海水領域 SeaFishZone

標題: 水冷問題 [打印本頁]

作者: ysp0515    時間: 2016-4-8 20:14:07     標題: 水冷問題

請教各ching.上水泵nj1700 夠唔夠推埋hs28a我背濾缸24x18x18,水冷放地下,魚缸最高位與地下距離約1米

作者: arfaifai    時間: 2016-4-8 22:04:15

未必夠力,來回2米,除非外置泵,用e咸 compact 2000就一定夠
作者: jasonlwl    時間: 2016-4-8 23:34:49

樓主,借位一問:
HS28A用NJ1200, 缸及水冷都係櫃面,夠力推嗎?另喉應用12/16或16/22會好D?
謝謝!
作者: ysp0515    時間: 2016-4-9 01:43:07

水冷我放唔到櫃面 , 我諗緊升用野高少少個水冷等佢行程短返啲 咁又得唔得 實在無位放多個泵
作者: nat    時間: 2016-4-9 21:42:09

做個架放肛頂天花會唔會好D
作者: ysp0515    時間: 2016-4-9 23:12:15

得返枱底可以用, 我驚啲水流太慢 個水冷會開一開就停
作者: lemon3842    時間: 2016-4-10 16:53:45

作者: ysp0515    時間: 2016-4-10 18:04:24

lemon3842 發表於 2016-4-10 16:53
我情況和你差不多,我26寸缸用NJ 2300,感覺ok, 喉用16/22

Ching 請問你能介紹喉個度點駁法?我見水冷介紹出水位係12/16, 但jn 1700 又好似吉唔入16/22。

作者: arfaifai    時間: 2016-4-10 18:29:55

jasonlwl 發表於 2016-4-8 23:34
樓主,借位一問:
HS28A用NJ1200, 缸及水冷都係櫃面,夠力推嗎?另喉應用12/16或16/22會好D?
謝謝!

16/22會好D

作者: arfaifai    時間: 2016-4-10 18:32:00

ysp0515 發表於 2016-4-10 18:04
Ching 請問你能介紹喉個度點駁法?我見水冷介紹出水位係12/16, 但jn 1700 又好似吉唔入16/22。

nj1700 本身是用6分外牙咀灰喉,刁細3分灰喉然後套入16/22 軟喉

作者: lemon3842    時間: 2016-4-11 22:01:57

作者: ysp0515    時間: 2016-4-12 18:12:05

感激

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2