海水領域 SeaFishZone

標題: 請教咩仔缸問題(4尺X7尺缸) [打印本頁]

作者: type-100    時間: 2015-2-25 12:56:33     標題: 請教咩仔缸問題(4尺X7尺缸)

小弟正規劃一個混合缸(RT+FOT), 但之前所建的全是滴漏缸, 而現在所建的打算是咩仔落水, 但小弟對咩仔缸資料有限, 請問各大大有否更多關於咩仔缸的資料給本人參考嗎??
作者: type-100    時間: 2015-2-25 13:01:40

現在已建水泥鋼筋架, 就快要確定主缸的設計藍圖

圖片附件: IMG_9440.JPG (2015-2-25 13:00:21, 207.97 KB) / 下載次數 51
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjE3OTJ8MzMyYjhhOWJ8MTcxNTMzMjQ0M3wwfDA%3D

作者: type-100    時間: 2015-2-25 13:05:01

圖片:

圖片附件: IMG_9484.JPG (2015-2-25 13:02:11, 188.8 KB) / 下載次數 62
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjE3OTN8ZWYyZjFmMGJ8MTcxNTMzMjQ0M3wwfDA%3D

作者: type-100    時間: 2015-2-25 13:05:40

圖片:

圖片附件: IMG_9500.JPG (2015-2-25 13:05:31, 222.37 KB) / 下載次數 65
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjE3OTR8ZThkNTUyZTR8MTcxNTMzMjQ0M3wwfDA%3D

作者: type-100    時間: 2015-2-25 13:06:41

圖片:

圖片附件: IMG_9550.JPG (2015-2-25 13:06:31, 169.07 KB) / 下載次數 61
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjE3OTV8YjY3ODJiYjJ8MTcxNTMzMjQ0M3wwfDA%3D

作者: bryan811    時間: 2015-2-25 13:23:09

作者: skimmer    時間: 2015-2-25 13:53:10

作者: marcokong    時間: 2015-2-25 14:06:28

作者: j90109173    時間: 2015-2-25 14:17:02

作者: ff23456    時間: 2015-2-25 14:21:51

巧大工程,勁呀!
要留意地台防漏及有無預排水位?你的主缸巧大,沙缸應裝唔哂,須然會有“止回valve”,但防意外,可以的話裝埋滿瀉自動排水喉隱陣d。
作者: 魚仔1975    時間: 2015-2-25 14:23:17

無得頂!
作者: j90109173    時間: 2015-2-25 14:25:01

C兄你住樓有冇計過樓層負重量,可能會有問題,提一提你
作者: vsvs    時間: 2015-2-25 14:37:41

咁大個缸唔洗"咩仔"啦
玻璃做缸都唔知掂唔掂,搵專業人士設計好喎
作者: Fai15    時間: 2015-2-25 16:57:31

其實咁大個缸,咩仔單一邊落水唔夠流,做左中右三邊滴流落水差唔多,你設計上應該有啲問題,快啲去揾專家問問
作者: 亞佛    時間: 2015-2-26 03:55:34

我個缸係30寸深,24寸高,72寸長,單边咩仔,咩仔箱足30寸長,左右間倉用來放做浪泵,
中間1.5寸主落水喉,另一支一寸做士啤落水,一支一寸做上水(此喉已封,因我缸設計係缸底上水)
另加一個旋影70W做流,再行隻10000L八瓜魚水泵做內巡,底水一出四,底水total6個出水,一個進水
(內巡)乜流都夠哂!
成隻缸睇唔到有乜嘢泵,只看到旋影!

Please,唔識 post 相。
上傳教學同我開的版面不苻
作者: type-100    時間: 2015-2-26 11:23:41

佛哥有冇辦法SEND D 相黎睇睇??
作者: type-100    時間: 2015-2-26 11:27:40

ff23456 發表於 2015-2-25 14:21
巧大工程,勁呀!
要留意地台防漏及有無預排水位?你的主缸巧大,沙缸應裝唔哂,須然會有“止回valve”,但防 ...

多謝提點, 我有留排水口, 同埋沙缸會做水位滿自動排水孔
作者: type-100    時間: 2015-2-26 11:32:27

Fai15 發表於 2015-2-25 16:57
其實咁大個缸,咩仔單一邊落水唔夠流,做左中右三邊滴流落水差唔多,你設計上應該有啲問題,快&#2187 ...

打算上水行大D泵, 然後缸內+泵做內流就算, 由於有兩面半玻璃位置見光, 以及怕石屎承受水壓問題, 故不打算做滴漏
作者: ReefChannel    時間: 2015-2-26 13:07:38

咩仔 =External Overflow
滴漏 = Overflow

咩仔都係滴漏的一種

住宅承受重量為 1平方米2t(當然已計算較保守安全系數)
作者: 亞佛    時間: 2015-2-26 13:36:31

type-100 發表於 2015-2-26 11:23
佛哥有冇辦法SEND D 相黎睇睇??

我按咗回覆,版面轉去可用文字回答,但我找不到那裡可讓我按動,用作上傳相片!
作者: type-100    時間: 2015-2-26 14:44:53

ReefChannel 發表於 2015-2-26 13:07
咩仔 =External Overflow
滴漏 = Overflow

原來係咁!多謝解釋!咁我缸30寸水2平方米左右, 又排主力牆而建, 應該唔會超過4頓力掛.....

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2