海水領域 SeaFishZone

標題: 滴漏糟落水聲好大 [打印本頁]

作者: eno    時間: 2015-1-15 16:15:14     標題: 滴漏糟落水聲好大

我係RT缸, 唔想在滴漏糟放環或生物球, 已經將水位調到好高, 但依然有好大既落水聲, 水花仲成日在缸頂四濺. 諗緊洗唔洗用膠片/板, DIY條斜波比D水流落黎, 咁會唔會無咁嘈呢? 請問有無CHING做過? 指教下~ 謝謝!!

作者: 1398killer    時間: 2015-1-15 16:30:22

咪再將水位再調高少少羅!

作者: faiwong    時間: 2015-1-15 16:34:43

加個棉套試下
作者: 魔鬼剋星    時間: 2015-1-15 16:49:13

上水較細啲

作者: 小馬達    時間: 2015-1-15 17:36:45

水位調高,上面再加格仔板晾厚黑棉,搞掂
作者: timothy898989    時間: 2015-1-15 18:05:10

1. 加格仔板,上面再加棉 (用緊, 但我搭埋生物石同水閥)
2. 係槽既落水個邊放/痴瓦通板(膠), 一定要貼住落水個邊 (未試過)
3. 加條喉 (搵番diy舊post, 有教學) (未試過)
作者: Galaxy    時間: 2015-1-15 18:22:05

放黑波啦!

作者: ybkwok    時間: 2015-1-15 18:37:12

加條喉,一邊直插入落水口,另外一邊喺水面,
咁D水就唔會沖到落底先走,喺水面已經直落沙缸
作者: eno    時間: 2015-1-15 19:12:01

1398killer 發表於 2015-1-15 16:30
咪再將水位再調高少少羅!

水位已經盡量調高, 現在水花四濺, 不敢再高了~ 
謝謝回覆~

作者: eno    時間: 2015-1-15 19:13:12

faiwong 發表於 2015-1-15 16:34
加個棉套試下

謝回覆~ 唔多明點樣邊到加個棉套? 有圖看嗎?

作者: eno    時間: 2015-1-15 19:14:01

魔鬼剋星 發表於 2015-1-15 16:49
上水較細啲

調細過, 水聲仲大左..
THANKS REPLY~

作者: eno    時間: 2015-1-15 19:18:09

小馬達 發表於 2015-1-15 17:36
水位調高,上面再加格仔板晾厚黑棉,搞掂

謝謝回覆~
我有諗過加厚棉, 但玻璃無地方承託格仔板, 要黏膠又一堆工夫...
所以這裡想先在詢問各位CHING意見, 希望選個最有效既方法, 一次整完搞惦~!

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2015-1-15 19:19:34

用件膠片鑽密D窿仔放係面就搞掂
作者: eno    時間: 2015-1-15 19:21:15

timothy898989 發表於 2015-1-15 18:05
1. 加格仔板,上面再加棉 (用緊, 但我搭埋生物石同水閥)
2. 係槽既落水個邊放/痴瓦通板(膠), 一定要貼住落水 ...

1. 我都諗緊.. (CHING放生物右在滴漏糟?)
2. 唔係好明即係點?
3. CHING, 請問可否提供舊POST既LINK? 或是舊POST既題目名? 我可以自己搵..
感激~ THX

作者: eno    時間: 2015-1-15 19:22:07

Galaxy 發表於 2015-1-15 18:22
放黑波啦!

謝謝回覆~ 我係RT, 唔想放黑波..

作者: eno    時間: 2015-1-15 19:23:51

ybkwok 發表於 2015-1-15 18:37
加條喉,一邊直插入落水口,另外一邊喺水面,
咁D水就唔會沖到落底先走,喺水面已經直落沙缸

版主, 我只明d唔明d, 即係點樣放條喉? 有無圖指示下? 求賜教~!!!

作者: eno    時間: 2015-1-15 19:25:16

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-1-15 19:19
用件膠片鑽密D窿仔放係面就搞掂

謝謝回覆~
ching, 請問你意思係咪膠片上面再加棉?

作者: eno    時間: 2015-1-15 19:25:56

我網上search過咁既做法, 唔知有無用..

作者: ybkwok    時間: 2015-1-15 19:40:07

eno 發表於 2015-1-15 19:23
版主, 我只明d唔明d, 即係點樣放條喉? 有無圖指示下? 求賜教~!!!

其實,水聲來自滴漏槽衝水到落水口,
大家距離越遠,落水聲越響。
所以,將落水口升高至水面,聲浪自然細番

作者: faiwong    時間: 2015-1-15 19:58:31

eno 發表於 2015-1-15 19:13
謝回覆~ 唔多明點樣邊到加個棉套? 有圖看嗎?

