海水領域 SeaFishZone

標題: 22' RT 記錄 - 月底砍掉重練 [打印本頁]

作者: timothy898989    時間: 2014-9-9 15:40:23     標題: 22' RT 記錄 - 月底砍掉重練

新手缸

由於初玩, 所以用魚友讓出既缸玩, 睇下自己想要咩同處理方法

宜家大致上都知點處理, 所以計劃開個新缸

[html]http://www.cmfish.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=100848&extra=&page=1[/html]

上網左睇右睇, 睇到依個缸既設計, 令我心思思想整番過

網上搵到某位整魚缸方面都有不錯口啤既老闆

設計上佢都俾左唔少意見, 價錢方面我個人覺得無問題 (預左會貴)

但到上報中央時就俾老虎毑咬到成身窿

唯有自己搞完上黎收集意見

作者: timothy898989    時間: 2014-9-9 15:40:47

第一次用SKETCHUP, 比例唔太岩

沙缸右上角係落水, 左上角係上水, 下面係會行沙底+草缸, 暫時會知道個上水倉要經常加水, 因為空間太細, 蒸發會比較快

作者: timothy898989    時間: 2014-9-9 15:48:59

由於缸放既位置係想我係任何位置都睇到, 所以造景方面暫時會以山形/金字塔/柱形為主, 內裡就整啲窿作魚/蝦既地盤

由於我依種諗法好難會搵到岩既生物石

所以我會以生物石+泡沫罐黎做我想要既形狀

[html]http://www.ph84.idv.tw/vbb/showthread.php?t=79515[/html]

作者: timothy898989    時間: 2014-9-9 15:53:50

由於工作關係, 進度會比較慢, 同埋身邊無海水朋友, 所以要各位幫下手, 集思廣益
作者: kenlam    時間: 2014-9-9 15:55:28

主缸背兩出水太高,會好似隻双體船咁噴水
個沙缸間格有乜作用?
作者: timothy898989    時間: 2014-9-9 16:32:17

kenlam 發表於 2014-9-9 15:55
主缸背兩出水太高,會好似隻双體船咁噴水
個沙缸間格有乜作用?

出水個到會用灰喉係缸既中同底位置出水,

沙缸個間隔係我想多一個位黎放下草同行沙底, 同時多一個位黎放啲新入既珊瑚/生物

我當初向老細提出時佢都話我好貪心 :)
作者: kenlam    時間: 2014-9-9 16:48:58

timothy898989 發表於 2014-9-9 16:32
出水個到會用灰喉係缸既中同底位置出水,

沙缸個間隔係我想多一個位黎放下草同行沙底, 同時多一個位黎放 ...

咁不如缸底出水,用防倒流,咁咪好睇啲,主缸見唔到太多灰假

作者: timothy898989    時間: 2014-9-9 16:57:10

kenlam 發表於 2014-9-9 16:48
咁不如缸底出水,用防倒流,咁咪好睇啲,主缸見唔到太多灰假

缸底出水有諗過, 但成日都唔明點做防倒流...
作者: ChungMing    時間: 2014-9-9 17:03:22

有止回閥的
作者: kenlam    時間: 2014-9-9 17:09:46

防倒流=1種水喉零件,止流砩

在上水泵後加呢件野,不過,缸底出水,始終危機性高好多,缸背好啲,但你話從缸背拖喉去缸底,危險性同底出水一樣,屋企無人停电跳制就好大獲。
一樣要加止流砩啦。

不如就0甘用缸背出水果隻咀,又靚又唔駛擔驚受怕

作者: timothy898989    時間: 2014-9-9 17:33:29

我宜家個缸都係缸背出水,但我覺得係將來轉景到會有好多阻礙(依個都係我其中一個想轉缸既原因)

所以暫時會以灰喉駁入缸內做出水係最好方法,到時我會係曲位鑽個孔做防回漏

缸底出水我都好喜歡,因為只要放野係出水口到,可以令水流四散,有機會做亂流效果,但今次老虎話我俾人整實左太貴,加上我自己手工麻麻同資識有限,所以唔夠膽整。
作者: timothy898989    時間: 2014-9-9 17:41:11

