海水領域 SeaFishZone

樓主: HTM
打印 上一主題 下一主題

瘦骨仙... [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

上海魚油。我只想知學術討論。而唔係睇你不停攻擊,如你覺得陸判教法有問題,咁你就講出你較為好既方法。但我只見到你不停抽插。你咁既討論。我呢d新手學唔到野。兩家都唔得著架。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我係wingk960 發表於 2012-10-11 13:21
上海魚油。我只想知學術討論。而唔係睇你不停攻擊,如你覺得陸判教法有問題,咁你就講出你較為好既方法。但 ...

算啦!上海仔師兄認為佢覺得果一套養魚方法係唯一既啱既方法,無問題喎!
我都話左我養魚差咯!向師兄求教,人家又要PM唔肯公開講咪算囉!
上網唔好太認真,同養魚一樣都係求開心嘖!放鬆D啦!
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

我係wingk960 發表於 2012-10-11 13:21
上海魚油。我只想知學術討論。而唔係睇你不停攻擊,如你覺得陸判教法有問題,咁你就講出你較為好既方法。但 ...

我只是覺得身為版主點可以答問題答得甘草率,咁不附責任啫!
好多魚友及版主已答左問題重要性,先要針對魚偏瘦嘅問題,況且樓主对魚知識亦不似新手,相信絕對明白問題所在!

陸判 發表於 2012-10-11 13:47
算啦!上海仔師兄認為佢覺得果一套養魚方法係唯一既啱既方法,無問題喎!
我都話左我養魚差咯!向師兄 ...

你吾好又轉移視線啦,咁大個人,我由頭到尾都討論緊你處理太后手法有問題,你又答吾出條太后放出嚟有乜好處!剩係識講有D魚,我試過,新魚等,E加到新個套.....

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

上海仔 發表於 2012-10-11 14:32
我只是覺得身為版主點可以答問題答得甘草率,咁不附責任啫!
好多魚友及版主已答左問題重要性,先 ...

我以我既經驗提議樓主放條魚出來又何以見得我答得甘草率?!
我都知樓主對魚既認識不似新手,所以就更加會明白亦唔會盲目咁跟!
養魚唔係得一套方法架!

都係算啦!唔好太認真,上網嘖!開心D啦!

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 14:38
你吾好又轉移視線啦,咁大個人,我由頭到尾都討論緊你處理太后手法有問題,你又答吾出條太后放出嚟 ...

係既!係既!你覺得養魚得一套方法,你啱!我錯晒!師兄滿意未?!

咪講左每條魚都唔同囉!條條魚都一樣不如唔好養啦!人都唔係個個一樣啦!有人鐘意咬住唔放,有人鐘意死牚!(唔好對號入坐呀)

HTM師兄
條魚還是繼續開口進食?

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-11 15:16
HTM師兄
條魚還是繼續開口進食?

今早仍開口有態, 但就明顯收背
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-11 15:25

有無比個大西?

仲有機,慢馒加食糧份量,繼續試氨基酸浸糧,
希望你救返條魚.

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-11 15:26
有無比個大西?

冇呀......一來想避免嚇親條魚...二來我原來冇密底大西, 怕餵葯糧時漂晒出去
我是買魚狂…也是死魚皇

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

HTM 發表於 2012-10-11 15:25

有冇諗過Show hand,Q桶,打大氣加重料抗生素,
氨基酸浸糧,一齊做!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-11 15:53
冇呀......一來想避免嚇親條魚...二來我原來冇密底大西, 怕餵葯糧時漂晒出去

咁無野啦!

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-11 15:41
仲有機,慢馒加食糧份量,繼續試氨基酸浸糧,
希望你救返條魚.

機會微d啦...佢每次食嘅其實唔多, 要分好多次餵, 我又冇可能成日係屋企, 依家夜晚會餵成七八次, 佢食到幾多就幾多啦
我是買魚狂…也是死魚皇

陸判 發表於 2012-10-11 14:43
我以我既經驗提議樓主放條魚出來又何以見得我答得甘草率?!
我都知樓主對魚既認識不似新手,所以就更加會明 ...

對樓主嘅太后要放出嚟有乜好處,請指教

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2012-10-11 15:55
有冇諗過Show hand,Q桶,打大氣加重料抗生素,
氨基酸浸糧,一齊做!

邊隻抗生素呀? 我買唔到巴力仙...噚晚就開始用Kanaplex浸糧俾佢食咋.
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 16:04
對樓主嘅太后要放出嚟有乜好處,請指教

係既!都話你啱咯!我錯晒啦!唔好放,養肥條魚(一定養得肥既)
師兄係高手

陸判 發表於 2012-10-11 15:26
有無比個大西?

條魚開囗食糧,無表現驚嚇,點解建議轉大西,有乜好處,請指教!

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-11 16:09
係既!都話你啱咯!我錯晒啦!唔好放,養肥條魚(一定養得肥既)
師兄係高手{:6_178: ...

唔好理佢啦
我是買魚狂…也是死魚皇

陸判 發表於 2012-10-11 16:09
師兄係高手{:6_178: ...

大家討論,有正反,你有論點,點解吾講!