1421322851255.jpg 1421322893183.jpg

圖片附件: 1421322893183.jpg (2015-1-15 19:56:07, 209.6 KB) / 下載次數 64
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTkzNDJ8OGZmNTFkNDN8MTcxNjIyMjU4OHwwfDA%3D

圖片附件: 1421322851255.jpg (2015-1-15 19:56:06, 210.32 KB) / 下載次數 64
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTkzNDF8MmNiM2Y4YmV8MTcxNjIyMjU4OHwwfDA%3D

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2015-1-15 21:14:31

eno 發表於 2015-1-15 19:25
謝謝回覆~
ching, 請問你意思係咪膠片上面再加棉?

唔洗再加棉

作者: eno    時間: 2015-1-15 21:50:53

ybkwok 發表於 2015-1-15 19:40
其實,水聲來自滴漏槽衝水到落水口,
大家距離越遠,落水聲越響。
所以,將落水口升高至水面,聲浪自然 ...

謝謝指導~
請問板主, 你前面講既加條喉係點加? 有圖可供參考嗎?!
如果加條喉就OK, 可能比加棉或板容易~

作者: eno    時間: 2015-1-15 21:54:40

faiwong 發表於 2015-1-15 19:58

明白, 謝謝CHING的圖~ 你誤會了, 我是說滴漏糟內的水聲, 即是這裡...

網上借圖一用:
(我的糟內跟這圖不同, 沒放黑波. 除灰喉外什么都沒有, 但水位比佢高很多~)

作者: eno    時間: 2015-1-15 21:57:07

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-1-15 21:14
唔洗再加棉

謝謝馬CHING~ 請問放膠片的位置是在剛從疏洞入水的位置嗎? 請問有沒有網上的圖可供參巧? THX~
P.S: 是不是像上圖那樣??

作者: eno    時間: 2015-1-15 22:06:46

作者: eno    時間: 2015-1-15 22:13:30

加送我家肥吊照片~

圖片附件: 未命名.jpg (2015-1-15 22:13:12, 287.81 KB) / 下載次數 51
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTkzNDh8YzFhNDllN2J8MTcxNjIyMjU4OHwwfDA%3D

作者: faiwong    時間: 2015-1-15 22:21:35

eno 發表於 2015-1-15 21:54
明白, 謝謝CHING的圖~ 你誤會了, 我是說滴漏糟內的水聲, 即是這裡...

網上借圖一用:

作者: pat_shiu    時間: 2015-1-16 01:02:10

eno 發表於 2015-1-15 19:22
謝謝回覆~ 我係RT, 唔想放黑波..

其實RT放黑波都無問題,我一直有放吾覺得對no3有影響。
不過同RT放吾放環一樣,各人做法都吾一樣。

作者: ybkwok    時間: 2015-1-16 01:09:45

eno 發表於 2015-1-15 21:54

網上借圖一用:

我話果條就係灰喉,同你上水果條一樣,
只係要度下你落水喉幾大,就搵條細小小,
啱啱好插入落水喉窿,換而言之,
將入水既水位升高,衝水聲自然減少,
好多外國人既缸都係咁做

作者: Kwong    時間: 2015-1-16 03:27:11

圖片附件: 20150116_031807.jpg (2015-1-16 03:26:27, 278.34 KB) / 下載次數 51
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTkzNTJ8ZDc5NWIyOGJ8MTcxNjIyMjU4OHwwfDA%3D

作者: eno    時間: 2015-1-16 03:38:55

pat_shiu 發表於 2015-1-16 01:02
其實RT放黑波都無問題,我一直有放吾覺得對no3有影響。
不過同RT放吾放環一樣,各人做法都吾一樣。

的確, 各人有各人的看法, 主要養得好, 自己喜歡最重要~ :)

作者: eno    時間: 2015-1-16 03:45:50

ybkwok 發表於 2015-1-16 01:09
我話果條就係灰喉,同你上水果條一樣,
只係要度下你落水喉幾大,就搵條細小小,
啱啱好插 ...

明白CHING意思了, 謝謝~ !!

作者: eno    時間: 2015-1-16 03:48:09

Kwong 發表於 2015-1-16 03:27

謝謝圖解, ching畫得好靚啊~

作者: 1398killer    時間: 2015-1-16 07:53:37

eno 發表於 2015-1-15 19:12
水位已經盡量調高, 現在水花四濺, 不敢再高了~ 
謝謝回覆~

滴漏槽水水位,去到主缸水位低一寸,
用閘制調較,
應該冇聲、

作者: 1398killer    時間: 2015-1-16 07:56:04

Kwong 發表於 2015-1-16 03:27

你張圖有問題,
咁樣落水,
一樣有啜水聲,
好大聲下!

作者: timothy898989    時間: 2015-1-16 09:28:05

eno 發表於 2015-1-15 19:21
1. 我都諗緊.. (CHING放生物右在滴漏糟?)
2. 唔係好明即係點?
3. CHING, 請問可否提供舊POST既 ...

1. 打錯左, 係黑波
2. 由佢~
3. http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18922

作者: eno    時間: 2015-1-16 13:25:33

1398killer 發表於 2015-1-16 07:53
滴漏槽水水位,去到主缸水位低一寸,
用閘制調較,
應該冇聲、

謝謝CHING回覆~ 的確, 將水位改高係最有效方法, 但對我有些風險~

因為:
1. 我缸做了好大既三角糟位, 內裡有主缸1/5水
2. 如果一天條PVC落水管唔生性漏水, 將三角糟既水全部落晒入沙缸 => 沙缸會滿瀉水
3. 如果落水管小小塞而水又咁滿 => 主缸好快會滿瀉水..

