海水領域 SeaFishZone

標題: [求助] 肛門紅腫 [打印本頁]

作者: 虎虎虎    時間: 2012-5-31 22:06:00     標題: [求助] 肛門紅腫

今日滿心歡喜買咗條埃及紫月,點知返到屋企先知條魚肛門腫到見紅,依家喺Q缸用Wellacu Q緊,但條魚依家係甘屎忽向天,可以點醫?浸上野黃粉可以嗎?thx!

圖片附件: IMG_20120531_214724.jpg (2012-5-31 22:05:53, 69.59 KB) / 下載次數 47
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzM2OHxkMWU3OGY0MXwxNzE1NjYxNTk3fDB8MA%3D%3D

作者: ice28720    時間: 2012-5-31 22:11:52

上野黃粉 ok
作者: ice28720    時間: 2012-5-31 22:17:11

但我想問下條魚 pat pat 向天游水點解你都仲會買架? 我覺得條魚可能內藏都有問題呀? 你最好拍段片放上來睇睇
作者: 虎虎虎    時間: 2012-5-31 22:23:44

條魚係落咗q缸後先插入个化氮條「那」道屎忽向天,如果喺魚鋪佢係咁游見到佢屎眼係咁,佢就唔会返到我屋企啦...
作者: ice28720    時間: 2012-5-31 23:07:33

快D落藥啦!同每日換5份1水呀
作者: 虎虎虎    時間: 2012-5-31 23:16:20

版大,通常哩d case,條魚生存率有幾高?
作者: ice28720    時間: 2012-5-31 23:22:41

及早下藥和每日換5份1水,之後再補回藥量 = 生全機會都好高下
有冇片睇呀?

作者: 虎虎虎    時間: 2012-5-31 23:47:53

sorry,拍到但唔識放上網,但基本上都係泊牆歸边居多,咁我應用上野黃粉浸定抗生素好?因家中只有Ofloxal,同有師兄建議乜都唔落觀察幾日先,唉,咸水嘢用藥同淡水完全唔同,我實在六神無主...

作者: ice28720    時間: 2012-5-31 23:53:15

Ofloxal  係乜來?
仲觀察幾天,你自己都睇到個 pat pat 紅咗啦,等多幾天咪瓜柴囉
作者: bartholomew    時間: 2012-5-31 23:59:31

作者: 虎虎虎    時間: 2012-6-1 00:05:48

唉,thx師兄,天佑我魚,我短短咸水生涯已有養死兩條火花之輝煌戰跡鳥,希望條埃月唔好再係我咸水生涯再添一筆...咁Ofloxal可否用嚟醫爆肛?
作者: ice28720    時間: 2012-6-1 00:06:35

bartholomew 發表於 2012-5-31 23:59
Ofloxal 我都有,係乜乜沙星的姐妹藥。

可醫乜野?
作者: bartholomew    時間: 2012-6-1 00:13:49

作者: bartholomew    時間: 2012-6-1 00:18:05

作者: bartholomew    時間: 2012-6-1 00:20:30

作者: 虎虎虎    時間: 2012-6-1 00:24:31

bartholomew 發表於 2012-6-1 00:20
呢種組合 Ofloxal + kanaplex + triple sulpha + 甲基藍 只在2.5吋野生黑背心小丑試過,期間魚照食野,胃口 ...

嘩,shit!重復雜過醫AIDS嘅雞尾酒療程,乜醫咸魚用藥咁復雜...
作者: bartholomew    時間: 2012-6-1 00:36:28

作者: wow333    時間: 2012-6-1 10:14:49

bartholomew 發表於 2012-6-1 00:20
呢種組合 Ofloxal + kanaplex + triple sulpha + 甲基藍 只在2.5吋野生黑背心小丑試過,期間魚照食野,胃口 ...

嘩 雞尾洒治療法  

我就用 kanaplex + 上野黃粉......人用個d就 害到下一代

條魚內臟好大機會

+ 油
作者: tpman    時間: 2012-6-14 12:59:02

上野黃粉, i try before

作者: bartholomew    時間: 2012-6-14 17:43:03

作者: 虎虎虎    時間: 2012-6-14 18:56:12

bartholomew 發表於 2012-6-14 17:43
條魚救唔救到?

有幸救到!已落主缸勁搶口!
作者: bartholomew    時間: 2012-6-14 21:31:50

作者: 虎虎虎    時間: 2012-6-14 21:41:02

Wellacu+Ofloxal

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2