請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 7844|回復: 23

我累死咗條土耳其仙仔...嗚嗚嗚   [複製鏈接]

剛換完缸水, Q缸土耳其仙又搶食粒糧, 諗住慳番換Q缸既水, 過完淡就放係大缸格仔箱.

先過5分鐘淡都相安無事(因為買返黎無過淡), 點知直車去大缸就即時反肚, 起初以為扮死, 見佢都有呼吸, 咪清潔啲Q缸用品洗下野先.

點知....唉!!! 唔係扮死, 真係死咗...嗚嗚嗚, 係我心急累死佢......我未試過咁激氣, 因為已經係第二條, 之前個條燒旗, 絶食醫唔到, 呢條係我累死佢, 所以比較激動

反思原因:

1) 剛換完水, 又其我係水喉水直車落缸, 對一條新B仔可能適應能力差

2)過淡可能過了火位, 土耳其B仔可能頂唔順

3)衰心急, 衰心急, 累死咗一條CUTIE土耳其仔............唉!!!!!!!

我好少Q死魚寫咁多野, 養魚真係少啲耐性都唔得, 封缸幾星期, 唔買魚.....以此為鑒

法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

有冇考慮過水溫呢!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

系PH呀

ybkwok 發表於 2012-9-4 23:29
有冇考慮過水溫呢!

水溫都有可能, 我無用水冷, 缸水溫度顯示29.3度, 涌淡水無測度, 應該都28度吧, 因為Q缸水都28度水溫.
法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

過淡係咪新水喉水,之前有隔夜/先打大氣?
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

陸判 發表於 2012-9-4 23:44
過淡係咪新水喉水,之前有隔夜/先打大氣?

無隔夜, 新水喉水,一直都打大氣至3個鐘先落魚

sssyyysss 發表於 2012-9-4 23:34
系PH呀

論壇元老

温差多,我之前有條火箭吊又係即死,跟住已後q 魚都用三支温度計,一支對缸,一支q 缸,一支淡水盆,玩海水魚真係麻qqqqqqqqqqqqqqq 煩煩

我覺得燕尾仙有d神經質,我之前用Q桶Q好多條都唔得反而直落主缸條魚反而定好多

Kiff 發表於 2012-9-4 23:56
我覺得燕尾仙有d神經質,我之前用Q桶Q好多條都唔得反而直落主缸條魚反而定好多

我有諗過, 不過依家主缸好定, 啲魚又大咗,唔可以去搏了

唔係驚白點, 最驚UFO

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

細魚真係難攪D.唔魚強壯.一唔小心.咩機會都會發生.唔過淡咩.又驚驚地.過淡咩.又驚佢頂唔順.好麻煩.
我都試過1條虎紋,Q左2星期.一過淡.唔夠幾分鐘就上路了.再一條雙印,又係咁.唉.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

B過5分鐘好過份啊!
3分鐘係極限
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

如果楼主最近係生龍或曰旺果d 都吾算b ,海國個老細話大過個一蚊銀都吾算b  wo

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老