海水領域 SeaFishZone

標題: 藍圈->圈帝->皇帝問題 [打印本頁]

作者: timothy898989    時間: 2014-12-15 17:53:12     標題: 藍圈->圈帝->皇帝問題

之前買既係藍圈, 大多好快番老家

半個月前入左條圈帝, 有傷 (好似俾魚鋪同缸白月打傷), 身個圈位出黃色同面部有少少灰色出黎

經長期休息+馴糧, 好番好多+馴糧成功

早排全缸爆白點, 佢成身都係, 但見佢各方面都無野 (食得痾得, 見我投糧興奮到上水面), 無理會到, 只係換水換綿, 亦都退左好多

問題來喇

魚鰭 (右邊) 爛左, 會唔會生番去原先咁? 定係咁就一世?

因為係RT, 有醫生蝦, 見佢都幾鍾意埋去俾醫生搞, 但搞完既位會有一小達白白地, 灰灰地既印, 請問有冇問題? 會唔會好番/退?

另外見到醫生有幫佢拉個鰓位出黎拮拮拮, 係咪有蟲? 定例行工作之一?

面部有D一達達灰色既印仔, 望落好似成為皇帝後塊面個隻色咁, 但又唔肯定, 想問養過圈帝變皇帝既師兄, 佢地變既時候係咪一達達咁變? 定係o係一個位向外漫延開去?

另外變成皇帝時有冇既定次序?

THANKS~

作者: timothy898989    時間: 2014-12-15 17:56:52

附上肉照一張

圖片附件: 00.jpg (2014-12-15 17:56:12, 182.45 KB) / 下載次數 24
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTc1MDV8ZjllNTY4Yzd8MTcxNDk3MTYzOHwwfDA%3D

作者: calvinfff    時間: 2014-12-15 18:19:58

暫時睇正常
作者: pat_shiu    時間: 2014-12-15 18:24:14

面部有D一達達灰色既印仔 - 是否水印啊?
作者: timothy898989    時間: 2014-12-15 18:45:53

pat_shiu 發表於 2014-12-15 18:24
面部有D一達達灰色既印仔 - 是否水印啊?

根據之前圈番老家既經驗唔似水印

因為我知佢地對水質好敏感,我宜家都2日換一次水。
作者: hippo9449    時間: 2014-12-15 20:36:25

會唔會換水太多太密 條魚適應唔到 我條耳斑有時換水太多 都會出一出水印
作者: timothy898989    時間: 2014-12-15 20:50:12

下?會咁嫁?

我每次換水會換約1/4水,係開鹽
作者: w071215    時間: 2014-12-15 20:57:01

timothy898989 發表於 2014-12-15 20:50
下?會咁嫁?

太多,我1/10 each day
作者: hippo9449    時間: 2014-12-15 22:42:51

timothy898989 發表於 2014-12-15 20:50
下?會咁嫁?

個個情況唔同 只不過係我換得多水果次(1/3) 條耳斑果日都會出少少水印

作者: Kwong    時間: 2014-12-16 01:53:51

兩日換一次水咁密都有機會出水印,皇帝對水質比較敏感,我曾經試過由一吋藍圈養到變圈帝掌心大,大概兩三年時間,睇住佢慢慢變好開心好過引!
作者: timothy898989    時間: 2014-12-16 09:55:27

好, 咁我減少番數量同次數先
作者: kenjigood    時間: 2014-12-16 10:21:46

我2-3星期先換一半水...我認我懶..
我條圈有時都有印, 不過係比人抽水既印..過一陣就無
作者: timothy898989    時間: 2014-12-16 10:30:57

kenjigood 發表於 2014-12-16 10:21
我2-3星期先換一半水...我認我懶..
我條圈有時都有印, 不過係比人抽水既印..過一陣就無

現時缸中最大條係佢, 其次係藍吊仔, 次次我餵糧條圈帝係咁搶, 條藍吊就死一邊執漏

黎緊可能會放番條藍眼吊入主缸 (係底缸坐緊監, 等對方覆仲要唔要先決定)

之後再穩定就入金毛巾+太后仔+畢畢就封缸 (太后同畢畢仲諗緊, 好少聽有師兄係RT缸玩依2種要)

作者: Kwong    時間: 2014-12-17 03:16:13

timothy898989 發表於 2014-12-16 10:30
現時缸中最大條係佢, 其次係藍吊仔, 次次我餵糧條圈帝係咁搶, 條藍吊就死一邊執漏

黎緊可能會放番條藍 ...

師兄你圖中嗰條係藍圈喎!圈帝係半成魚,即係有一橫橫黃簡嗰種大藍圈喎!

作者: timothy898989    時間: 2014-12-17 09:51:30

Kwong 發表於 2014-12-17 03:16
師兄你圖中嗰條係藍圈喎!圈帝係半成魚,即係有一橫橫黃簡嗰種大藍圈喎!

係嫁???

我見佢個大圈位開始出黃色既線 (較淺色) 就以為可以叫圈帝

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2