海水領域 SeaFishZone

標題: 發誓已後吾去日x買仙魚 [打印本頁]

作者: jm2011520    時間: 2012-6-1 18:37:46     標題: 發誓已後吾去日x買仙魚

需然係平價仙魚.無理由咁巧合.其它地方買既無事
係日x.吾同時間買既.珠仙.火焰仙.檸批.都幾日爆身
死.在我來說係日x買既仙魚.死亡率達百分之一百
吾知係我錯覺.定供應商促魚手法問題.有無魚友有
類似情況...

作者: fatfish    時間: 2012-6-1 18:54:00

我都中過火焰仙
作者: fatfish    時間: 2012-6-1 18:54:53

可能一水水吧~~~~~
作者: rayng    時間: 2012-6-1 19:09:15

作者: Raymond    時間: 2012-6-1 19:12:07

真係???????????
作者: sssyyysss    時間: 2012-6-1 19:58:46

你快DEL.左佢啦,你一定做唔到的,雖然我都響日X買過爆身魚,但佢番貨最快,選擇最多,系地上最強,你去得魚街就一定會入去睇下(就算唔買),佢系魚街的地標
作者: ninoxmarco    時間: 2012-6-1 20:01:06

我好耐冇係魚街買,每次都係得望字,因為價錢太貴,唔係我呢窮等書生買
所以我發誓都冇問題
哈哈
作者: fatfish    時間: 2012-6-1 20:23:14

..............
作者: fatfish    時間: 2012-6-1 20:24:09

sssyyysss 發表於 2012-6-1 19:58
你快DEL.左佢啦,你一定做唔到的,雖然我都響日X買過爆身魚,但佢番貨最快,選擇最多,系地上最強,你去得魚街就一 ...

真係啊~~返貨最快
作者: 1398killer    時間: 2012-6-1 20:36:34

發誓咁嚴重??

作者: kitangle    時間: 2012-6-1 20:45:27

習慣左Q魚就會去買返

作者: 612612    時間: 2012-6-1 21:29:14

作者: modelxx    時間: 2012-6-1 22:13:34

樓主應該買多D,相對比例會少D
作者: oscar    時間: 2012-6-1 22:37:36

NO!!!

作者: wow333    時間: 2012-6-1 22:59:10

你快DEL.左佢啦,你一定做唔到的,雖然我都響日X買過爆身魚,但佢番貨最快,選擇最多,系地上最強,你去得魚街就一 ...

x 2   
作者: Rolex338    時間: 2012-6-1 23:29:33

果度啲水真係好有問題
作者: ice28720    時間: 2012-6-1 23:39:37

我以前好多時都去它到買魚,D魚又冇乜問題 wor !
我覺得買魚前先觀察多D條魚狀態OK先買,死傷風險都少D!
還有樓主你可否上傳一些魚缸照、器材相給大家睇下是否你個魚缸出現咗問題才導致死魚?
作者: ybkwok    時間: 2012-6-1 23:52:04

ice28720 發表於 2012-6-1 23:39
我以前好多時都去它到買魚,D魚又冇乜問題 wor !
我覺得買魚前先觀察多D條魚狀態OK先 ...

無錯,唔好浄係將責任推出去,如果佢D水真係有問題,我想佢仲驚過你呀!
睇睇自己套器材先,睇下問題喺邊度!

作者: Wing100    時間: 2012-6-2 00:06:38

咪係,我買左十幾年又吳覺有物野喎,可能巧合姐,自己做多啲工夫Q耐啲,都吳得就睇下係咪自己套器材有問題啦!如果吳係個個都性賴㗎啦....哈哈
作者: modelxx    時間: 2012-6-2 00:19:02

我尼兩個月係佢度買左幾千蚊魚touch wood 無問題。

不過佢地最近門口右手邊嗰D魚我印象買兩三次都過吾到頭七,不過已經係年幾兩年前嘅事
作者: jm2011520    時間: 2012-6-2 00:24:18

ybkwok 發表於 2012-6-1 23:52
無錯,唔好浄係將責任推出去,如果佢D水真係有問題,我想佢仲驚過你呀!
睇睇自己套器材先,睇下問 ...

