海水領域 SeaFishZone

標題: 新手凸眼一問 [打印本頁]

作者: rc211vman    時間: 2016-2-12 18:12:02     標題: 新手凸眼一問

新買返嚟條公藍眼寶石右面眼凸咗出嚟其他完全無問題重好搶粒,已用2星期抗生素但都無好轉!請問各位高人有乜辦法可以醫好佢呢?感謝

作者: coralboy    時間: 2016-2-12 19:04:33

改善水質
作者: kenlam    時間: 2016-2-12 19:28:53

定期換水
作者: rc211vman    時間: 2016-2-12 19:42:57

kenlam 發表於 2016-2-12 19:28
定期換水

咁重使唔使用抗生素

作者: kenlam    時間: 2016-2-12 19:43:57

rc211vman 發表於 2016-2-12 19:42
咁重使唔使用抗生素

No

作者: ts02765402    時間: 2016-2-13 00:54:43

老老實實實不相瞞  我都有突眼問題  亦都有不恥下問
經過我不斷搜集資料同意見
突眼呢樣野  你只要問  每個師兄都會叫你換水啦 換完就自己好
但我冇試過每日換水 係真係可以成功令隻眼縮番入去
之後我去詢問其他師兄 突眼既治癒成功率
大約十個師兄只有一至兩個師兄成功搞掂突眼
所以我依家突眼都冇理佢.. 照舊一星期換水一次  
雖然到依家隻眼都仲係突出黎  但無惡化  當然都係冇改善啦  但起碼仲係眼仔碌碌 大食大柯
由得佢算
作者: rc211vman    時間: 2016-2-13 15:35:56

ts02765402 發表於 2016-2-13 00:54
突眼呢樣野  你只要問  每 ...

Ching!好感謝你咁詳細解答!

作者: nat    時間: 2016-2-17 16:08:27

ts02765402 發表於 2016-2-13 00:54
突眼呢樣野  你只要問  每 ...

其實, 你可以去睇下好多魚舖都有機會遇到, 不妨問下佢地又點搞.

我就試過換半肛水, 最快一日便好番(魚係加州寶石),
當然, 唔係向晚期發現.

作者: 我係wingk960    時間: 2016-2-18 14:16:58

nat 發表於 2016-2-17 16:08
其實, 你可以去睇下好多魚舖都有機會遇到, 不妨問下佢地又點搞.

我就試過換半肛水, 最快一日便好番(魚 ...

你好犀利..我非常咁陰配你..我就唔得了啊.

作者: nat    時間: 2016-2-18 21:17:30

我係wingk960 發表於 2016-2-18 14:16
你好犀利..我非常咁陰配你..我就唔得了啊.

禾又何嘗唔係對你陰徑呢,哈哈

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2