缸就用開一隻混合藥(福耳馬林加琉酸銅)。

論壇元老

icE2872O C HiNg請問我最近買左新魚番黎,本應吾想藥銅Q,因為隔左一晚,第二曰全部開晒口,但有條碟魚有擦身,决定落銅,40L 水落6滴籃十字,第二朝全部收晒口,有兩條籃線立半反肚,即刻換一半水,隔幾個鐘魚醒番同開反口,我想問,如果我吾落銅,用時間來觀察魚,可行嗎?如果成個月都無發現白點蹟像,可當没帶菌嗎?

超級版主

永久禁言

如成個月都冇發現有白點就應該冇問題了!
如你新魚返來真的不想落藥,你不覺得煩的話可用 A.B 桶Q法 (本人未用過) ,但此法理論是可行的!

論壇元老

icE2872O Ching, 第1至第4點大概明白,只係想問一下我重有蝦,海星及管蟲,如全抽起放Q筒,行室內溫約29度左右,5落薬行1個月,其間餵蝦肉俾蝦食,之後先放回主缸甘樣0K嗎?
至於第5點,想請教一下為何要用不同薬落在Q缸及主缸既?另外5知Ching可否方便俾相相小弟,以便買回看門口,tks
最後小弟用厠水,Q魚換水其實都頗方便,只是冇乜位放Q缸,想請問一下如每次用Q缸,能否只用氣泵及每天換半缸水(12”缸),但5用生物環,甘樣OK嗎?Q魚是否14天為1個療程呢?tks

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我個缸長期白點,我無理佢
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

永久禁言

knec0412 發表於 2012-9-16 11:11
icE2872O Ching, 第1至第4點大概明白,只係想問一下我重有蝦,海星及管蟲,如全抽起放Q筒,行室內溫約29度左 ...

第5果隻藥你可在我地個綱的藥物編到睇到相(但好似已唔比入口)