我無話佢d水有問題.我只覺得佢其中一個供應商有問題.我d器材
唔會剩係針對日xd魚.一百幾拾食餐飯都去左.不果見到d魚爆身既
可鄰養就慘.我呢d新手只適而去果d去貨慢.放係到幾個月都吾死
就岩,呢d去貨快,留比d高手.
作者: ybkwok    時間: 2012-6-2 00:26:19

我條紫月就係喺門口右面個缸買架,
2.5寸養到而家5.5寸
作者: ybkwok    時間: 2012-6-2 00:31:51

請問樓主,日X買返黎果D仙魚,
養幾耐就出現爆身呢,通常你會點醫呢?
作者: jm2011520    時間: 2012-6-2 00:36:28

modelxx 發表於 2012-6-2 00:19
我尼兩個月係佢度買左幾千蚊魚touch wood 無問題。

不過佢地最近門口右手邊嗰D魚我印象買兩三次都 ...

我咪係買左"最近門口右手邊嗰D"百幾蚊條果D
作者: modelxx    時間: 2012-6-2 00:38:24

jm2011520 發表於 2012-6-2 00:36
我咪係買左"最近門口右手邊嗰D"百幾蚊條果D

心理作用多,買多D就吾會死魚。
我同佢地買過千蚊一條嘅魚touch wood 未死過

作者: jm2011520    時間: 2012-6-2 01:06:15

modelxx 發表於 2012-6-2 00:38
心理作用多,買多D就吾會死魚。
我同佢地買過千蚊一條嘅魚touch wood 未死過

師兄成過千蚊條魚一定係made in u.s.a 魚場供應. 我果d百幾蚊多數made in 賓賓魚場供應.或者係我心理作用.多謝師兄友善既提點.
作者: modelxx    時間: 2012-6-2 01:11:12

jm2011520 發表於 2012-6-2 01:06
師兄成過千蚊條魚一定係made in u.s.a 魚場供應. 我果d百幾蚊多數made in 賓賓魚場供應.或者係我心理作用 ...

吾係USA, 係澳洲魚,聖圈。買多D啦老友
作者: terlau104    時間: 2012-6-2 01:26:17

作者: saiming    時間: 2012-6-2 01:29:01

我條红海紫月都養左年幾了,無間題吖
作者: tony86    時間: 2012-6-2 01:30:09

玩咩都要交下學費,我都仲交梗!一齊努力啦!
作者: courcarre    時間: 2012-6-2 01:43:33

同感,在其他魚店買魚好少發生問題,在日x買最長兩星期
作者: ybkwok    時間: 2012-6-2 08:34:00

我條紫月,藍仙,同埋頭像條皇帝,
都係日旺貨
作者: iphone5    時間: 2012-6-2 08:45:34

日旺冇問題~
次次都係佢地到買
作者: Galaxy    時間: 2012-6-2 09:21:02

佢啲魚,我未試過爆身死,上兩個月同佢買咗條11吋皇帝到現在都無問題,
作者: Galaxy    時間: 2012-6-2 09:27:09

其實每間魚舖都有一定風險,不要心急,還靠自己眼光!魚街無佢,真係好少魚睇,到時要轉養花囉!
作者: eliseclown    時間: 2012-6-2 10:08:08

我有得揀我都唔想係佢到買
果次買左條黃倒吊 我又大意
望唔到佢個頭有少少損
結果3日後佢就死左
係我最短暫既一條黃倒吊

之前買過條黑背心
係Q缸到好似第2日定第3日已經訓直左係到

不過我唔賴別人 亦都唔會發誓話唔買
因為我自己技術都有好多不足既地方
而且佢選擇太多 果次我見魚宮番鬼王
上到去 一條都冇 結果我咪走左去日旺買
CHING 唔洗寫得咁絕 我剛剛講既事
你總會遇到 除非你情願唔買LA

作者: 深水角    時間: 2012-6-2 11:12:13

C HING, 玩魚總有不愉快的經驗發生....雖然每檔買魚都有一定的風險, UFO, 爆身, 仲有好多暗病我們未必
察得到.......只要我們習慣,每次買魚望多幾眼, 有否矇眼, 爆身, 搖頭, 身震等......另外Q魚呢個情序一定要
做捉....當然有時魚場用不正確的手法捉魚...如印尼,賓賓等.....好多時魚,沒有問題...可能中了山埃毒...我們
都未必即時知道......

