海水領域 SeaFishZone

標題: 白點......thx [打印本頁]

作者: FISHMAN123    時間: 2015-5-2 23:12:01     標題: 白點......thx

我個FOT缸有白點...但我明明跟足份量洛銅...之後都無哂白點...但我一買左條新魚...3日又出返白點,但系條魚我有過淡再黃粉..  定系我錯左方法...請CHING解答.
作者: pca    時間: 2015-5-3 00:11:38

要Q一輪先落主缸
作者: Galaxy    時間: 2015-5-3 00:12:34

黃粉係e病,不是e白點
作者: may414    時間: 2015-5-3 00:14:18

過淡同黃份是不能除白點的,有無Q魚?
作者: FISHMAN123    時間: 2015-5-3 00:27:27

無Q缸..但FOT..我系咪只有不停落銅

作者: ybkwok    時間: 2015-5-3 02:21:21

由冇骨白點開始計,keep銅7至10曰,
先有機會清除白點蟲
作者: ff23456    時間: 2015-5-3 17:36:02

唔落的日子……fot的話將水溫升到30C啦。
有防止白傳染同惡化效用,恃久d會醫好白。

補充內容 (2015-5-4 00:33):
Sorry,手機出唔到字,應該是 "唔落藥的曰子.....fot的話將水温升到30C啦,有防止白點傳染同悪化效用,恃久d會
醫好白點.
作者: Ricky666    時間: 2015-5-3 18:09:43

ff23456 發表於 2015-5-3 17:36
唔落的日子……fot的話將水溫升到30C啦。
有防止白傳染同惡化效用,恃久d會醫好白。

師兄,請問rt可以點做呢

作者: ff23456    時間: 2015-5-4 00:47:10

Ricky666 發表於 2015-5-3 18:09
師兄,請問rt可以點做呢

要睇RT缸養邊種珊瑚,有d是可以頂到30C,但好多唔得.....到RT分區問下其它熟RT的ching啦.
作者: Ricky666    時間: 2015-5-4 08:17:05

Thx
作者: skimmer    時間: 2015-5-4 10:07:09

白點未清唔好再加魚
作者: mrng    時間: 2015-5-5 15:18:06

呢白點真係好Q麻煩
作者: 阿峻    時間: 2015-5-5 18:07:39

ff23456 發表於 2015-5-4 00:47
要睇RT缸養邊種珊瑚,有d是可以頂到30C,但好多唔得.....到RT分區問下其它熟RT的ching啦.

no,只有淡水白點先怕30度,海水30度是無用的
作者: FISHMAN123    時間: 2015-5-11 02:45:14

我依加仲味E返好.............
作者: faiwong    時間: 2015-5-11 09:03:12

FISHMAN123 發表於 2015-5-11 02:45
我依加仲味E返好.............

你用邊隻銅藥?有冇0.3ppm以上份量?有冇隔日加藥?用藥幾耐?通常落銅後,幾日後會有明顯效果ka wor

作者: FISHMAN123    時間: 2015-5-18 00:40:00

faiwong 發表於 2015-5-11 09:03
你用邊隻銅藥?有冇0.3ppm以上份量?有冇隔日加藥?用藥幾耐?通常落銅後,幾日後會有明顯效果ka wor

藍十字呀,早幾日無哂...但昨天我見到條圈帝有差唔多十粒左右既點...如果唔系白點.會唔會關水質事?

作者: fx334859    時間: 2015-5-18 12:50:34

c-hing 你試下用呢隻,AZOO 治外寄生蟲劑,我FOT 缸 上星期爆白點,魚身有幾十粒白點,太后收口五日,灰仙,一幢,全部中晒,剛剛用到今日第四天,第二天太后食翻,昨日全部魚食翻嘢,白點退左八成,今晚換30%水再落!你可以試下!
作者: FISHMAN123    時間: 2015-5-18 22:38:23

fx334859 發表於 2015-5-18 12:50
c-hing 你試下用呢隻,AZOO 治外寄生蟲劑,我FOT 缸 上星期爆白點,魚身有幾十粒白點,太后收口五日,灰仙,一幢, ...

唔該你...我TRY下

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2