網上SEARCH過, 才明白為何有人會鑽2個孔做落水管, 原來係backup用的.. 我都想鑽多個孔, 但唔知在已經養定既缸內糟位鑽孔有無難度? 主缸怕唔怕震裂?

請問ching有無玻璃鑽孔經驗分享? thank you so much~~

作者: eno    時間: 2015-1-16 13:30:23

timothy898989 發表於 2015-1-16 09:28
1. 打錯左, 係黑波
2. 由佢~
3. http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18922

謝謝CHING解答~ 我落水管也做了T字那種滅聲管, 沒想過其他地方還有水滴聲要解決, 真麻煩..

作者: 1398killer    時間: 2015-1-16 13:30:46

咩你原來冇做備用喉咁大劑???
大落水槽? 點解要做到咁大條呢??
唔想水位高, 又唔想落黑波,
落一件膠片...等水打斜落水槽底,
減輕水聲~

作者: eno    時間: 2015-1-16 13:47:30

1398killer 發表於 2015-1-16 13:30
咩你原來冇做備用喉咁大劑???
大落水槽? 點解要做到咁大條呢??
唔想水位高, 又唔想落黑波,

係呀, 後悔做缸時無叫師傅鑽多個備用孔..

1. 諗過自己DIY鑽多個孔 或
2. DIY條落水管置缸外做備用管...

本來以為三角槽放石靚D, 取缸時先知, 我缸比較窄又細, 槽位變相佔用主缸空間好多~

請問CHING有無圖可以睇下件膠片可以點扣住個疏孔會好D?
其實個缸都嘈左2年有多, 好多工具我都買晒係屋企, 就係拖到依家都未整..

作者: eno    時間: 2015-1-23 16:30:13

嘉賞物流 發表於 2015-1-22 16:17
為什麼珊瑚缸不可放黑波?放黑波會有什麼不良影響,請指教。

坦白講, 我都唔係咁明~
睇過好多CHING對呢方面既討論帖, 太複雜~
反正唔加一定無問題, 我就唔想加囉~
上面也有CHING講, 加左佢無問題~
其實各人有各人做法, 只要自己個缸OK, 個人喜歡就得啦~

作者: freeman111    時間: 2015-1-23 22:21:09

師兄試下這個

圖片附件: Arujb_8gamd03qdmvxRoTKsoacFtEk59O_2v9hnzMS1k.jpg (2015-1-23 22:20:18, 49.62 KB) / 下載次數 72
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTk4Njl8OTFlMWFlYzl8MTcxNjIyMjU4OHwwfDA%3D

作者: eno    時間: 2015-1-24 14:58:43

freeman111 發表於 2015-1-23 22:21
師兄試下這個

謝謝CHING圖解~ 我開缸時也做了這種下水管, 的確好用~
現在只差點樣可以將水滴聲整細, 水又唔可以在槽內太滿...

ANYWAY, 感激咁多位CHING們既指導, thank you so much~!!

作者: evolution    時間: 2015-1-24 21:26:56

eno 發表於 2015-1-24 14:58
謝謝CHING圖解~ 我開缸時也做了這種下水管, 的確好用~
現在只差點樣可以將水滴聲整細, 水又唔可以在槽內 ...

你落水喉無閘制咩?
作者: eno    時間: 2015-1-27 21:53:37

evolution 發表於 2015-1-24 21:26
你落水喉無閘制咩?

有的~

作者: 我係wingk960    時間: 2015-1-28 10:36:34

好複習..
作者: eno    時間: 2015-1-28 16:24:23

我係wingk960 發表於 2015-1-28 10:36
好複習..

只怪當初唔識又走去訂造, 搞到依家要執返自己D手尾..

作者: 我係wingk960    時間: 2015-1-28 16:36:41

試下用塊kt 板。封死糟頂。封到死一死。
等聲出唔到黎。即係盡量做到密實盒咁。
作者: eno    時間: 2015-1-28 16:46:35

我係wingk960 發表於 2015-1-28 16:36
試下用塊kt 板。封死糟頂。封到死一死。
等聲出唔到黎。即係盡量做到密實盒咁。

謝謝回覆~ 我諗下點整先, THX~!!

作者: hk_ken    時間: 2015-2-10 19:24:56

我想夕
作者: hk_ken    時間: 2015-3-14 22:52:24

查看宝贝:森森溢流专用消音片/鱼缸配件40/50下水管螺旋式消音片/过滤配件 http://m.mashort.cn/7f191d34-cfb7-4ce3-8956-3af20b49c826
作者: eno    時間: 2015-3-18 23:07:15

hk_ken 發表於 2015-3-14 22:52
查看宝贝:森森溢流专用消音片/鱼缸配件40/50下水管螺旋式消音片/过滤 ...

THANK YOU~

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2