尺寸暫時未有,因為早排坐爆左個梳化,老虎走左去買左個電梳化番黎,所有野要等電梳化到左,間屋再執過位先知我有幾多空間起缸(預計20-24'方缸)

做缸方面會屯門一間幾出名既玻璃鋪,略略問左價錢(只以20'方缸+一般沙缸連櫃報),番去同老婆報價後佢無支持又無反對,咁我就當佢ok喇 :)

宜家就諗櫃既設計,因為想做大個櫃去放水冷同魚用品

但梳化未到,乜都係得個諗字,好辛苦
作者: timothy898989    時間: 2014-9-9 17:45:55

另外我想知主缸同沙缸有無關連?即係主缸幾大,沙缸就要幾大個種?
Thanks!
作者: cheuk    時間: 2014-9-9 23:22:40

師兄你支燈,我都有用。

作者: timothy898989    時間: 2014-9-10 00:20:16

cheuk 發表於 2014-9-9 23:22
師兄你支燈,我都有用。

枝燈係我開缸時新買, 個老細好好人, 啲野跟得好足, 同埋枝燈唔錯 :)
作者: cheuk    時間: 2014-9-11 10:50:18

timothy898989 發表於 2014-9-10 00:20
枝燈係我開缸時新買, 個老細好好人, 啲野跟得好足, 同埋枝燈唔錯 :)

係呀老細超好人,有問題第一時間跟進,有時間交流下。
作者: 啤仔    時間: 2014-9-11 23:47:06

timothy898989 發表於 2014-9-9 17:45
另外我想知主缸同沙缸有無關連?即係主缸幾大,沙缸就要幾大個種?
Thanks!

沙缸只要夠位放器材,同停泵時食得哂回缸果啖水就OK

作者: timothy898989    時間: 2014-9-12 17:26:43

啤仔 發表於 2014-9-11 23:47
沙缸只要夠位放器材,同停泵時食得哂回缸果啖水就OK

咁就好了:)

黎緊梳化送黎,到就知我有幾多空間玩lu~
作者: timothy898989    時間: 2014-9-19 12:14:36

梳化到後未有時間度位, 進度異常緩慢 (新工作環境+IP6熱潮)

近幾日用手機轉戰台灣論壇取經, 又吸左啲新資訊, 宜家等台灣魚友覆埋先一次過出資料

主要係溢流同出水口方面
作者: timothy898989    時間: 2014-9-20 22:26:44

最後決定20' X 20' X 18'

主缸唔鑽窿, 2邊會有灰喉駁做上、下出水

中間梳水位會駁一個做浪去缸中

4個出水位會用台灣魚商設計既咀

http://www.ph84.idv.tw/vbb/showthread.php?t=216617

做浪就會DIY一個左右搖擺既俾做浪用 (如果邊光隻細缸做浪出左可以唔整)

沙缸未定, 缸偏向擴大番個上水位, 放棄沙缸做觀賞用途
作者: timothy898989    時間: 2014-9-24 23:28:17

再修改, 新增魚缸櫃

魚缸櫃左邊上方係電箱, 左下方放水冷機, 右下方係底缸

主缸用背濾, 但背包再加一塊玻璃做止回+簡易抽

底缸放化氮 (會放棄NAC7轉細啲)+濾袋

然後係上水+UAS

大家覺得點樣?
作者: maluslau    時間: 2014-9-26 01:53:19

c兄加油
我就自己畫圖卑玻璃店整
作者: timothy898989    時間: 2014-9-26 09:05:39

尋日打左電話去玻璃鋪, 問左價錢, 3分玻璃,主缸,沙缸連櫃大約$2500 (仲要俾佢寸我整咁細個缸)

有同佢講我有啲位想改, 佢話到時睇下, 要睇番師傅做唔做到 (有錢應該無難度)

番到屋企個女人話: 做咩唔要個架?