玩魚最緊要開心.....咁又不用發毒誓不買......黑店D魚都成日爆白....咪好多人走去捉.....
日X我成都有買魚...都無乜事.....當然也有例外....但不至於100%死亡率咁誇....
有時自己缸水,器材都好總要......
希望你將不愉快的事件忘記吧.....
作者: tak_930    時間: 2012-6-2 12:48:45

之前我都試過同樣經歷,死亡率達百份之一百。開口、搶食,兩星期突然死亡。這些都是一至兩百的仙和吊類,但在兩個月前係日x入了一條紅海紫月,都現在都相安無事(大食),所以我估計都係來源地問題,唔係日x問題啩?!
作者: 陸判    時間: 2012-6-2 12:52:18

日X我都有去捉魚,仲要係集中營既鲽魚,樣養到!當然唔係百分百啦!所以都係果句"玩魚求開心!"唔洗發誓話唔去買既
作者: meowmeow    時間: 2012-6-2 13:54:54

作者: meowmeow    時間: 2012-6-2 14:01:00

深水角 發表於 2012-6-2 11:12
C HING, 玩魚總有不愉快的經驗發生....雖然每檔買魚都有一定的風險, UFO, 爆身, 仲有好多暗病我們未必
察得 ...

作者: Corgi    時間: 2012-6-2 14:02:30

深水角 發表於 2012-6-2 11:12
察得 ...

作者: bb.wong    時間: 2012-6-2 20:19:39

話明玩魚,啲魚唔死,魚鋪的魚邊個買,玩魚就係你簡到條好魚時最開心,要啲魚唔死最好同魚友買二手魚,但都唔保證去到你缸唔死。
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2012-6-2 21:57:55

我間間都幫襯過死魚無數咁咪要自己跳落海捉
作者: big_mike    時間: 2012-6-2 22:00:03

傻傻地單眼仔 發表於 2012-6-2 21:57
我間間都幫襯過死魚無數咁咪要自己跳落海捉

你自己跳落魚缸咪得LOR一定唔死
作者: 新手    時間: 2012-6-3 00:00:17

呢個.........並唔係日旺嘅問題  
作者: ybkwok    時間: 2012-6-3 00:14:22

各位請留意:
今曰喺曰曰王捉條金蝶,見細size既,大部份都已爆身

作者: Raymond    時間: 2012-6-3 00:28:43

我好多魚都係係日記買,真係唔覺有乜問題!自己覺得日記啲魚好精彩,ching,如果魚街冇咗日記,一定有好多人失望。不如你post一下你個缸,看看有什麽問題再改進。

作者: 我係wingk960    時間: 2012-6-3 10:51:17

日X我好似買過2條魚.1條係袋袋魚,過唔到夜,另1條唔記得係咩了..
不過佢度真係好多選擇,唔到你話唔入去...FS都冇邊間有魚買了..
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2012-6-3 10:55:00

big_mike 發表於 2012-6-2 22:00
你自己跳落魚缸咪得LOR一定唔死

作者: ckvin    時間: 2012-6-3 13:03:48

我係日日王長期客戶,但我都試過買錯魚,努力學揀魚啦!
作者: vinvin    時間: 2012-6-4 10:41:42

我響日X買過3條火焰,2條無故死亡,1條入倒主缸點知有白點之後死剩2條MO,而家唔敢再響日X買火焰...
作者: Professor    時間: 2012-6-4 11:32:50

我都有幫襯, 有死過, 有養到現在O既~!

我覺得樓主一時黑仔而已吧?
作者: SSAM0033    時間: 2012-6-4 11:53:43

作者: modelxx    時間: 2012-6-4 13:34:57

咬住吾放

作者: neb    時間: 2012-6-4 14:00:05

Professor 發表於 2012-6-4 11:32
我都有幫襯, 有死過, 有養到現在O既~!

我覺得樓主一時黑仔而已吧?

Agree X 2
我兩個星期前在曰X買佐丹麥吊+黃吊, 到現在都好健康...TOUCH WOOD, 超大食!
可能係一水水姐
作者: Goldenjoe    時間: 2012-6-4 15:15:57

如果連呢間都無埋, 我就連得閒出FS行個圈的意慾都無埋 !
作者: fusze    時間: 2012-6-4 23:42:09

我開缸一星期買左火焰仙檸檬枇各一條返到黎2日開口食粒糧,養到以咖都4个月了!!
作者: Goldenjoe    時間: 2012-6-4 23:49:00

fusze 發表於 2012-6-4 23:42
我開缸一星期買左火焰仙檸檬枇各一條返到黎2日開口食粒糧,養到以咖都4个月了!!

