海水領域 SeaFishZone

樓主: benzwang
打印 上一主題 下一主題

RT吹水區~   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

willy兄幾時有水草同frag仔比我玩呀?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

freeboy 發表於 2012-12-28 12:18
thx

你搵kh提升劑我有樽係度
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

海水,系唔系唔需要理gh呢? 就系理kh 就得?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2012-12-28 22:04
海水,系唔系唔需要理gh呢? 就系理kh 就得?

你係咪講ph呀,珊瑚缸睇kh重要D。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-28 22:08
你係咪講ph呀,珊瑚缸睇kh重要D。

gh。。 唔系ph

作晚check ph8.2 kh9 好正常。 甘check 埋gh 發現。。。超過30

管理員

我係新手

chihim 發表於 2012-12-28 22:22
gh。。 唔系ph

作晚check ph8.2 kh9 好正常。 甘check 埋gh 發現。。。超過30

<德國硬度~ GH之定義>
主要是台灣地區的水質資訊受到德國的影響十分深遠,並其引用之故。硬度通常是指溶於水中的主要鈣、鎂等化合物的含量, 硬度有多種表示法,惟水族界多使用德國硬度也就是以氧化鈣(CaO)的當量來表示溶於定量水中所有可溶性鈣和鎂鹽。

德國硬度是以氧化鈣(CaO)來計算,與「碳酸鹽硬度」無關,也不能稱為「氧化鈣硬度」!100毫升水含有氧化鈣當量為一毫克,記1度gh 或1dh ,而勿稱碳酸鹽硬度或氧化鈣硬度,德國硬度是以氧化鈣來計算的8度gh以下即為軟水。
<碳酸鹽硬度>
碳酸鹽硬度是以溶於定量水中所有可溶性多價金屬離子,如鈣與鎂的含量方法並以碳酸鈣(CaCO3)當量來計算,為國際通用的方法,它通常是以每百萬份水中含多少份碳酸鈣,並以「度」或「ppm」為單位...例:每升水中含100mg的碳酸鈣,則其碳酸鹽硬度為100度或100ppm。

碳酸鹽硬度又可分....暫時硬度 & 永久硬度 !!!
1.暫時硬度→指定量水中鈣與鎂鹽的酸式,經煮沸後變成的不溶性的碳酸鹽沉澱析出,乾燥後其重量換算每公升含多少毫克碳酸鈣。
2.永久硬度→ 指定水中鈣與鎂鹽不能經煮沸後使其沉澱析出,必須添加過量可溶性碳酸鹽,例碳酸鈉於水中使變成不溶性的鈣與鎂的碳酸鹽沉澱析出,乾燥後其重量換算每公升含多少毫克碳酸鈣。

德國硬度=碳酸鹽硬度x0.056
例:
坦魚的硬度~~
碳酸鹽硬度230~339ppm= 德國硬度13~18dh
龍魚的硬度~~
碳酸鹽硬度 89~159ppm = 德國硬度 4~ 8dh

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-28 22:37
<德國硬度~ GH之定義>
主要是台灣地區的水質資訊受到德國的影響十分深遠,並其引用之故。硬度通常是指 ...

好深奧

管理員

我係新手

dickytam 發表於 2012-12-28 23:12
好深奧

我都唔明

就系唔明。。不過 我相信海水缸唔需要理gh。。 所以。。算了

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-28 23:13
我都唔明

我都唔明

河大"你D通心粉用成点效果好唔好

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-28 22:02

kh提升劑,是否=鈣水

soda粉升kh

最佳新人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-28 22:02

河大,唔該晒先,我頭先買左梳打粉喇,
宜家開左ro水慢慢升緊kh喇,thx

最佳新人

我都唔明

我就明,當你軟左果時,用梳打粉開水浸下佢就會硬,
想硬耐d就浸耐小小,對不對

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

為老不專
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

chihim 發表於 2012-12-28 22:22
gh。。 唔系ph

同一試劑可以測試兩樣野
海水睇KH有幾高
淡水睇GH有幾低

簡單啲講軟硬水之分
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人

大佬啤..上次唔記得講你知,salifert no3 test
1ml水  4滴藥水   1匙粉

最佳新人 活躍會員 論壇元老

vsvs 發表於 2012-12-29 08:08
同一試劑可以測試兩樣野
海水睇KH有幾高
淡水睇GH有幾低

之前玩淡水果時, 就要留意水既軟硬度, 如果做景用一d特別既石頭(e.g.青龍石), 會令到水既硬度增加, 咁就要用軟水樹脂去減返...............不過依家玩海水就無留意啦