海水領域 SeaFishZone

查看: 9725|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

白點 [複製鏈接]

樓主
缸中只有藍吊起了白點是否要拎出泥e
定成缸都有事?
因藍吊是最早下缸的其他都是從其他ching買的
來源不知是否厠所水

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

butterfly 發表於 2014-9-9 02:22
想請教大家水温高(28-30度)是否比較容易爆白點?

不是!!!!!!!

想請教大家水温高(28-30度)是否比較容易爆白點?

tkc884 發表於 2014-9-8 13:09
吸銅棉

係咪放起水流位就OK?

吸銅棉

tkc884 發表於 2014-9-8 00:38
係,不過醫好要吸翻出尼

要點吸?
大換水?

係,不過醫好要吸翻出尼

tkc884 發表於 2014-9-7 04:36
Fot 仲簡單,我用usa搞掂,大小白都唔怕,有生物石都無事,D魚唔會驚收口又唔駛事後吸銅!你咁小白黑占用佢 ...

藍十字係咪都大小都e到傢?

我就喜歡主缸藥,1條有白點,其他魚都多數中招
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

Fot 仲簡單,我用usa搞掂,大小白都唔怕,有生物石都無事,D魚唔會驚收口又唔駛事後吸銅!你咁小白黑占用佢份量打8折得啦,落三至四日換半水,如果係新缸D水未定就二日換水,完左療程D白點一定清唒

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

fot就全缸落啦,仲諗!

Rt缸有白點真煩,要等成個月先可加魚, 每次行過魚街都要忍手。唉!!

論壇元老

我見已起石後即車消化菌先,行水一小時後才落藥

civiclau 發表於 2014-9-4 06:54
你拎d石會唔會怕在少左菌情況下影響d魚先?你沙缸用環嗎?
其實你落左藥都生物石都唔會死太多菌,你可以考慮 ...

放心缸中有環,會留意其他數字可惜已買藍十字
希望唔會落錯

論壇元老

你拎d石會唔會怕在少左菌情況下影響d魚先?你沙缸用環嗎?
其實你落左藥都生物石都唔會死太多菌,你可以考慮用POINTEX 藥性冇藍十字強用後唔洗吸銅,我自己中兩次白用此藥每次治療落到第二次藥時白點退八九成,因藥性(傷害度)唔太強,所有大細魚都冇問題出現過......

BigTall 發表於 2014-9-4 03:38
有D 化氮會有得比你駁條膠喉,等D 污水可以流入大桶,避免出遠門時爆杯我落藥時會將條喉放返入缸,D 水自 ...

我用qq無依條野係咪要關
決定了汁石出來主缸下藥

Jamjam226 發表於 2014-9-4 02:45
唔係不停再d野打到最頂嗎
點比d水流反入缸

有D 化氮會有得比你駁條膠喉,等D 污水可以流入大桶,避免出遠門時爆杯我落藥時會將條喉放返入缸,D 水自然會流返入缸

呢條就係
http://i76.photobucket.com/albums/j28/matthewmontano/imagecopy_zps3b1a6ef9.jpeg

BigTall 發表於 2014-9-4 02:41
咁你抽起D 石啦,搵個大箱加幾個做流,應該頂得住
我唔會熄化氮 (因為化氮可以增加溶氧),但會比D 水流返 ...

唔係不停再d野打到最頂嗎
點比d水流反入缸

Jamjam226 發表於 2014-9-4 02:12
明白不過無咁大個相無咁強大過濾
令外想問下化氮係咪要關

咁你抽起D 石啦,搵個大箱加幾個做流,應該頂得住
我唔會熄化氮 (因為化氮可以增加溶氧),但會比D 水流返入缸 (如果唔係D 藥會比化氮打走)

BigTall 發表於 2014-9-4 00:29
係,所有魚都有可能有白點係身,只係條蟲未鑽出嚟,鑽出嚟會變成白點

明白不過無咁大個相無咁強大過濾
令外想問下化氮係咪要關