海水領域 SeaFishZone

查看: 3332|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

要用多大上水泵 [複製鏈接]

樓主
各位師兄,小弟F0T開缸兩個多月,正切順利,但初時找師父訂造點缸時用了中科8000變頻上水泵,要全開20檔才夠力上到後備落水位,感覺不夠力度,現在想在魚街購買一新上水泵,應該怎樣選擇好,主缸260升水、沙缸90升,兩落水一上水,由沙缸上水高度6呎,呎,最好可以調節出水量的,謝謝各位師兄!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
8000夠啦點解要上到後備落水咁奇,你落水有閘掣可調校溜槽水位高低
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
師兄,因為如果水位唔去到後備落水位,水非常大,落水位有閘制,是裝缸的師傅教的,小弟只是新手什麼也不懂,是否有方法可以只用主落水位而又不會有落水聲呢?

地板
更正是水聲非常大

上水喉1吋闊
落水喉1吋半闊

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

平時去唔到後備落水位好正常,要當遇到有阻塞先會發揮功效
正路上水泵係總水量15~20倍,FOT咪用最大數
不過睇水泵流量有時又要打個8折(因為又要計揚程,沙缸又有生物環阻水)
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

謝謝師兄,我試試調整下落水閘制,不依賴後備落水位,但有沒有方法可減低落水槽的水流聲。

小漁民 發表於 2018-1-9 15:23
謝謝師兄,我試試調整下落水閘制,不依賴後備落水位,但有沒有方法可減低落水槽的水流聲。

出水口 低於沙缸水面 / 落水位加黑波滅聲