睇黎個木櫃凍過水
作者: maluslau    時間: 2014-9-26 15:29:04

我訂果間就3800,主缸長40寸,深20寸,高21.5寸
低玻璃4分,正面4分水晶,其他3分
同你一樣咩書包落水,不過我係右面
砂缸1分半玻璃75cm,39cm,50cm,用12塊玻璃
作者: maluslau    時間: 2014-9-26 15:30:55

柜我就全家傢俬一齊造
作者: timothy898989    時間: 2014-9-26 16:19:25

我老婆初初聽到萬幾, 佢顛咁濟

宜家報兩千幾佢無反應, 但搞死我
作者: maluslau    時間: 2014-9-26 18:53:00

timothy898989 發表於 2014-9-26 16:19
我老婆初初聽到萬幾, 佢顛咁濟

宜家報兩千幾佢無反應, 但搞死我

有平有貴,睇你要求高唔高
我叫玻璃店整,之後出fs買幾個梳位又平幾百

作者: timothy898989    時間: 2014-9-26 19:34:31

maluslau 發表於 2014-9-26 18:53
有平有貴,睇你要求高唔高
我叫玻璃店整,之後出fs買幾個梳位又平幾百

一枝公話知佢2萬我都無所謂

但有頭家就要顧下另一半感受~
作者: maluslau    時間: 2014-9-26 19:52:42

timothy898989 發表於 2014-9-26 19:34
一枝公話知佢2萬我都無所謂

但有頭家就要顧下另一半感受~

我仲有兩件………………細路
所以自己出去格價,睇下邊到平又要有自己的要求

作者: timothy898989    時間: 2014-9-26 20:29:32

maluslau 發表於 2014-9-26 19:52
我仲有兩件………………細路
所以自己出去格價,睇下邊到平又要有自己的要求

我都計劃緊 XD

我太太角度係整個缸洗鬼咁貴咩

我角度係有野係貴在服務同手工

但佢永遠唔會了解

佢唔批,唯有自己一腳踢

不過個間玻璃鋪係魚友口中幾好

反而同區另一間係舊時玩淡水叫佢整缸試過個頭拎,個頭爛,無下次
作者: butterfly    時間: 2014-9-27 00:34:38

timothy898989 發表於 2014-9-26 20:29
我都計劃緊 XD

我太太角度係整個缸洗鬼咁貴咩

冇人叫你咁坦白0架嘛,她根本不熱衷呢樣野,自然就不想了解為何要咁既價錢.你味求其o翕個佢好大機會接受到既價錢0罹.價錢在她心中唔貴但她自己又冇興趣既野,自然不會對你追問下去,你到時點搞都得啦
師兄你試試問她用的面膜或新買的靚衫幾多錢,我相信她起碼o翕平3成價錢比你
作者: timothy898989    時間: 2014-9-27 14:17:31

butterfly 發表於 2014-9-27 00:34
冇人叫你咁坦白0架嘛,她根本不熱衷呢樣野,自然就不想了解為何要咁既價錢.你味求其o翕個 ...

女人好難搞嫁...一有咩事就我中招...
作者: timothy898989    時間: 2014-9-27 14:27:27

去左玻璃鋪,俾張野老闆娘睇,改到七彩,基於佢經驗多過我既情況下,我選擇投一半降。

最後決定
20"方缸,個背包15"x4",高度佢幫我就(佢話做唔到下疏)
櫃20"x20"x42"
無做電箱位,成個櫃入面放沙缸兩倉

3分玻璃,缸背缸底全白,白玻璃櫃,包送貨(但都要幫下手)

埋單$3800 (死喇,報俾個女人話$2500 tim...)

