海水領域 SeaFishZone

標題: 度問題 [打印本頁]

作者: 李威廉    時間: 2014-11-4 14:43:32     標題: 度問題

C hing 我沒有用水冷機養魚,夏天都成30幾度,咁冬天應該用暖管keep幾多度才正確呢?
作者: napedro    時間: 2014-11-4 14:47:02

25 - 26
作者: 李威廉    時間: 2014-11-4 16:01:40

Ching 其實多唔多人養海水魚系冇用水冷架?
作者: podtaki    時間: 2014-11-4 16:48:47

好多人都冇用水冷養海水魚
作者: 李威廉    時間: 2014-11-4 17:01:08

哦,因我是第一次養,好多唔明同唔清楚,想問ching 倒吊難唔難養,對水質要求高唔高,及喜歡食嘜魚糧,我早兩日買 2條菲吊,只顧打交同追逐,見到魚糧都唔食!算?
作者: timothy898989    時間: 2014-11-4 17:07:21

現時天氣準備定暖管
作者: 李威廉    時間: 2014-11-4 17:39:20

我個缸已經一個了,不倫珊瑚或魚缸回面都起了菲台,這是代表什麼?及應該處理?請ching指導。
作者: Kwong    時間: 2014-11-4 17:47:25

李威廉 發表於 2014-11-4 17:01
哦,因我是第一次養,好多唔明同唔清楚,想問ching 倒吊難唔難養,對水質要求高唔高,及喜歡食嘜魚糧,我早 ...

菲吊吊類魚對水質要求中上,粒糧最好含藻類成份,最愛食紫菜,容易養

作者: Kwong    時間: 2014-11-4 17:53:21

李威廉 發表於 2014-11-4 17:39
我個缸已經一個了,不倫珊瑚或魚缸回面都起了菲台,這是代表什麼?及應該處理?請ching指導。

珊瑚唔會起啡台喎,會唔會睇錯,生物石起啡台是正常

作者: 李威廉    時間: 2014-11-4 18:59:43

哦,系兩件骨同玻璃起菲台。
作者: napedro    時間: 2014-11-4 23:50:47

呢個網幾好,去睇睇 http://www.cmfish.com/kinds/fishkinds_1.php?id=1
作者: Kwong    時間: 2014-11-5 01:47:02

napedro 發表於 2014-11-4 23:50
呢個網幾好,去睇睇 http://www.cmfish.com/kinds/fishkinds_1.php?id=1

幾好,但唔夠齊全

作者: napedro    時間: 2014-11-5 02:01:26

Kwong 發表於 2014-11-5 01:47
幾好,但唔夠齊全

有好多網頁都唔齊,要分開幾個網先睇得曬

作者: Raymondchu    時間: 2014-11-5 02:09:18

Kwong 發表於 2014-11-5 01:47
幾好,但唔夠齊全

作者: taiwai    時間: 2014-11-5 03:26:59

作者: 李威廉    時間: 2014-11-5 16:44:26

Ching 我缸海水魚剛剛才滿月,但在個幾星期前因換水而攪到D魚起白點,但有ching用盬十字銅已經好番喇,甘請問D消化菌系唔系已經被殺死哂喇?
作者: Kwong    時間: 2014-11-5 16:59:51

藍十字銅藥按照份量落就得架喇,係唔會影響消化紐菌
作者: 李威廉    時間: 2014-11-5 18:01:56

Ching甘正常每日喂魚幾多餐,或隔幾多日才喂魚呢?
作者: Kwong    時間: 2014-11-5 19:41:10

個人喜好,小食多餐,多餐小食
作者: 李威廉    時間: 2014-11-5 22:04:31

C 兄,其實養海水魚應該要買定邊幾樣黎用,(1) 葯品 (2) 飼料 (3)潻加劑,請指導!
作者: leemanho    時間: 2014-11-6 00:28:31

李威廉 發表於 2014-11-5 22:04
C 兄,其實養海水魚應該要買定邊幾樣黎用,(1) 葯品 (2) 飼料 (3)潻加劑,請指導!

