海水領域 SeaFishZone

標題: 香港邊到買器材會比較平D呢? [打印本頁]

作者: royroy66    時間: 2014-9-16 14:28:03     標題: 香港邊到買器材會比較平D呢?

有冇師兄可以指點下我   THX

作者: royroy66    時間: 2014-9-16 14:41:19

買水泵 dragon好一點還是waveline 好一點?
作者: vsvs    時間: 2014-9-16 15:56:25

royroy66 發表於 2014-9-16 14:41
買水泵 dragon好一點還是waveline 好一點?

不理價錢,當然紅龍
但要問自己,點解要用上到紅龍呢? 講普及,PJ仲多人用
waveline也不是一無事處.....

作者: royroy66    時間: 2014-9-16 16:14:30

我第一次接觸咸水野 所以我都唔知邊隻好用 所以想大推介一下
作者: cying00078    時間: 2014-9-16 20:45:57

我用PJ,覺得唔錯!
作者: dickytam    時間: 2014-9-16 21:02:15

我用nj
作者: royroy66    時間: 2014-9-17 06:43:02

我想買隻可以變頻的潛水泵 有冇推介
作者: vsvs    時間: 2014-9-18 08:31:11

royroy66 發表於 2014-9-17 06:43
我想買隻可以變頻的潛水泵 有冇推介

聽講有隻美國變頻泵,2萬幾一個

講真變頻上水其實冇大用,用於化氮還有少少用

作者: 好多好多魚    時間: 2014-9-19 18:20:43

要變頻上水有咩用呢

作者: nickdo    時間: 2014-9-19 21:52:26

royroy66 發表於 2014-9-16 16:14
我第一次接觸咸水野 所以我都唔知邊隻好用 所以想大推介一下

大路D靚野咪Red Dragon 1, ABYZZ

泵睇 揚程, 耗電, 流量, 耐用度

如 3000L/H 流量得3米揚程上到個缸1.5米高先得返1500L/H.
如 3000L/H 流量有7米揚程上到個缸1.5米高可能仲有2500L/H. 詳情要睇SPEC先知.

大陸泵會虛標.

紅龍3 8000L/H, 出11xxx流量.
https://www.youtube.com/watch?v=PRyHkuDVsj0

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2