可以開班教新手養魚 !
作者: 陸判    時間: 2012-6-5 09:27:55

Goldenjoe 發表於 2012-6-4 15:15
如果連呢間都無埋, 我就連得閒出FS行個圈的意慾都無埋 !

無錯!出FS唔一定買魚,睇魚都係樂趣
作者: Rolex338    時間: 2012-6-15 22:49:19

你都咪話唔邪,全缸魚半年來無病無痛,點知响果度入左條澳洲仙,q左一星期入缸,而家全缸爆晒白點,救命呀
作者: Teddy    時間: 2012-6-15 23:08:51

Rolex338 發表於 2012-6-15 22:49
你都咪話唔邪,全缸魚半年來無病無痛,點知响果度入左條澳洲仙,q左一星期入缸,而家全缸爆晒白點,救 ...

Q最小2星期ge wor
作者: modelxx    時間: 2012-6-15 23:51:49

我早兩個星期係日王又入澳洲仙,而家開口大食,樓主吾好灰心
作者: peterleung    時間: 2012-6-16 02:26:12

買魚有時都要講下彩數,七年前在那裡買的紅海紫月,今天還健在,另一條和尚吊至今也養了五年.
作者: Rolex338    時間: 2012-6-16 15:02:58

個缸好耐無見白點,而家真係成個人灰晒,加上一向唔想落銅,有排攪
作者: peterleung    時間: 2012-6-16 17:53:14

Rolex338 發表於 2012-6-16 15:02
個缸好耐無見白點,而家真係成個人灰晒,加上一向唔想落銅,有排攪

不用太灰心,白點不是甚麼大問題,銅藥是最迅速有效的治療方法,其實落藥都沒甚麼好攪的,最重要是觀察魚兒的藥後反應,如無異樣,完成整個療程便可以了.
作者: yffc    時間: 2012-7-3 15:14:46

咁多ching你哋好今日註册成為會員,多多指教,見到咁多ching回應所以忍唔住馬上註册,我每星期都行魚街,出親去都好小兩手空空,但係都会指定去兩三間買,買最多一間系日X90%,雖然唔系最平,但系多選擇,唔講集中營啲魚,中價至高價都常買,我覺得好穩定开口律又高,記憶中只有一條唔开口死,或者嗰時刚學養魚唔會處理,而另一條爆身死,係咁多,而在其他地方買嗰啲死亡律60-70%,其實日X已經好好多嘞,而存貨又去得快,中嘢机會都少啲,有時我覺得買魚唔好心急,慢慢揀,以前就係心急又唔q魚交好多學費,以前都會賴,依
作者: ohsion    時間: 2012-7-8 04:38:50

不能同意更多呀! CHING 我幫佢買親都死!!! 得1絛成功個!!!
作者: qqtak    時間: 2012-7-8 10:08:30

呢間野無可否認選擇多,但我都同佢買過唔少魚成功例子都有好多,但試過兩次起佢到買魚後差不多攪到成缸反,依家都係列入齋睇魚舖
作者: 光頭仔    時間: 2012-7-8 10:13:47

見到態好、魚靚咪買囉!
最緊要價錢合理
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-7-8 12:01:21

光頭仔 發表於 2012-7-8 10:13
見到態好、魚靚咪買囉!
最緊要價錢合理

你好叻呀
作者: Teddy    時間: 2012-7-8 12:07:26

光頭仔 發表於 2012-7-8 10:13
見到態好、魚靚咪買囉!
最緊要價錢合理

黎三樣野加o賣,係我ge死穴
作者: 光頭仔    時間: 2012-7-8 14:36:49

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-7-8 12:01
你好叻呀

作者: 光頭仔    時間: 2012-7-8 14:37:21

Teddy 發表於 2012-7-8 12:07
黎三樣野加o賣,係我ge死穴

仲唔怏D去買
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-7-8 16:44:40

光頭仔 發表於 2012-7-8 14:36

你個屎仔包打我
作者: 光頭仔    時間: 2012-7-8 19:45:40

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-7-8 16:44
你個屎仔包打我

作者: taishan    時間: 2012-7-8 21:02:59

有無留意, 日旺捉魚時啲伙計鍾意周圍係唔同魚缸裝水落袋,
我都係今次買火焰仙受害者. 同日在其他魚舖買魚立即開口!

作者: 光頭仔    時間: 2012-7-8 21:16:47

其實日on係魚街嘅地標
去得魚街一定會入去
除非唔係養咸水魚

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2