海水領域 SeaFishZone

標題: 新手開缸多問 我真係完全唔識 [打印本頁]

作者: Rock仔    時間: 2017-4-14 02:56:22     標題: 新手開缸多問 我真係完全唔識

我想開一個36 20 20左右既lps缸 行底沙缸 預算2萬蚊 之前玩開淡水 對咸水完全無任何概念 只知道海水係咸 以下係我既問題 如果我決定左既答案會寫返落黎比之後好似我咁既新手睇返

1:以我所知 養咸水要 缸,化氮,造流,燈,上水泵,水冷,仲有無咩硬件野要加?

2. 首先循環方面 底沙缸應該點放野擺位? 入水口第一格放化氮第二格棉袋第三格生物環同上水泵 然後接水冷再到返出水口咁樣岩唔岩?

3. 造流係咪要買2個造流泵 咁點計佢出水量幾多先夠呢?

4. 造流泵同造浪泵係咪2樣野黎?洗唔洗2樣都要買?

5. 我朋友話硬件野可以淘寶用大陸野,而電子野(水冷)就要用外國野 呢套講法岩唔岩呢?

6. Maxspect果隻漩影同造流泵其實有咩唔同?

7. 有咩牌子既硬件推薦?要符合budget(雖然我知道2萬蚊其實都係中級既野)

暫時諗倒係咁多 決定晒買咩再問軟件問題 感謝各位熱烈既解答
作者: fai13    時間: 2017-4-14 09:04:10

你漏左最重要的生物石
作者: fai13    時間: 2017-4-14 09:30:23

你要養硬野定軟野先?因為器材要求唔同
基本需要 缸,化氮,造流/造浪,燈,上水泵,水冷泵,水冷,NP通心粉,ROWA,碳,生物石,錢

沙缸做兩格可以了,咁樣可以放個大D嘅化氮,唔落生物環都可以(但係要夠生物石)
化氮同燈唔好慳
造浪買捷寶已夠,不要買旋影,唔抵用
水冷可以買過二手嘅亞提卡
用純水養最好,不過要洗多D錢
大前提要有心養,平貴器材都可以養得好好
作者: w071215    時間: 2017-4-14 10:08:04

fai13 發表於 2017-4-14 09:30
基本需要 缸,化氮,造流/造浪,燈,上水泵,水冷泵,水冷,NP通心 ...

he already said lps

作者: yanking200x    時間: 2017-4-14 14:35:32

開頭玩 肯定要交下學費 慢慢來 5好甘快放棄就得
作者: andyon320    時間: 2017-4-14 19:21:00

師兄加油∼
作者: hkueric    時間: 2017-4-15 23:54:41

唔知你睇左未:http://www.cmfish.com/kinds/fishkinds_2.php?id=39
作者: Kwongjay    時間: 2017-4-16 11:13:53

師兄純氺嘅意思係咪蒸餾水

作者: andyon320    時間: 2017-4-16 22:35:53

fai13 發表於 2017-4-14 09:30
基本需要 缸,化氮,造流/造浪,燈,上水泵,水冷泵,水冷,NP通心 ...

其實唔洗純水∼
普通淡水 爆氣就好了∼

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2