請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3286|回復: 8

珊瑚缸燈一問 [複製鏈接]

各位師兄
我缸18 12 16背滴 用梗zetlight za1201 好似16w
單開藍光唔太夠光 皮革唔太開
想問下咁既情況 我加支藍燈補光好定換支燈好?

如果補藍光應該買幾w?
另外如果換 換kessil a80or a160好?兩隻有咩唔同? 同幾錢thx

最佳新人 論壇元老

點解唔開白燈嘅?

樓主唔好畀魚舖誤導。

珊瑚需要接近自然光(i.e.陽光)o既光照呢製造食物,齋藍光肯定唔足夠養好珊瑚。

好多魚舖為咗吸引啲客買貨,只用藍燈去突出珊瑚o既瑩光色彩,咁只係為咗Sale珊瑚,而唔係養珊瑚,除非樓主唔介意缸入邊啲珊瑚好似舖頭咁「貨如輪轉」。

如果太陽西斜直射幾粒鐘得唔得? 謝謝你

陽光係大忌!理論上陽光的確喺最好o既光源,但要知陽光會快速提升水溫,無水冷就煲水,有水冷就食你好多電⋯⋯此其一。其次,光陽會加速藻、苔、草之類o既生長。未畀珊瑚吸收,就先生到成缸草⋯⋯

所以有陽光晒到就要遮要避,無咩著數。

如果養皮 16w燈係咪唔多夠?
如果換maxspect 定kessil好d

小魚毛 發表於 2018-4-11 00:00
陽光係大忌!理論上陽光的確喺最好o既光源,但要知陽光會快速提升水溫,無水冷就煲水,有水冷就食你好 ...

收到

Thanks

alex11 發表於 2018-4-11 14:11
如果養皮 16w燈係咪唔多夠?
如果換maxspect 定kessil好d

Maxspect M40 都可以