請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 19159|回復: 38

SPS 您會推薦邊間鋪? [複製鏈接]

想問問各師兄,買SPS您地會推薦邊幾間鋪頭?

謝謝!

大班

Sunshine Marine

籃幽

用咩造標準先。。。

東海平的

Messi_sunshine 發表於 2018-4-18 18:29
用咩造標準先。。。

無既定標準,個人希望珊瑚選擇多、漂亮、價錢合理、店鋪老實。

其實都只係得o個幾間,仲要推?

個人認為玩鹹嘢要講夠「專」,專賣器材同專賣生物o既舖頭,一定比兩樣都賣o既舖項更專業。同樣道理,專賣珊瑚o既舖頭,一定會比又魚又珊瑚o既舖頭更熟悉珊瑚。所以邊間舖以賣sps為主,咪推得過囉。

大班係老字號,老闆都可以話係sps專家。
Sunshine Marine只賣珊瑚,所以都有好多選擇。
太平洋返貨都好快,軟硬都有唔少選擇。
東海以魚為主,珊瑚為次,sps只係間中返貨,而且以印尼為主,所以價錢較經濟,啱新手試玩,不過相對可選擇o既貨色就唔夠前面三間多。

多謝師兄賜教!
小弟真係無意特登去推,而是真的孤陋寡聞,連有幾間、邊幾間都唔知,所以希望各經驗老到師傅教下小弟。煩到師兄不好意思!
我由從無養魚或珊瑚經驗,之前未行過魚街,到約七個月(9月1日)前開缸,撞板撞完又撞,到約兩個月前個缸各指數才穩定下來,開始對SPS興趣越來越大,但對店鋪並不熟悉,所以想上來問問。
上述各店,小弟只去過太平洋(缸內SPS主要從此店購買),Sunshine Marine 和 東海在本站看過到貨文章但未去過(小弟非住九龍區),其他如大班連聽都未聽過,認真失禮
多謝師兄指點,會繼續去太平洋和找機會去其他二店看看(希望找到大班地址)。

師兄唔怪得知你話成日撞板!間間你都唔去淨係去過一間唔應該去嘅!大班即係新美人魚

唔係下化。。。所以上來問問是正確的
謝謝師兄,無怪之得上網找左成晚都找唔到大班啦。。。

太平洋行過都唔入去啦

先旨聲明,我無意偏幫任何一間舖。不過我始終相信舖頭愈多,魚友選擇愈多,咁至可以雙嬴。

當然,作為消費者,你絶對有權選擇去邊間舖、唔去邊間舖。

但都要知道,珊瑚同好多比較稀有o既魚一樣,佢地唔會一路留o係舖頭等你去買。佢地貨源不穩,貨價亦十分浮動,好多時一間舖o既貨就真係只此一間,去第二間都唔會搵到(當然你肯等佢三幾個月呢翻貨咁又另計)。所以「唔去邊間」,或者你真係可以表達對佢服務態度卅銷售手法等的不滿,但同時你亦都減少咗自己o既選擇機會。如果啲珊舖開到好似七仔咁,去少一間當然無所謂,但全港計埋以賣sps 為主o既舖頭,五隻手指數晒重有剩,玩杯葛「唔去邊間...」,其實就係雙輸。

所以我始終認為,揀舖頭不如揀貨色,信老闆不如信自己。而家資訊咁發逹,自己做多啲功課容咩易。識上呢問已經係一個好開始,多睇多聽多問,得益o既一定係自己。呢樹o既「商店通告∼生物」區,幾乎集齊晒上述各店o既返貨通知,留意住佢有貨返至上去逛,就容意揀到心頭好。

所以推舖頭不如推貨源,搵信得過o既老闆不如搵清楚啲珊瑚資料先。

珊瑚貨源唔多,sps其實就更少,簡單可以來貨地區劃分:
1)印尼:算最近香港,供應穩定,而且水質要求相對其他地區而言算較低,所以價錢較為經濟,較易養,算係新手入門之選,只不多數一般大路貨色,品種、色澤都不及其他地區吸引。當中又有人工培殖同野生之分,人工培殖會較易養,但可選擇的品種也更少。
2)澳洲:應該係印尼之外,最常見有sps供港o既產地,品種多樣化,而且色彩艷麗。但大堡礁水質好,所以澳洲珊瑚對水質要求亦高,加上近年受白化問題困擾,影響供應,所以價格一路上升。比較適合升級玩家。
3)其他地區:記憶中見過o既都係啲供應少、來貨唔穩定o既區域。東南亞有菲律賓、台灣、越南、海南島等,貨色一般,反而日本珊瑚較有質素。另外,菲濟、所羅門群島、帛琉都有過精品供港,不過近年買少見少。

其實每次返貨,舖頭都會標明貨源,玩家一睇就可以大略道咩貨色。

多謝師兄賜教,我同意師兄講法,謝謝室錢入小弟個袋

大西洋不論D價同佢今時今日咁既服務態度 正呀

寧願上岸:唔玩呀:都唔幫襯太平洋。

alexlau 發表於 2018-5-3 09:56
寧願上岸:唔玩呀:都唔幫襯太平洋。

CHING有咩不快經歷?

問多兩句:::就話:買就買:唔買就算。
寧願唔玩:上岸都唔會幫襯太平洋。

講出心聲