照計點都係飼料先卦。小弟新手愚見,葯品都係必須,添加劑就睇情況,唔一定要落。

作者: Kwong    時間: 2014-11-6 00:47:33

李威廉 發表於 2014-11-5 22:04

(1)PH錶或筆 (2)鹽度計,光學或普通 (3)最基本用測試劑,NO2、NO3、PO4 (4)添加劑,海水素、鈣、碘、綜合維他命 (5)藥物,藍十字銅藥、TDC、L字抗生素

作者: Kwong    時間: 2014-11-6 00:56:17

以上物品養海水魚基本都會有,如你是初玩,買D平嘢玩下,PH筆、普通鹽度計
作者: Kwong    時間: 2014-11-6 01:32:17

leemanho 發表於 2014-11-6 00:28
照計點都係飼料先卦。小弟新手愚見,葯品都係必須,添加劑就睇情況,唔一定要落。

飼料最好買幾種,例如 薄片糧、含藻類粒糧、急凍豐年蝦等,以我所知添加劑有D人係唔用,勤換水就得喇,藥物一定要買一兩支睇門口

作者: Kwong    時間: 2014-11-6 01:35:16

leemanho 發表於 2014-11-6 00:28

當然一定要有飼料

作者: Kwong    時間: 2014-11-6 01:49:45

個人意見,可買細支裝,買一支藍十字銅藥(治白點)買一支TDC(治皮膚病)睇門口,但有D師兄話用左TDC會反缸,咁我就唔清楚,我一直都有用TDC,一加新魚我都會落預防一下,覺得好用,用左好多年都冇咩問題!
(以上藥物只適用於純魚缸)

作者: 李威廉    時間: 2014-11-6 08:43:56

因地方有限,只能擺得一個 36×18×24吋 背滴滴漏缸,沒有Q缸,以及藥物會不會殺死消化細菌呢?我是純魚缸的。
作者: 李威廉    時間: 2014-11-6 11:05:43

C 兄請指點換水步驟,我是用水喉水加化氯劑加海鹽的
作者: 李威廉    時間: 2014-11-6 11:08:31

但我聽有D C兄系用廁所水,咁又點處理才可入魚缸養魚呢?
作者: 李威廉    時間: 2014-11-6 12:13:27

同埋我凈養海水魚,鹽度比重應幾多度,PH值應該幾多,以上問題有煩 C兄 指導!
作者: Kwong    時間: 2014-11-6 18:06:10

李威廉 發表於 2014-11-6 08:43
因地方有限,只能擺得一個 36×18×24吋 背滴滴漏缸,沒有Q缸,以及藥物會不會殺死消化細菌呢?我是純魚缸的 ...

一般藥物係唔會影響硝化細菌,殺菌水就難講!

作者: Kwong    時間: 2014-11-6 18:31:22

李威廉 發表於 2014-11-6 11:05
C 兄請指點換水步驟,我是用水喉水加化氯劑加海鹽的

我通常會用一個紅A水桶,先落除氯劑10mL,再落鹽用(量度器)量700mL鹽,然後加水(水喉水)攪勻,待完全溶化後(像清水一般),用鹽度計去度比重,比重1.020至1.025之間,我通常嘅比重係1.022,因為開完水後會有小小差別,如果低過1.022我會加少許鹽調整,如果高過1.022我會加水去調整
作者: Kwong    時間: 2014-11-6 18:39:47

李威廉 發表於 2014-11-6 11:08
但我聽有D C兄系用廁所水,咁又點處理才可入魚缸養魚呢?

用廁所水係可以,如果我用我就會加個過瀘器,但我從來唔用廁所水,因為我唔知幾時會洗大廈水箱,所以都係用鹽開水覺得安全D

作者: Kwong    時間: 2014-11-6 18:56:24

李威廉 發表於 2014-11-6 12:13
同埋我凈養海水魚,鹽度比重應幾多度,PH值應該幾多,以上問題有煩 C兄 指導!

淨養海水魚,建議比重1.022,PH8.0至8.5之間,因養魚數目和溫差都會有變化,如果低過8.0就要加PH調高劑去調整,相反高過PH8.5就要調低,純魚缸通常都好小過高PH

作者: 李威廉    時間: 2014-11-7 14:24:17

收到,多謝C兄指導!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2