海水領域 SeaFishZone

標題: 有冇方法將舊上落水孔擴大 [打印本頁]

作者: freeman20134    時間: 2015-5-13 20:01:40     標題: 有冇方法將舊上落水孔擴大

舊上水6分、落水1吋,有冇方法擴大至上水1吋、落水1吋半?如果要鑽孔缸底係咪唔鑽得,要係缸內鑽落?thx!解答既師兄
如果冇信擴大到上落水孔有冇玻璃鋪肯上間幫手鑽?價錢又大約幾錢?thx

作者: Carlchan    時間: 2015-5-13 20:43:20

買玻璃鈴梳,但有機會會裂,難度好高
作者: lhk    時間: 2015-5-13 21:59:20

因要落水鑽孔,所以要由缸内向下鑽先安全
作者: freeman20134    時間: 2015-5-14 07:21:31

如果有溢流槽阻住唔可以由內向下鑽,有冇其他方法?
作者: dicky826    時間: 2015-5-14 09:33:08

開個set 上落水 會易d
作者: eno    時間: 2015-5-18 02:21:19

我都有相同既鑽孔問題, 諗過好多方法, 最後都係唔敢試, 怕成個缸裂開報消~
如果CHING最後搵到個咩方法搞得惦, 麻煩分享下, 我都想整~ THX
作者: 我係wingk960    時間: 2015-5-21 15:58:33

缸幾大.用咩上水泵啊?
作者: freeman20134    時間: 2015-5-21 16:33:46

缸40x18x28 ,用pj8000 ,如果用pj9000,上水6分,落水1吋會唔會頂泵同唔夠水食?
作者: xerrex    時間: 2015-6-8 01:17:32

唔怕醜樣可以好似我咁.

原身上落水做晒落水, 另外做個滴漏箱.

圖片附件: IMG_20150608_010554_1433696799749.jpg (2015-6-8 01:08:57, 96.2 KB) / 下載次數 116
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjkyNjl8YTI2N2ZkZmV8MTcxNTIyMTQ4MnwwfDA%3D

作者: fabius    時間: 2015-6-11 15:55:29

其實上水你做過,做出缸外上水,舊有1寸同6分都用來落水,咪解決到你架問題
作者: eno    時間: 2015-6-16 22:50:22

原來玻璃鑽孔係一件好容易既事, 只係睇人夠唔夠膽, 試過就唔覺難了~ 最近我的起心肝在滴漏槽內鑽多個孔, 比想像中容易好多, 一陣就搞惦~ 連射住水怕個鑽過熱都省返, 因為滴漏槽內本身就密封, 倒D水落去再加個鑽, 搞惦~

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2