同想像既兩回事,仲要無位放水冷,不過算啦,黎緊都冬天,頂埋依半年再算。
作者: Mudfish    時間: 2014-10-30 03:58:50

比心機呀~
作者: timothy898989    時間: 2014-11-8 22:03:42

缸已轉, 但唔係當初設計, 不過都接受, 稍後補相 (執緊屋)
作者: @wahwah@    時間: 2014-12-4 14:38:39

C兄,想問下你造缸係咪屯門X利?
作者: timothy898989    時間: 2014-12-4 14:48:35

@wahwah@ 發表於 2014-12-4 14:38
C兄,想問下你造缸係咪屯門X利?

唔係

保X利

作者: @wahwah@    時間: 2014-12-4 15:29:06

timothy898989 發表於 2014-12-4 14:48
唔係

保X利

C兄,可否PM我電話,地址?謝

作者: timothy898989    時間: 2014-12-4 15:46:25

http://lmgtfy.com/?q=%E5%B1%AF%E ... D%E5%BE%97%E5%88%A9
作者: bryan811    時間: 2014-12-5 11:14:10

timothy898989 發表於 2014-9-27 14:27
去左玻璃鋪,俾張野老闆娘睇,改到七彩,基於佢經驗多過我既情況下,我選擇投一半降。

最後決定

師兄, 3800 係唔係缸連柜既價錢 ?

作者: timothy898989    時間: 2014-12-5 11:37:41

bryan811 發表於 2014-12-5 11:14
師兄, 3800 係唔係缸連柜既價錢 ?

YES
作者: bryan811    時間: 2014-12-5 13:53:18

抵玩 衰在自已唔識設計缸, 最想換缸
作者: timothy898989    時間: 2014-12-5 16:05:30

bryan811 發表於 2014-12-5 13:53
抵玩  衰在自已唔識設計缸, 最想換缸

留意番我出圖紙同整既缸係兩回事, 因為老板娘話唔好, 我唯有聽佢講跟佢做法去整
作者: bryan811    時間: 2014-12-5 16:25:45

timothy898989 發表於 2014-12-5 16:05
留意番我出圖紙同整既缸係兩回事, 因為老板娘話唔好, 我唯有聽佢講跟佢做法去整

收缸未 ? post d 相黎睇下, 唔該

作者: timothy898989    時間: 2014-12-5 17:37:46

bryan811 發表於 2014-12-5 16:25
收缸未 ? post d 相黎睇下, 唔該

其實同普通底濾缸一樣

作者: bryan811    時間: 2014-12-5 18:06:44

timothy898989 發表於 2014-12-5 17:37
其實同普通底濾缸一樣

真係同原先設計好大分別 , 請問落水同上水方面最後係點設計 ? 我個缸最大問題係落水好嘈, 沙缸只用一塊玻璃間, 水面過水

作者: timothy898989    時間: 2014-12-5 20:05:20

bryan811 發表於 2014-12-5 18:06
真係同原先設計好大分別 , 請問落水同上水方面最後係點設計 ? 我個缸最大問題係落水好嘈, 沙缸只用一塊玻 ...

咁無法子既,好多野都係copy台灣既,但去個邊問番無人理,去到老闆娘話依樣唔得個樣唔得,自己唔係又好識,傍偟下投降~

一塊玻璃間既意思係行兩倉?
落水嘈好多方法解決,我就閘制+生物球+綿,已經得番好細既水流聲,黎既會買膠瓦通,應該會將聲音減至最細 (我對聲音好敏感,所以以求好高)
作者: timothy898989    時間: 2014-12-11 00:53:27

正準備禮拜尾去入魚既時候,一收工見到個好壯觀既情境

全缸魚白點,連最強既藍眼吊都全身白點

入左兩日既六線狐死左,不過死法好怪,身上有個窿,唔排除係佢死後俾醫生搞黎

諗左好耐點解會突然爆白點,估計係捉吊時成個缸俾我玩到反轉咁濟既關係

點都好,宜家唯有靜觀其變,萬一全死就要深潛....

終於明師兄點解會由RT轉FOT....
作者: timothy898989    時間: 2014-12-18 22:45:41

白點過後, 其中一個皮革發現爛邊, 果斷地剪走左, 睇狀況暫時無事

下一步會入魚 (金毛巾 & 食苔吊), 不過會慢慢黎, 未出糧

同時會入少量SPS放係中間位置, 然後皮革放後啲

作者: timothy898989    時間: 2014-12-26 22:16:42

行過魚鋪, 見到老細入左新魚, 因為大合眼緣, 忍唔住入左兩條

一條係畢卡索

另一條係印尼丑

作者: timothy898989    時間: 2014-12-29 00:05:38

決定封缸, 每星期會上圖更新變化

同日藍圈出事, 急救緊

就算救唔番都唔會再入, 所以盡力搶救中
作者: timothy898989    時間: 2014-12-29 00:13:55

總結現有...

生物

藍圈, 黃吊, 藍吊, 斑馬吊, 巴士, 麒麟, 火鳥, 小丑, 畢卡索, 醫生蝦, 薄荷蝦, 蚌兩隻

珊瑚

皮革八件, 試水角三件, 瓦片一件 (之前有件角跌左落去, 燒左部份位, 康復中), 波波菇兩件, 鈕扣四件, 草皮一件, 紫菇數頭 (好多細頭, 懶得數)
作者: timothy898989    時間: 2015-1-4 23:01:33

白點強攻, 死魚死過年

決定休養生息, 死到我老婆問我點樣先可以無事...

生物

藍吊, 巴士, 麒麟, 畢卡索, 醫生蝦, 薄荷蝦, 蚌兩隻

珊瑚

皮革八件, 試水角三件, 瓦片一件, 波波菇兩件, 鈕扣四件, 草皮一件, 紫菇數頭

作者: vsvs    時間: 2015-1-5 09:28:40

加 1L sera環先
作者: timothy898989    時間: 2015-1-5 17:13:09

vsvs 發表於 2015-1-5 09:28
加 1L sera環先

增加菌量? 定有其他用途?

同埋放咩位置比較好?

化痰->環->炭?

定係

環->化痰->炭?

Thanks!

作者: vsvs    時間: 2015-1-6 15:51:06

timothy898989 發表於 2015-1-5 17:13
增加菌量? 定有其他用途?

同埋放咩位置比較好?

增加菌量,水質穏定啲

放沙缸最慢水流位比較好

化痰->環->炭?你一定好細沙缸,玩RT同FOT不一樣,理想沙缸要同主缸差不多一樣大,但較淺

作者: timothy898989    時間: 2015-1-6 16:12:09

vsvs 發表於 2015-1-6 15:51
增加菌量,水質穏定啲

放沙缸最慢水流位比較好

我倒番轉, 係沙缸好高但好細 (因為個柜問題)

但沙缸發現有問題, 黎緊出糧先搞

THANKS~

作者: gn02562975    時間: 2015-1-7 14:12:52

我之前都好似師兄你咁  24"缸加咩魚死咩魚  我仲要背滴缸

加加埋埋死左3千幾蚊魚  用過幾隻RT白點藥都唔得 當時行水2個半月左右

當時NO2 NO3 PO4 全0  合晒格  死到我冇晒心機  但珊瑚好奇怪一舊都冇事  蝦蟹都好正常

後來加多一倍生物石  20磅變40磅  加左5L sera環  現在行水4個月

最近先好左小小  加既新魚唔會點死  10條死1~2條吧

我見師兄你個缸生物石唔多  又冇環  所以分享下經驗
作者: timothy898989    時間: 2015-1-7 14:14:02

gn02562975 發表於 2015-1-7 14:12
我之前都好似師兄你咁  24"缸加咩魚死咩魚  我仲要背滴缸

加加埋埋死左3千幾蚊魚  用過幾隻RT白點藥都唔 ...

好~我會試下~THANKS!
作者: timothy898989    時間: 2015-1-9 13:50:16

今晨發現麒麟倒斃於缸底, 同時發現畢卡索打橫訓吸大起, 即時兜起隔離

同時其中一隻蚌跌左落缸底

種種現象好似係同我講叫我砍掉重練....

唯有捱到月底出糧重練

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2